Miercuri, 22 mai 2024, a avut loc la Palatul Administrativ prima întâlnire a factorilor interesați din cadrul Proiectului ”CIBUS – Reducerea pierderilor și risipei de alimente în Europa”, implementat în perioada 2024-2028 de Consiliul Județean Maramureș în parteneriat internațional, în cadrul Programului INTERREG EUROPE 2021-2027. Obiectivul general al proiectului este reducerea pierderilor și risipei alimentare de-a lungul lanțului alimentar de producție și aprovizionare, prin creșterea capacității autorităților regionale de a elabora și implementa politici publice inovative.
Această întâlnire a reprezentat o oportunitate de a
demara colaborarea cu factori interesați de tema proiectului din județul
Maramureș, respectiv instituții publice cu rol de control, spitale, UAT-uri,
mediul universitar și asociații non guvernamentale. Astfel, la întâlnire au
participat reprezentanți de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru
Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere Maramureș, Universitatea Tehnică
Cluj Napoca – Centrul Universitar Nord Baia Mare, Direcția Generală de
Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, Direcția Sanitar Veterinară
și pentru Siguranța Alimentelor, Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin
Opriș” Baia Mare, Banca pentru Alimente Maramureș, precum și din partea unor
unități administrativ – teritoriale din județ: Baia Mare, Sighetu Marmației și
Baia Sprie.
Mihaela
Lițe – manager proiect CIBUS și Margareta Capilnean – responsabil comunicare la
nivelul întregului parteneriat CIBUS,
din cadrul Consiliului Județean Maramureș
au prezentat în deschidere proiectul CIBUS: obiective, parteneriat, etape de
implementare, buget și principalele activități. Unul dintre obiectivele
proiectului este realizarea unei platforme, în cadrul căreia factorii
interesați să își împărtășească exemple de bune practici, să învețe din
experiența partenerilor din proiect și
să identifice măsuri de impact care să reducă risipa alimentară.
Instrumentul de politici publice care va fi
îmbunătățit de Consiliul Județean Maramureș, în cadrul Proiectului CIBUS, este
”Planul Județean de Management al Deșeurilor 2019 – 2025”.
În cadrul discuțiilor s-au dezbătut teme precum
situația actuală a deșeurilor alimentare și costurile neutralizării acestora,
reducerea risipei alimentare și provocările consumerismului, beneficiile
compostării deșeurilor vegetale, proceduri de donare de către supermarketuri a
alimentelor cu termen de valabilitate care se apropie de expirare către Banca
pentru Alimente și transferul acestora către asociații cu scop social, donarea
alimentelor gătite de restaurante și cantine și neconsumate către adăposturile
de animale fără stăpân, și nu în ultimul rând, metode de cercetare științifică
prin care se obțin compuși biologici cu utilizări diverse și se creează
alimente noi din deșeurile vegetale.
La finalul întâlnirii s-au făcut propuneri pentru
eficientizarea colectării selective a deșeurilor, punându-se accent pe metode
de conștientizare și educare a populației în vederea reducerii risipei
alimentare și dezvoltarea economiei circulare.
CJMM
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu