vineri, 16 august 2024

ÎNDEMN

 

Fii ai Maramureșului și ai satului, vă îndemn să ne faceți mândri și să faceți cinste comunităților noastre indiferent unde vă poartă visele, aici sau în lume! Să nu vă uitați niciodată rădăcinile, să respectați acest ținut sfânt care v-a crescut, iar piedicile pe care le întâlniți în drumul vostru să vă motiveze mereu să demonstrați că puteți mai mult și mai bine.
Au trecut mai bine de 30 de ani de când am venit în Baia Mare, însă am emoții de fiecare dată când calc pragul satului meu natal, acest loc în care credința și tradiția sunt respectate cu sfințenie și azi. Îi mulțumesc primarului din Ieud, Nicolae Traian David, pentru invitația de a urca pe scena unui eveniment de tradiție, la o nouă ediție a “Întâlnirii cu Fiii satului”, și de a spune câteva cuvinte în fața oamenilor care m-au crescut și mi-au insuflat valorile care au stat la baza formării mele ca om.
Se spune că nimeni nu poate să fie profet în satul lui, iar eu sunt convins că nu aș putea fi nici măcar primar în satul meu natal, pentru că ieudenii au norocul să aibă deja un om destoinic în fruntea comunității. I-am urmărit parcursul lui Nicu încă de când eram în școala generală, iar el era comandant de detașament. Felul în care a știut mereu să așeze lucrurile așa cum trebuie, să pună mereu ieudenii pe primul loc, m-a motivat și m-a făcut să-mi doresc să îl depășesc.
Acum patru ani, pe aceeași scenă la “Întâlnirea cu Fiii satului”, cineva din public m-a huiduit pentru parcursul meu politic și prietenia cu membri PSD. A fost un moment neplăcut, însă care m-a motivat enorm să arăt că pot mai mult și mai bine, să fac lucruri de care să fiu mândru atât eu cât și fiecare dintre cei care au avut încredere în mine. Astăzi, am onoarea să vă vorbesc în calitate de primar ales al municipiului Baia Mare și vă asigur, public, că nu voi face de rușine nici băimărenii și nici ieudenii! Tot ceea ce am realizat și voi realiza este și meritul dascălilor mei, prietenilor mei și nu în ultimul rând al familiei mele, tuturor celor care mi-au fost aproape.
Înainte să fim fii ai satului, suntem fiii părinților noștri. Ieri, m-am rugat Maicii Domnului la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Iustin la Mănăstirea din Moisei, iar apoi am mers la casa părintească să mă întâlnesc cu mama și tatăl meu. Părinții noștri sunt cei care au trezit în noi primele emoții, cei care ne-au dat și continuă să ne dea puterea să mergem mai departe. Vă îndemn pe fiecare dintre voi, cei care mai aveți părinți, să îi iubiți, să îi respectați și, mai ales, să le fiți aproape așa cum v-au fost și ei vouă mereu. Este datoria noastră, a celor care încă îi mai avem pe părinți aici, lângă noi, să îi ținem aproape și să ținem vii valorile pe care le-au sădit în noi.
Dragi băimăreni, dragi maramureșeni, fiți ambasadori ai omeniei, ai tradiției și ai valorilor noastre indiferent unde vă duce viața!

Ioan Doru DĂNCUȘ,
Primarul Băii Mari

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu