marți, 6 septembrie 2016

Lista de documente necesare pentru înscrierea în colectivitate în anul şcolar 2016-2017

Cu doar cateva zile inainte de debutul anului scolar 2016-2017, Ministerul Sanatatii aminteste ca adeverinta medicala de la medicul de familie si avizul epidemiologic sunt singurele documente pe care unitatile de invatamant le pot solicita parintilor pentru inscrierea copiilor in colectivitate, conform unui ordin incheiat de comun acord cu Ministerul Educatiei, inca de anul trecut.
Toti parintii trebuie sa stie ca singurele documente necesare la inscrierea copiilor la gradinita sau scoala sunt adeverinta medicala de la medicul de familie si avizul epidemiologic. Ministerul Sanatatii precizeaza de asemenea ca medicul de familie este cel care poate cere analize suplimentare in situatie in care exista simptome de boala infectioasa la copil.
Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei au stabilit anul trecut printr-un ordin comun documentele medicale necesare la inscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de invatamant in Romania. Aceste documente nu prevad rubrici pentru rezultatele analizelor medicale.
Ministerul Sanatatii doreste ca publicul – in special parintii – sa fie informat asupra unor elemente esentiale pe care ar trebui sa le cunoasca pentru a lua decizii si a actiona in mod responsabil pentru sanatatea copiilor lor:
- Prezenta nazala si/sau faringiana a stafilococilor sau pneumococilor este frecventa si nu reprezinta in sine un pericol pentru sanatatea copilului. Cu alte cuvinte, nu necesita un tratament antibiotic.
- Testele/analizele medicale pentru gradinita nu sunt solicitate in mod expres prin niciun document oficial sau act normativ. Ele nu au valoare epidemiologica, adica nu pot fi interpretate asa incat sa dea indicatii asupra unui pericol real la care sunt expusi ceilalti membri ai comunitatii scolare in care intra respectivul copil.
- Efectuarea acestor teste/analize, interpretate in mod superficial, deschide posibilitatea unui abuz - administrarea de antibiotice fara ca aceasta sa fie cu adevarat necesara. Consecintele sunt nefaste: perturbarea florei microbiene normale a copilului care primeste antibiotic, respectiv selectarea de germeni rezistenti la antibiotice ce pot fi ulterior transmisi mai departe in comunitate
Ministerul Sanatatii incurajeaza institutiile din domeniul sanitar, unitatile scolare si medicale sa informeze corect populatia despre lipsa beneficiilor unor asemenea testari. La fel de important este sa nu incurajeze folosirea antibioticelor pentru „eradicarea” unor germeni care exista in organism in mod normal. Sursa: Ministerul Sanatatii


                                                        Autor: Ana-Maria Tudor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu