vineri, 19 iulie 2024

Prezidențiabilii noștri, demni de Ferma Animalelor

 

Începe să se limpezească scena, aflăm aproximativ ce prezidențiabili vom avea. Nu prea jubilăm, deocamdată, fețele ce se văd până acum sunt destul de caricaturale.

Avem clar candidatul Ciucă, care se pune în slujba țării. Am avut mari așteptări de la dânsul, ca de la președintele său, ambele neconcretizate. Se pare, din reacțiile partidului mare, că vom avea și candidatul Ciolacu. O altă figură ce face imagine și atât, cel puțin deocamdată. E de centru-stânga, dar face joc populist și uneori naționalist. Avem apoi candidatul Simion. Care a intrat deja nu în istorie, cum ar vrea, ci în portofoliul de bancuri de-o vară. Cu promisiunile lui mărețe, transformate pe loc în miștocăreală. Doar la asta ne pricepem, nu? Și la fotbal. “Apartamente la munte cu vedere la mare pentru toți românii! / Fără ITP la BMW-urile cu volan pe dreapta! / Aducem MEC la tine în comună”. Promite băiatul! Kelemen Hunor, alt băiat bun în slujba țării. Vede el care. Elena Lasconi. Încă ne abținem, ar putea fi votabilă dacă uită accesele de populism și “țațismele”. Diana Șoșoacă. Să fim serioși. Pozele de la ambasada Rusiei ne-au lămurit mai mult ca orice alt­ceva. Alți candidați? Cristian Diaconescu. Confirmat. Ceva ne scapă la omul acesta, avea alură, avea tot, dar cade constant în dizgrație, are undeva ceva bube de care noi nu știm. Aurelian Pavelescu. Să fim serioși. Silviu Predoiu, ofițer SIE. Nu, mulțumim, ne-am luat lecția cu Coldea. Ana Birchall. După ce vedem filmarea aceea…, ne dăm cu părerea. Stați așa, am revăzut-o. De luat în considerare. Și urmează lista cu cei neconfirmați, dar interesați. Mircea Geoană, cel excelent de bine clasat dar care nu știe dacă va candida. Până una alta, ca data trecută, pare a fi pierdut trenul, e ușor defazat. Partid n-are, sponsori mari vizibili n-are, de cei invizibili ne cam temem. Remus Cernea. Nu, serios. Andrei Marga. Nu, mersi. Florin Călinescu. Credem că glumiți, stimată Wikipedia. Aceeași pagină wiki, “Alegeri prezidențiale România 2024” mai dă o listă cu candidați potențiali, care au făcut aluzii, cum ar veni. Țineți-vă bine. Emil Boc, Dacian Cioloş, Florin Cîțu, Viorica Dăncilă, Ion Cristoiu (banc, nu?), Gabriela Firea, Eduard Hellvig, Mugur Isărescu, Daniel Morar, Mihail Neamțu, Dan Puric, Eugen Teodorovici. S-au retras deja Cătălin Drulă și Călin Georgescu. Repetăm, conform paginii Wikipedia. Și subliniem, evident, toți ne vor binele. Nouă, vouă, țării.

“Tovarăși, a zis el, sunt convins că fiecare dintre animalele de aici apreciază sacrificiul făcut de tovarășul Napoleon care și-a asumat această muncă suplimentară. Nu vă închipuiți, tovarăși, că este o plăcere să conduci! Dimpotrivă, este o profundă și dificilă responsabilitate. Nimeni nu este mai convins decât tovarășul Napoleon că toate animalele sunt egale. Nimic nu i-ar face o bucurie mai mare decât să vă lase să luați singuri hotărârile. Dar uneori s-ar putea să luați hotărâri greșite, tovarăși – și atunci unde am ajunge ?!” Citat din “Ferma Animalelor”- George Orwell, 1944.

 

Autor: Alexandru Ruja

Sursa: Graiul Maramureșului

 am ajunge ?!” Citat din “Ferma Animalelor”- George Orwell, 1944.

 

Autor: Alexandru Ruja

Sursa: Graiul Maramureșului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu