duminică, 30 august 2015

Editorial. Este timpul să ne aplecăm asupra problemelor tinerilor

                                                        de GELU DRAGOŞ
 
 Moto: “Ţara noastră nu are ce face cu tineri îmbătrâniţi” ( Tudor Arghezi )
         Se întâmplă lucruri în România - cu toate că lumea mai este încă în concediu, Parlamentul României e şi el demult în moleşeală, justiţia independentă în vacanţa judecătorească, omul de rând se trage la umbră şi el de la atâta căldură - cum ar fi: găinarii şi hoţii de rang înalt fură, dacă primii fură mărunţişuri şi oameni bătrâni şi neajutoraţi dar şi pe Elena Băsescu şi Alexandru Arşinel, ceilalţi… statul român, violatorii stau şi ei la pândă, fotbaliştii se fac că joacă fotbal, vezi FCSB în Europa League şi echipele din Liga I, drumarii muncesc printre „pauzele lungi şi dese/cheia marilor succese” la autostrăzile ţării care există pe hârtie dar şoferii nu le prea văd şi totul e minunat.
Numai că privind atent ce se întâmplă cu tânăra generaţie a României anului de graţie 2015 observăm o INSECURITATE MAJORĂ a acesteia şi nu din vina lor, iar în acest sens vin cu dovezi concrete: cazul, deja mult prea mediatizat, cu cei 7 vasluieni care au violat o tânără, cazul tinerei din Prahova violată de 3 colegi de liceu, apoi cazul celor 3 adolescenţi din Deva care au violat o femeie de 40 ani, cazul minorelor supuse la perversiuni sexuale de către un bătrân undeva prin Moldova, cazul a doi minori bătuţi la o stână pentru că nu munceau destul, la Salva, Bistriţa dacă nu mă înşel şi mă opresc aici cu exemplele pentru că ştiu că mă credeţi. Acestea descrise mai sus sunt cazuri grave, extreme, nemaiîntâlnite acum vreo 30 ani, dar tot traumatizant este şi atunci când vezi că nu ai ce mânca, ce îmbrăca, ce pune în picioare să mergi la şcoală ( fiindcă sărăcia este în România la cote îngrijorătoare, numai politicienii n-o văd ) şi să duci şi lipsa dragostei părinţilor plecaţi în lume pentru un trai mai bun. În multe cazuri, aşa cum a spus-o ministrul Ioan Rus fie că ne convine sau nu, când soţii sunt despărţiţi devine relaţia rece şi se poate încheia cu divorţ spre disperarea copiilor comuni.
Din propria experienţă am observat că cei care locuiesc cu bunicii sau cu doar unul dintre părinţi sunt: închişi, comunică şi participă la activităţile clasei sau grupei greoi, suferă de disciplină, de lipsa de limitare şi uneori abandonează şcoala, au nevoie de consiliere psihologică deoarece la copii se creează sentimentul abandonului şi este posibil ca mai târziu, la maturitate, să abandoneze şi ei pe proprii copii ca un fel de protest şi răzbunare împotriva propriilor părinţi. Cu sufletul unui copil nu este de joacă iar a compensa lipsa ta fizică ca părinte cu a-i face cadouri scumpe şi toate capriciile este o greşeală şi mai mare!
Conform unui studiu al Fundaţiei Soros aflăm că majoritatea copiilor care au ambii părinţi plecaţi în străinătate se simt: singuri (36%), neiubiţi (22 %), neglijaţi (16 %), diferiţi de alţi copii (34 %) sau pur şi simplu nu ştiu ce se aşteptă de la ei (22 %), în condiţiile în care copiii provenind dintr-o familie normală au mult mai rar probleme de acest fel (cu până la 16 procente mai puţini se plâng de aceleaşi nelinişti).
Şi totuşi ce este de făcut, deoarece ei sunt viitorul României, ei vor fi cei care ne vor plăti pensiile peste ani?!, ei vor construi România de mâine!
Trecem puţin peste această problemă gravă şi abordăm soarta tinerilor absolvenţi de liceu care nu au luat bacalaureatul şi nu au loc de muncă şi trăiesc pe banii părinţilor. Sunt tineri şi frumoşi dar nu ştiu ce vor de la viaţă, sunt debusolaţi şi vor totul cu rapiditate, aşa ca-n occident: salarii bune, maşini puternice, petreceri şi mai puţină muncă şi responsabilitate. Un vecin de-al meu „interogându-l” discret ce va face în viitorul apropiat  mi-a spus: „„Vecine, aici nu prea cred că voi găsi un loc de muncă bine plătit, decât să lucrez pe salariu minim, mai bine plec în Anglia. Am acolo un prieten şi-mi rezolvă un loc de muncă în construcţii deoarece se câștigă bine. Nu vreau să merg la facultate, deși am luat Bac-ul, fiindcă văd mulți absolvenți de facultate care nu au ce face cu diploma. Cel mai sigur în ziua de azi e să mergi afară !”. Acum să şi poată merge în Marea Britanie, că trebuie nişte bani de drum şi glumind puţin, văd că ROMATSA se pregăteşte de grevă…
Până una alta consider că politicienii TREBUIE să fie mai responsabili şi să ia măsurile necesare în ceea ce înseamnă şi priveşte tineretul acestei ţări cât şi educaţia şi sănătatea acestuia ( nu am atins problema drogurilor şi a altor substanţe interzise ) dacă vrem un viitor al ei, aşa cum şi-a dorit Poetul Naţional:
„ Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
  Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
  Braţele nervoase, arma de tărie,
  La trecutu-ţi mare, mare viitor!
  Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
  Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc;
  Căci rămâne stânca, deşi moare valul,
  Dulce Românie, asta ţi-o doresc”.

Preluare http://www.necenzuratmm.ro/opiniuni/48604-este-timpul-sa-ne-aplecam-asupra-problemelor-tinerilor.html




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu