miercuri, 14 septembrie 2016

Tot mai mulți avertizori de integritate din România sunt hărțuiți!

ActiveWatch a sesizat Ministerul Culturii, Ministerul Sănătății și a înștiințat Ministerul pentru Consultare Publică si Dialog Civic și Corpul de Control al primului ministru în legătură cu acțiunile de intimidare îndreptate împotriva avertizorilor de integritate de către conducerile unor spitale din București și, respectiv, de managementul muzeului Bruckenthal din Sibiu (vedeți mai jos cele două sesizări).
Câteva cazuri recente au scos din nou la iveală practicile autoritare ale conducerilor unor instituții publice. Trei salariate din sistemul public sunt în prezent hărțuite la locul de muncă pentru că au avut curajul de a sesiza public sau în interiorul instituției anumite situații care afectează buna funcționare a instituției sau, mai grav, sănătatea și viața pacienților.
În loc să analizeze temeinicia acestor sesizări și să încerce să corecteze disfuncțiile semnalate, cele trei instituții au dat startul unor acțiuni de intimidare a salariatelor. Hărțuirea a fost în anumite cazuri ambalată sub forma unor cercetări disciplinare pentru diverse abateri sau prin amenințări, jigniri și împiedicarea exercitării profesiei.
Aceste acțiuni urmăresc evident descurajarea unor demersuri similare din partea altor salariați prin transmiterea unui mesaj de forță. Ele au însă și un puternic impact psihologic asupra avertizorilor, care se văd nevoiți să lucreze într-un mediu ostil, fiindu-le afectat dreptul la demnitate. Această situație este inacceptabilă și subminează atât autoritatea legii avertizorului de integritate, cât și demersurile legitime de a expune nereguli, abuzuri, ilegalități, fapte de corupție din instituțiile publice. Interesul public este cel care primează, iar imaginea instituției se construiește prin buna funcționare și performanță, nu prin ascunderea larvelor și neregulilor sub preș.
ActiveWatch consideră că este momentul ca autoritățile centrale să transmită public un semnal către instituțiile din subordine să se abțină de la acțiuni de intimidare a salariaților care semnalează diverse nereguli, abuzuri sau ilegalități în funcționarea acestora. Legea avertizorului de integritate reprezintă un instrument-cheie în combaterea corupției și a ineficienței administrative, iar salariații care au curajul să semnaleze astfel de fapte au nevoie de protecție în fața unor eventuale persecuții. De asemenea, conducătorii instituțiilor care hărțuiesc avertizorii de integritate sau tolerează actele de hărțuire trebuie atenționați cu privire la prevederile legii avertizorului de integritate și trași la răspundere corespunzător.
Amintim că și în 2015 s-au înregistrat cazuri grave de hărțuire a unor avertizori publici. ActiveWatch a atras atenția asupra acestora inclusiv prin organizarea Zilei libertății de Exprimare, dedicată avertizorilor publici, care au fost premiați, eveniment cu prilejul căruia a fost prezentat la București spectacolul de teatru Oameni obișnuiți, regizat de Gianina Cărbunariu la Teatrul Radu Stanca din Sibiu.
ActiveWatch

Sesizare
Către Ministerul Culturii
În atenția dnei ministru Corina Șuteu

Vă supunem atenției situația dificilă în care se află o angajată a Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, Mariana Rădulescu, contabilul șef al muzeului. De câteva luni, această doamnă este supusă unui șir de hărțuiri de către conducerea muzeului, după ce a semnalat directorului instituției anumite nereguli în gestionarea activității și a fondurilor instituției. Mariana Rădulescu îl acuză pe managerul muzeului, prof. universitar dr. Sabin Adrian Luca, că a creat un “mediu de lucru nesănătos, degradant, distructiv” prin „acțiuni frecvente și repetate de jignire, discreditare profesională și umană, injustiție, tratament discriminatoriu, izolare, încercare de intimidare, persecutare în formă radicală”.
Astfel, la scurt timp după ce i-a semnalat dlui manager unele nereguli, dna Rădulescu a fost sancționată pentru întocmirea greșită a unei facturi. Ea a contestat această sancțiune în instanță (contestația a fost respinsă), însă s-a ales cu o nouă sancțiune pentru că a absentat nemotivat atunci când s-a prezentat la înstanță. Între timp, a mai făcut sesizări și plângeri penale la organele abilitate pentru diverse fapte ale conducerii administrative a muzeului.
Managerul Sabin Adrian Luca a mai acționat-o în judecată pe Mariana Rădulescu într-un proces civil pentru daune de imagine.
În calitatea sa de organizație de drepturile omului care militează pentru exprimare liberă în interes public, ActiveWatch consideră că Mariana Rădulescu a acționat ca un avertizor de integritate, sesizând în interes public diverse aspecte ale funcționării instituției pe care le-a considerat în neregulă. Precizăm că primele sesizări nu au fost publice, ele au fost adresate direct conducerii. Doamna Rădulescu a ales să protesteze public, inclusiv în stradă, după ce Sabin Adrian Luca a declanșat acțiunile de hărțuire împotriva domniei sale.
Vă rugăm să investigați și să analizați situația de la Muzeul Național Brukenthal și să luați măsurile necesare. De asemenea, considerăm că se impune să transmiteți public un semnal către instituțiile din subordinea ministerului să se abțină de la acțiuni de intimidare a salariaților care semnalează diverse nereguli, abuzuri sau ilegalități în funcționarea acestora.  Legea avertizorului de integritate reprezintă un instrument cheie în combaterea corupției și a ineficienței administrative, iar salariații care au curajul să semnaleze astfel de fapte trebuie protejați de eventuale persecuții. De asemenea, conducătorii instituțiilor care hărțuiesc avertizorii de integritate sau tolerează actele de hărțuire trebuie atenționați cu privire la prevederile legii avertizorului de integritate și trași la răspundere corespunzător.
Cu stimă,
Mircea Toma
Președinte ActiveWatch


Sesizare
Către Ministerul Sănătății
În atenția dlui ministru Vlad Voiculescu

ActiveWatch, în calitatea sa de organizație de drepturile omului care militează pentru exprimare liberă în interes public, vă solicită să interveniți în vederea protejării medicilor care au semnalat probleme grave din interiorul sistemului de sănătate din România și care suferă acum acțiuni de hărțuire din partea unor conducători ai instituțiilor la care lucrează.
Două astfel de cazuri au ieșit la iveală în ultimele săptămâni fiind intens mediatizate: Camelia Roiu, medic la Spitalul de Arși din București și Elena Voicu, de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București.
Camelia Roiu a vorbit despre condițiile deplorabile de igienă de la Spitalul de Arși, care pun în pericol viețile pacienților. Roiu a difuzat o înregistrare video în acest sens. Elena Voicu a relatat despre modul de administrare a medicamentelor aflate în gestiunea spitalului, dar și despre alte probleme grave de la Spitalul Sf. Pantelimon.
Cele două cadre medicale au reclamat existența unor hărțuiri la locul de muncă în urma acestor dezvăluiri (amenințări, glume proaste, jigniri, împiedicarea desfășurării activității etc.).
Această situație este inacceptabilă și subminează atât autoritatea legii avertizorului de integritate, cât și demersurile legitime de a expune nereguli, abuzuri, ilegalități, fapte de corupție din instituțiile publice.

De aceea, considerăm că se impune să transmiteți public un semnal către instituțiile din subordinea ministerului să se abțină de la acțiuni de intimidare a salariaților care semnalează diverse nereguli, abuzuri sau ilegalități în funcționarea acestora. Legea avertizorului de integritate reprezintă un instrument cheie în combaterea corupției și a ineficienței administrative, iar salariații care au curajul să semnaleze astfel de fapte trebuie protejați de eventuale persecuții. De asemenea, conducătorii instituțiilor care hărțuiesc avertizorii de integritate sau tolerează actele de intimidare trebuie atenționați cu privire la prevederile legii 571/2004 și trași la răspundere corespunzător.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu