Consumul de alcool scade răspunsul imunitar al organismului după vaccinarea COVID-19, spun specialiștii din Sănătate. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, susţine că alcoolul nu are o legătură directă asupra eficacităţii vaccinului anti Covid, însă îi sfătuieşte pe cetăţeni să evite consumul de alcool înainte și după vaccinare.
„Categoric descurajam şi recomandăm reducerea la minimum a consumului de alcool. De aceea persoanele care au această obişnuinţă… trebuie să înţelegem că prin consum de lungă durată vom înregistra o scădere a răspunsului imun, deci este un motiv de imunodepresie, de diminuare a răspunsului imun post vaccinare. În condiţiile în care în ziua vaccinării sau după există o expunere la cantităţi variabile de alcool, nu există un impact direct asupra eficacităţii vaccinului sau asupra profilului de siguranţă, altul decât cel legat strict de consumul de alcool. Nu există date care să arate un profil de siguranţă nefavorabil, dar evident că nu recomandăm consumul de alcool în nici un context””, a declarat marți col. dr. Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), la întrebarea TVR.
Acesta recomandă categoric, în calitate de medic, reducerea la minimum posibil a conumului de alcool și a altor substanțe dăunătoare organismului.
Cu toate acestea, „în condițiile în care în ziua vaccinării sau după există o expunere la cantități variabile de alcool, nu există un impact direct asupra eficacității vaccinului sau asupra profilului de siguranță, altul decât cel legat strict de consumul de alcool”, a precizat dr. Gheorghiță. Mai precis, „nu există date care să arate un profil de siguranță nefavorabil”.
Ce trebuie să fac înainte de vaccinare?
Ministerul Sănătăţii a anunțat că se poate mânca şi bea apă înainte de prezentarea la vaccinare. Se recomandă evitarea consumului de băuturi alcoolice, mai ales în cantități mari, cu 48 de ore înainte de vaccinare.
„Da, după vaccinare vă puteţi întoarce la lucru atâta timp cât vă simţiţi bine. Dacă vă doare tare braţul în care vi s-a făcut injecţia, puteţi întâmpina dificultăţi în ridicarea obiectelor grele. Dacă vă simţiţi foarte obosit, este recomandat să evitaţi să conduceţi. În general, efectele adverse dispar în câteva zile de la administrarea vaccinului”, mai precizează Ministerul Sănătății.
Sursa: NapocaNews
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu