,, Oriunde te duci, du-te cu toată inima. ” Confucius.
Plecată din Brașov în seara zilei de 8 mai, ora 21, am ajuns la Viena după aproape 16 ore de mers cu microbuzul, călătoria fiind presărată cu povești, bancuri, moțăieli și bineînțeles cu scurte popasuri în parcările amenajate. Nici oboseala, nici căldura zilei nu au estompat emoția și percepția primului popas turistic – Piața Sfântul Ștefan ( Stephansplatz), dominată de cel mai râvnit obiectiv din capitala Austriei – Catedrala Sfântul Ștefan, un simbol de o impresionantă bijuterie arhitecturală! La mine, starea de copleșire a fost amplificată de o puternică trăire lăuntrică pentru că numele tatălui meu, care a plecat la Domnul când eu aveam 18 ani, a fost Ștefan și întotdeauna am o simțire aparte în locurile aflate sub patronajul acestui prim martir creștin. În inima Vienei am făcut un tur lejer al zonei, vrăjiți de atmosfera grandioasă și cosmopolită, după care am mers la cazare, odihnindu-ne 2-3 ore. Seara, în jur de ora 18, ne-am deplasat la Biserica Ortodoxă Română ,,Sfântul Ștefan cel Mare”, unde părintele paroh Emanuel Nuțu ne-a așteptat și întâmpinat împreună cu un grup de oameni de cultură, toți fiind apoi absorbiți de programul cultural desfășurat cu evlavie în ,,rostire românească”, vorba ilustrului filozof Constantin Noica. Vibrând de emoție, am citit poemul ,,Scrisoare pentru mama”, scris în perioada când, la fel ca cei de aici, eram departe de țară, de familie, de acel ACASĂ definitoriu pentru identitatea noastră! Am locuit 10 ani în Anglia ( 2007-2017), timp în care dorul mi-a fost în continuă creștere și mulțumesc bunului Dumnezeu pentru privilegiul dat, de a o cunoaște pe doamna Alexandra Wilson-Noica, fiica marelui filozof, care ,,m-a adoptat”, cum îi plăcea să spună, devenind familia mea de suflet, oaza mea de alinare existențială. Traiul printre străini mi-a înaripat scrisul și a dat un plus de înțelegere valorilor spirituale. De aici tumultul de emoție revărsat în fața acestui grup de români desprinși de patria mamă dar legați de sentimentul românesc! Seara s-a încheiat cu discuții cordiale și cu promisiunea de a ne revedea scurt a doua zi, în jurul orei 9, ceea ce s-a și întâmplat, însă de data aceasta am fost prezentați și am dialogat cu grupurile de copii care veniseră pentru activitățile lor educative, surpriza fiind copleșitoare de ambele părți. Însă înainte de această întâlnire ziua a început cu binecuvântarea primită de la preotul dr. Nicolae Dură, parohul bisericii Sfântul Apostol Andrei, pe care am vizitat-o la prima oră a dimineții, închinându-ne cu venerație la icoana aferentă sărbătoarei Izvorul Tămăduirii și înclinându-ne omagial la bustul poetului Mihai Eminescu, amplasat în fața bisericii în anul 2011 prin străduința familiei Hant și a Asociației Culturale "Mihai Eminescu" din Viena (sculptor: Virgilius Moldovan).
Cu sufletul înmiresmat de
florile bucuriei, ne-am continuat călătoria spre Germania, ajungând în jurul
orei 15 la Furth, unde am fost așteptați și găzduiți de familia Christa și
Ionel Udrea, doi oameni minunați și luminați de duhul iubirii aproapelui,
plecați din România de aproape 30 de ani. Am rămas profund impresionată de
povestea acestei familii de o mare generozitate și distincție sufletească!
Seara ne-am deplasat la Biserica Ortodoxă din Nuremberg (aflată în curtea Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei), unde IPS Mitropolitul Serafim și un sobor de preoți tocmai încheia slujba Sfântului Maslu. Miruiți și smeriți, am fost copleșiți de onoarea de a fi prezentați chiar de Înalt Preasfinția Sa și invitați să dăm glas gândului și vibrației sufletești. Când mi-a venit rândul, mi-am încheiat discursul cu poezia ,,Limba română”, moment în care am surprins în ochii multora licărul de lacrimi, de dor, de neuitare. Clipele de emoție s-au topit într-un prinos de bucurie și recunoștință, mai ales că părintele Mitropolit ne-a surprins cu invitația la o masă de protocol îmbelșugată cu binecuvântări, pilde și cuvinte duhovnicești. Îndestulați sufletește, ne-am întors energizați la cazare, lasându-ne prinși în meandrele somnului.
Următoarea zi ( sâmbătă, 11 mai) am dedicat-o explorării
locale, grație doamnei Christa Udrea, care ne-a dăruit din timpul său,
conducându-ne pașii prin spectaculoasa rețea de atracții turistice.
În timp ce la Brașov primarul
Allen Coliban și primarul Nuremberg-ului Marcus Koning semnau tratatul de înfrățire dintre cele două
orașe, eu eram în frumoasa cetate Nuremberg, impresionată de fascinația
locului! Deși a fost bombardat în proporție de 90% în timpul celui de-al doilea
război mondial, orașul a fost reconstruit aproape identic, recăpătându-și
farmecul și atrăgând atât prin abundența reperelor istorice cât și prin
multitudinea și diversitatea culturală.
Rememorez cu emoție Cetatea Nuremberg, înconjurată pe o lungime de 4 km de ziduri medievale, Castelul Imperial – vechi de 1000 de ani, Hauptmarkt (Piața pricipală), Fântâna Frumoasă cu cele 2 inele legendare ( aducătoare de noroc și reușită), Fântâna Căsniciei, Biserica Sf. Laurențiu, Biserica Maicii Domnului, Biserica Doamnei Noastre, Casa lui Albrecht Durer (autorul celebrei picturi ,,Mâini în rugăciune”), Piața Puricilor ( tarabe cu tot felul de produse noi și second hand), casele divers colorate, străduțele pline de terase frumos decorate, o bogăție arhitecturală care mi-a lăsat impresii profunde. Cu aceste gânduri de încântare am adormit fără a resimți oboseala fizică.
Duminică, 12 mai, am plecat la ora 7 mai
departe, spre Elveția. Am făcut un popas de câteva ore la Berna, admirând în
plimbarea noastră clădirile medievale, străzile cu fântâni decorative, abundența
muzeelor – amintesc aici Casa Einstein, în care eminentul om de știință a
locuit 2 ani.
Turnul cu ceas astronomic, Bulevardul Marktgasse – patrimoniu UNESCO,
totul încadrat de un mediu natural superb – munții Alpi și faimosul râu Aare,
de culoare turcoaz. Privind încântați în jur și absorbind din splendoarea locului
impresii revelatoare, ne-am desprins de frumoasa capitală a Elveției,
îndreptându-ne spre destinația finală care ne stârnea nerăbdarea pe măsură ce drumul
nostru avansa spre zona montană dantelată de vârfuri înzăpezite. Acolo, la
poalele maiestoșilor Alpi, între cer și cuvânt, pulsează lumina credinței și
rezonanța graiului românesc.
Mângâiați de un frumos apus de soare, am ajuns la mănăstirea ,,Acoperământul Maicii Domnului", prima și singura mănăstire ortodoxă românească din Elveția (sfințită în septembrie 2019) situată în comuna Les Sciernes d’Albeuve, cantonul Fribourg. Cu o limpezime de Voroneț în privire, maica stareță Antonia și celelalte opt măicuțe ne-au întâmpinat cu inima deschisă, cu masa îmbelșugată și cu multă căldură sufletească revărsată lin în cuvinte duhovnicești. Am fost profund mișcată de faptul că paraclisul acestui sfânt lăcaș are ca ocrotitori pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și pe Sfântul Ioan Maximovici. Nimic întâmplător, nu? Pot spune acum că îndemnul de a face această călătorie de neuitat a venit prin voia și mijlocirea Sfântului Ștefan, spre folosul meu sufletesc și pură bucurie spirituală! Și cum bucuria este una dintre roadele duhului, să mulțumim bunului Dumnezeu pentru virtuțile sădite în sufletele noastre, spre desăvârșire și mântuire, căci ,, mântuirea este o scară cu zece trepte. Fiecare știm unde suntem pe scara asta. Să ne ajute Dumnezeu să punem piciorul pe prima treaptă și pe următoarea treaptă și să ne ajute Dumnezeu să ajungem pe treapta a zecea.”( părintele Rafail Noica)
Scrisoare pentru mama
Am intrat în rândul lumii
mamă
realitatea mă urmărește obsedant
uneori mă iau la întrecere cu ea
cum în copilărie
alergam paralel cu trenul
întotdeauna pierdeam
dar jocul acela sisific
mă antrena pentru cursele lungi
transpir și nu știu
dacă de teamă
sau de mișcarea continuă a
coatelor
din spate mă împinge presant
o memorie grăbită
și uneori pătrund în sufletul
oamenilor
fără să vreau
mă simt înstrăinată
de tăcerea mea intimă
nu mai am mersul
de furnică îngândurată
calc tot mai apăsat
de la o afirmație la alta
mi-am legat cu nojițe cuvintele
nici nu bănuiam
cât de mult
îmi pot ține de cald !
Vorbește-mi inimă
în graiul neprihănit al
pruncilor
vorbește-mi cu sfiala
rugăciunilor de noapte
cuvintele să atingă ca un mir
aproapele,
limba română să decanteze dorul
sub pleoape
să distilăm
memoria străbună
între cer și pământ
statornicia din muguri
să o doinim
fără a da răgaz hotarelor
să suspine.
Autor: Carmen Tania Grigore, Uniunea Scriitorilor din România
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu