În vremea de azi cea a tranziţiei politice,rămânem surprinşi când îi auzim pe unii punând întrebări de felul: "Ce a făcut cutare sau cutare pentru localitatea în care locuieşte?"
Dacă am deschis acest subiect ramificându-l în toate domeniile de activitate, putem spune că fiecare cetăţean este în măsură să contribuie fie financiar, material sau să dea o mână de ajutor celor aflaţi în nevoi şi în suferinţă. Însă sunt persoane care chiar dacă nu şi-au adus o contribuţie oarecare în folosul societăţii în care s-au născut,numele lor a ajuns mai cunoscut în ţară sau în lume decât însăşi localitatea lor natală, prin faptul că au reuşit să atingă performanţe remarcabile în diferite domenii cum ar fi: sport, cultură, artă sau în alte domenii. Este adevărat că aceste persoane ajunse celebre pe plan judeţean, naţional sau mondial, prin realizările lor, dau o imagine frumoasă localităţilor lor natale sau a celor în care îşi desfăşoară activitatea.
Transformările politice sociale şi economice la care a fost supusă populaţia a făcut ca unii foşti sau actuali sportivi, oameni de cultură, scriitori, actori şi din alte domenii artistice, să fie caracterizaţi sau luaţi în imagine , nu după performanţele sau creaţiile legate de profesia lor, ci după câte imobile, firme şi alte bunuri materiale sau financiare deţin.
Mai bine zis după unele"hobi-uri politice".
Este un lucru esenţial faptul că în unele localităţi se organizează evenimente sportive, culturale, artistice şi cu substrat tradiţional şi se editează publicaţii care reflectă viaţa spirituală al unui areal mai mult sau mai puţin cunoscut, obiceiurile şi tradiţiile acestuia, şi nu în ultimul rând preocupările lor pe diferite planuri. Legat de acest aspect marele poet Ion Burnar a afirmat în numărul 3 al revistei "Izvoare codrene", citez: "...Putem spune fără tăgadă că localitatea Asuaju de Sus, nu va fi cunoscută de cum încolo doar prin acel Festival Folcloric ci şi prin revista "Izvoare codrene" (...) Nu este puţin lucru când ne gândim că în Maramureş există aşezări mai galonate ca număr de locuitori, putere economică sau intelectuali, dar care nu au o publicaţie a lor. E de salutat iniţiativa că într-un viitor nu prea îndepărtat, revista"Izvoare codrene" să devină încă un reper pe harta spirituală a Maramureşului".
Sunt convins că această previziune a maestrului Ion Burnar s-a împlinit prin faptul că în revista noastră au semnat texte nume foarte cunoscute în Zonele Codru şi Chioar, şi chiar pe plan naţional cum ar fi: profesorul şi etnologul Pamfil Bilţiu, deputatul Nicolae Bud, scriitorul Vasile Morar, inspectorul şcolar şi jurnalistul Dragomir Ignat, juristul -director executiv în cadrul Consiliului Judeţean Maramureş, poetul Ioan Dragoş, inginerul şi scriitorul Florica Bud, primarul comunei Băseşti, Maramureş, medicul şi scriitorul Ioan Călăuz, poetul Vasile Dan Marchiş, poetul şi jurnalistul Ioan Romeo Roşiianu, scriitorul şi criticul literar Nicolae Scheianu, inginerul silvic Vasile Dulf, scriitorul şi profesorul Gelu Dragoş, profesorul, muzeograful şi etnologul Emil Domuţa, poetul Gelu Dragoş jr. şi alţii de o seamă cu dânşii. Este adevărat faptul că domniile lor au organizat fie o dată sau de mai multe ori evenimente culturale, artistice, sau cu substrat tradiţional, considerate primele de acest fel din istoria localităţilor lor natale şi nu numai. Aici nu ne referim la "evenimente de rutină "cum ar fi sărbătorile unor localităţi oarecare, sau la întruniri care promovează doar peisajul politic. Legat de aceste aspecte se mai poate spune că "Ţara Codrului" cum şi "Ţara chioarului" nu sunt doar două sate ci câte abia pot fi numărate, fapt care dovedeşte că revista "Izvoare codrene" a depăşit stadiul de publicaţie cu rază medie de cultură, literatură, artă şi cu substrat tradiţional şi legat de alte evenimente sociale.
VASILE DAN MARCHIŞ
felicitari!
RăspundețiȘtergeremult succes.
gânduri alese,
valentina