duminică, 14 august 2016

Ce alimente sunt indicate pentru persoanele cu diabet

Nu toate alimentele sanatoase sunt recomandate persoanelor care sufera de diabet de tip II. In general, alimentele cu un indice glicemic scazut sunt cea mai buna alegere pentru cei care au aceasta boala.

Potrivit site-ului healthline.com, iată ce alimente menţin la limite normale nivelul de glucoză din sânge:

1. Legume fără amidon

In aceasta categorie intra castravetii, sparanghelul, telina, usturoiul, ceapa, ardeiul, fasolea verde, vanata, broccoli, conopida, sfecla, prazul, gulia, dovleacul, varza, morcovii, ridichile, andivele, salata verde, zarzavaturile, spanacul, stevia, leurda.

Acestea ofera rapid senzatia de satietate prin aportul de vitamine, minerale, fibre si fitochimicale. De asemenea, sunt sarace in calorii si carbohidrati.

2. Lactate fără grăsimi

Vitamina D este esentiala pentru oase sanatoase. Lactetele cu 0% grasime (lapte, iaurt) sunt alegeri excelente pentru diabetici intrucat au un indice glicemic scazut.

3. Roşii

Indiferent daca sunt consumate crude sau fierte, in mancaruri, rosiile sunt o bogata sursa de licopen, o substanta care are capacitatea de a reduce riscul de cancer, boli de inima si degenerescenta maculara.
Potrivit unui studiu recent, 200 g de rosii consumate zilnic pot reduce tensiunea arteriala.

4. Afine şi alte fructe de pădure

Prin continutul de antioxidanti, afinele tin la distanta bolile de inima si cancerul. Au proprietati antiinflamatorii si sunt alegeri excelente pentru cei cu diabet zaharat.

5. Portocale şi alte citrice

Portocalele si grapefruitul furnizeaza organismului o cantitate mare de fibre. Pentru a beneficia de toate beneficiile acestora, specialistii spun ca mai bine le consumam ca atare decat sub forma de suc.

6. Somon

Bogat in acizi grasi omega 3, somonul este recomandat pentru prevenirea bolilor de inima. De asemenea, este bogat in seleniu si vitamina D, nutrienti esentiali pentru sanatatea pielii, unghiilor si a oaselor. Alti pesti care se mai pot consuma: hering, sardine, macrou.

7. Nuci şi seminţe de in

Acestea contin magneziu, fibre si acizi grasi omega-3. Nucile contin acid alfa-linolenic care mentine sanatatea inimii si scade colesterolul. Semintele de in ajuta la scaderea zaharului din sange prin continutul de vitamina E, acid folic, zinc si proteine.

8. Fasole

Fasolea este unul dintre cele mai nutritive alimente. Bogata in fibre si proteine, este nelipsita din dieta vegetarienilor si veganilor. Furnizeaza organismului minerale esentiale pentru magneziu si potasiu. Poate reduce, de asemenea, riscul de boli coronariene.

9. Varză kale, gulii şi alte legume cu frunze verzi

Varza kale ofera peste 100% din doza zilnica recomandata de vitamina A si vitamina K. Contine o substanta numita glucosinol care ajuta la neutralizarea substantelor cauzatoare de cancer. A fost demonstrat ca potasiul ajuta la tinerea sub control a tensiunii arteriale. Acesta este un alt motiv pentru care este considerata un superaliment pentru cei cu diabet zaharat.

10. Cereale integrale

Cerealele integrale sunt pline de antioxidanti si fibre solubile si insolubile. Acestea ajuta la metabolizarea grasimilor si pastreaza tubul digestiv sănătos.

                                                                   dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu