miercuri, 20 noiembrie 2019

În localitatea Săbişa din Maramureş există suspiciunea de pestă porcină descoperită la o gospodărie din localitate


 În localitatea Săbișa din Maramureș există suspiciunea de pestă porcină descoperită la o gospodărie din localitate.  Pentru a putea fi declarată boala, trebuie să fie confirmat diagnosticul și din partea Institutului de Referință din București
În acest moment, în localitatea Săbișa,  speicaliștii din cadrul Direcției de Sănătate  Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș spun că există suspiciunea unui caz de pestă porcină afriană la porcul domestic.
”În cursul dupa amiezii de ieri a fost diagnosticat un porc la nivelul laboratorului din cadrul Direcției sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor Maramureș, dar pentru a putea să declarăm boala, trebuie să primim confirmarea din partea Institutului de Referință din București, respectiv Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală. Proba a plecat ieri după masă la București și așteptăm rezultatul,dar măsurile pe care le-am pus în practică  încă de ieri, conform Manualului operațional, au vizat exploatația respectivă, în sensul că au fost uciși porcii care au coabitat cu porcul care ne-a furnizat prima probă pozitivă. Deci suntem în continuare în zona de suspiciune și rămânem rezervați până în momentul în care vom primi confirmare din partea IDSA”, precizează Vasile Pop, director executiv adjunct în cadrul DSVSA Maramureș.
Recomandarea specialiștilor în astfel de cazuri e ca populația să-și păstreze calmul și să nu inducă panică.
”Aș dori ca oamenii să înțeleagă că în acest moment nu este oportun să ucidă porcii, pentru că această boală, prin evoluția ei, și s-a probat și în focarul anterior pe care l-am avut la Ieud, această boală explodează și poate să fie izolată acolo, la fața locului, dar în momentul în care populația se panichează și începe să ucidă,s e creează un haos. Rugăm populația ca la orice modificare a stării de sănătate a porcilor din gospodărie să fie anunțat medicul veterinar, pentru a se putea întreprinde măsuri”, spune Vasile Pop, director executiv adjunct DSVSA Maramureș.
Statul român despăgubește aceste animale care sunt afectate. Rugămintea specialiștilor este de a nu se crea panică în jurul gospodăriilor afectate și să se limiteze pe cât posibil mutarea animalelor dintr-o gospodărie în alta.

                                                                                            MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu