Sâmbătă – 17.06.2023, orele 11, Sala de cenaclu „Ion Burnar”, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Baia Mare – a avut loc o nouă întâlnire a Cenaclului Scriitorilor din Maramureș.
Sâmbătă aceasta -- aflată la două zile distanță de „15 iunie 2023”, când s-au împlinit 134 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu – a fost, din nou, o sâmbătă, dedicată Poetului nostru național. Pentru început am păstrat un moment de reculegere, urmat de rugăciunea „Tatăl nostru”, rostită de către preotul poet Gheorghe Pop.
Prima care a spart tăcerea, lăsată după momentul reculegătoriu, a fost scriitoarea Terezia Filip, aflată la o a doua carte despre Mihai Eminescu. Domnia Sa ne-a purtat cu grație prin opera și prin viața lui agitată. Am aflat lucruri noi despre prietenia lui Mihai Eminescu cu Ion Luca Caragiale și Ioan Slavici. Cei trei au format un adevărat triumvirat de aur al ziarului „Timpul”. Cu arhicunoscuta pricepere și cu multă dăruire, doamna conf. dr.Terezia Filip a creionat profilul poetului: bun coleg, înțelegător cu subalternii și demn cu șefii. Când a fost nevoie, el a muncit pentru toți, fără să se plângă.
Despre legătura poetului cu folclorul nostru ne-a vorbit etnologul și profesorul Pamfil Bilțiu, legătură ce s-a derulat pe trei planuri: cel al culegerii folclorului, folosirii folclorului ca inspirație și preocuparea pentru rezolvarea problemelor folclorului, despre care poetul afirma: „că este mai important ca aurul”. Eminescu a adunat perlele folclorice de factură lirică din Ardeal și poveștile din Moldova. A făcut lucrul acesta, mai ales, ca să îi servească ca sursă de inspirație.
Completări legate de dragostea lui Eminescu față de satul românesc, față de tradiții și grai, dar legate și de prietenia lui Eminescu cu Slavici, din tinerețe, au fost aduse de criticul literar, profesorul Vasile Leschian.
Cu lucruri noi au venit dascălii: Ștefan Herțeg și profesorul Viorel Pop, care și-a forțat limitele fizice, pentru a fi alături de noi, prezent la o temă atât de generoasă. Timpul a zburat atât de repede, ascultând dizertațiile distinșilor dascăli de Limba și Literatura Română.
Ca urmare am fost nevoiți să punem punct întâlnirii noastre de astăzi. Vom continua discuțiile la viitoarea noastră întâlnire, cea din 2 iulie. Primul care va lua cuvântul va fi profesorul Viorel Pop, care mai are multe de spus. Primul cititor va fi poeta Claudia Tomescu. Doritorii vor citi din propriile creații, dedicate lui Mihai Eminescu ori vor recita din poeziile cunoscute ori mai puțin cunoscute ale marelui poet. Așadar, Eminescu – Semper! Va fi, după cum spune, minunata doamnă, Terezia Filip.
P.S1. Am amânat pe data viitoare și surpriza literar-muzicală, venită din partea grupului de tineri, format din elevi și studenți, grup ce o are ca lider pe studenta, Flavia Oltea Foltoș. Vă așteptăm.Tabloul cu chipul poetului aparține domnului profesor Ștefan Herțeg. Cu mulțumiri!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu