marți, 31 ianuarie 2012

Microbişti români, cumpăraţi repede trilogia “F.C. Baia Mare – Generaţia Mateianu !” ( III )

Al treilea radiografiat este „portarul-libero” Daniel Ariciu, despre care aflăm că e muscelean, la fel ca pictorul şi poetul Ion Georgescu! Câteva recorduri deţine şi Daniel : a suferit de-a lungul carierei 21 de comoţii celebrale (!), dar este mândru că în 4 ediţii de campionat n-a primit nici un cartonaş galben, de roşu nici nu mai vorbim. Şi ce portar temperamental era !

Acum Daniel este stabilit în Israel (Natania) cu cea de-a treia soţie, Rodica, şi lucrează la un azil. Îşi propune să se întoarcă pensionar de acolo, în 2017, la Constanţa, unde şi-a cumpărat un apartament lângă sora lui.

Lucian Bălan. Îmi doresc asemeni autorului Ion P. Pop să condensez informaţiile despre carte, dar când vine vorba de Lucică Bălan nu pot! Cu Răzvan, fiul lui, sunt prieten pe Facebook. Lucică a fost adus la Baia Mare de către antrenorul dr. Victor Stănculescu. Deşi firav, avea talent cu carul. Mingicar ? Nu cred. Talentul întotdeauna şi l-a pus în slujba echipei. Aşa a făcut mai tîrziu şi la Steaua. Cu Viorel Mateianu şi F.C. Baia Mare a debutat în Divizia „A”. Are cel mai impresionant CV dintre toţi. Campion european în 1986 cu Steaua. A dat mâna cu Nicolae Ceauşescu, care l-a decorat. Cu echipa militară a fost campion al României de 4 ori! Dar tot mai bine s-a simţit cu „generaţia de aur” a echipei F.C. Baia Mare! Deşi bucureştean, se întoarce de fiecare dată în Baia Mare. A şi declarat în acest sens : ” Niciodată nu voi părăsi Maramureşul!”.

Urmează Miron Borz. I-am reproşat scriitorului Pop stând la o cafea în „aula” Academiei O.J.T., faptul că a scris prea puţin despre el. Am să-l citez şi o să vă daţi seama şi dumneavoastră de ce. „După ieşirea din circuitul fotbalistic, destinul lui a fost unul trist. Anturaje labile. Soţia şi fiica îl părăsesc. Îşi pierde şi locuinţa. Moare stupit în Spitalul din Baia Mare...”Păcat de Miron! Era imperial în apărarea F.C.-ului. A jucat pe „Santiago Bernabeu” cu Real Madrid! Era cult. Generos. Naiv. Bonom. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Gigi Deac, este din Bogdan-Vodă.Aflăm că îşi iubea mult mama; învăţătoare i-a fost Elena Bindea, mama regretatului deputat Liviu Doru Bindea. Deac îşi aminteşte cu drag de meciul de debut cu campionii României, Dinamo. La un moment dat Cornel Dinu i se adresează lui Sătmăreanu II :”Mă, numără-i pe aştia că-s mai mulţi!”. Cel mai frumos gol l-a marcat cu Craiova Maxima! Pentru Gheorghe Deac familia şi amintirile cu şi despre „Generaţia Mateianu” sunt cele mai mari averi. „Noi, jucătorii şi Nea Vio am fost o adevărată familie.Nu te lăsa sufletul să-ţi cerţi colegul. Ne respectam. Ne ajutam. Săream unul pentru altul şi ne corectam greşelile”. Cuvinte perfect valabile şi azi, dar oare cine le pune în aplicare ?

7. Constantin Dragomirescu. S-a stabilit în Australia. Prin 1990-91 am servit o cafea cu el într-un băruleţ de pe Griviţei. Mi se pare că era a lui. Gogu Dragomirescu a înscris în meciul cu Dinamo din finala Cupei României, ediţia 1981-1982. A jucat în ambele partide cu Real Madrid. A cochetat cu loturile naţionale: de tineret, olimpic. Dragomirescu, un fotbalist băimărean al „Generaţiei de Aur”!

8. Alexandru Koller. Autorul scrie cel mai mult despre Şoani Koller. Avea date despre el. Merită. Au colaborat bine împreună. Koller trăieşte intens alături de fenomenul fotbalistic băimărean. În teren cât şi în afara lui era ELEGANT. După încheierea carierei, la puţin timp a devenit preşedintele clubului băimărean. A fost coleg de clasă la Târgu Mureş cu Boloni! A debutat în „A”la nici 18 ani cu Rapid Bucureşti, pe Giuleşti.A jucat la naţională contra lui Blohin(U.R.S.S.) şi Lato (Polonia). L-au antrenat printre alţii : Viorel Mateianu, Valentin Stănescu, Constantin Cernăianu, Mircea Rădulescu. A jucat pe „Maracana”(Brazilia). Încheiem acest mini CV Alexandru Koller, cu cuvintele lui :” În concluzie, la club am câştigat glorie, bani, relaţii, imagine. Toate acestea m-au propulsat ca om de afaceri. Uneori, cu multe peripeţii, unele inevitabile”. Perioada Mateianu o caracterizează astfel :”Cea mai frumoasă perioadă din cariera mea. Perioada în care m-am format. Am fost remarcat pe plan naţional. Selecţionat în reprezentativa României. A fost vârful formei mele sportive”. Mulţumim Alexandru Koller pentru cuvintele spuse la adresa lui „Nea Vio”. Ai fost şi eşti un adevarat LORD!

Gelu DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu