luni, 28 februarie 2022

Apariţie editorială - Grigoraş Ciocan

 


ÎNTÂLNIREA CU DUMNEZEU PRIN RUGĂCIUNE

(GRIGORAȘ CIOCAN, „PSALMI ȘI RUGĂCIUNI”)

Motto:

„Cine se roagă din obișnuință, în acela nu sunt schimbări în rugăciune, dar cine se roagă din inimă, în acela sunt multe schimbări în rugăciune, e o luptă cu vrăjmașul, cu sine însuși, cu patimile și în toate acestea  trebuie să fie curajos.”(Sf. Siluan Athonitul).

Volumul de poezii cu titlul Psalmi și rugăciuni scris de Grigoraș Ciocan apare la Editura ECREATOR din Baia Mare, Maramureș în anul 2022, colecția Poesis -având mai multe subtitluri: Rugăciuni, Psalmi,  Călător în Țara Sfântă, Pilde și Viață trecătoare și este un imn închinat omului religios în sens tradiționalist.

Devine important acest grupaj de poezii dedicate psalmilor și rugăciunii în general deoarece anul 2022 este consacrat rugăciunii  în Biserica Ortodoxă Română. Ar trebui să ne rugăm nu numai când avem ceva probleme și cerem ajutorul Divinității ci, mai ales să mulțumim pentru tot binele pe care-l avem și pentru împlinirea viselor noastre.

Scriitorul Grigoraș Ciocan realizează prin aceste poezii o meditație care te îndeamnă la rugăciune prin evocarea locurilor sfinte din Israel.  Lângă apa Iordanului-acolo unde l-au purtat pașii pe Mântuitorul  Nostru Iisus Hristos se află și scriitorul Grigoraș Ciocan urcând Drumul Golgotei, pe Muntele Măslinilor, la Mormântul Sfânt etc. Sentimentele creștine trezite în urma meditației care se reflectă și-n conștiința colectivă l-au determinat să se oprească asupra patimilor Mântuitorului.

Volumul  autorului se deschide cu poezia Noi te rugăm:

„În Grădina Ghetsimani,/ În urmă cu mii de ani/ Domnul a stat și s-a rugat/ Și    s-a lăsat sărutat,/ Noi ne rugăm ție/ Bine să ne fie/ Și ne iartă, e păcat, / Ai murit nevinovat!”

În continuare rugăciunea este calea spre Dumnezeu: Îndemn spre rugăciune:

„Noi seara și dimineața/ Să ne rugăm la Dumnezeu/ Și-n orice zi tot mereu,/ Căci scurtă e viața/ Și păcatu-i greu./  Tot omul îi păcătos/ Trăind în această lume,/  În post și în rugăciune/  Te apropii de Cristos/ Cu fapte bune./  De aceea cât trăim/  Domnului să ne rugăm./  Cu toții să ne-mpăcăm/  Căci niciodată nu știm/ Când plecăm/  Niciodată nu se știe/ Când ceasul tău îți bate/ Și le lași în lume toate/  Dumnezeu cu noi să fie/ Și la moarte!” (Israel, 1998, Holon).

 Deoarece rugăciunea este o manifestare a simbolului luminii ea se ancorează în prezent:

„Primăvară, frumos ai venit,/ Dar și virusul pe noi ne-a lovit,/ Ferește-ne, Tu, Doamne, de rău!/ În fața Ta greșim noi mereu,/  Ai grijă de copii și de nepoți/ Și de noi, Doamne,  că Tu poți!”(22 martie 2020, Tg. Lăpuș, poezia Să ne rugăm!)

Meditație asupra timpului care curge ca o apă limpede pe lângă om:

„Viață scurtă, trecătoare,/ Stai o clipă nu te grăbi,/ Știu că într-o bună zi/ Soarele nu-mi mai apare.../  Mai am de muncă un pic,/ Niciodată n-aș fi gata,/  Tot așa mi-a spus și tata.../ Mergi din lume cu nimic./ Te duci când ceasul îți vine,/ Dar cu ale tale păcate/  Care poate nu-s iertate./ Iartă-mă, eu cred în Tine!/ Viață scurtă, nu te duce,/ Și dacă totuși vei pleca,/  Să rămână în urma mea/  Un mormânt și-o sfântă cruce./  Viață scurtă trecătoare,/  N-ai putea să stai în lume?/ Ca să știm doar de bine,/ Tu să nu fii muritoare!”(Viață trecătoare).

Hrană a sufletului- rugăciunea este și o mulțumire pentru binefacerile Creatorului:

Nu știu dacă eu, vreodată/ Voi mai fi la al Tău Mormânt,/ Dar sunt cu       inima-mpăcată/  Căci am călcat Pământul Sfânt,/ Ce am văzut a fost frumos,/  Veșnic o să-mi amintesc./  De Țara Sfântă a lui Cristos/ Cât pe lume mai trăiesc./  O rugăminte am eu acum,/  Lacrimi curg pe-a mea față,/ Dă-mi, Doamne, un drum bun,/  Să vă strâng pe toți în brață./  Dă-mi acum putere mie,/  Ajută-mă s-ajung în țară/  La copii și la soție/ Căci a trecut un an și-o vară...”(Rugăminte, 8 august 1999, Holon, Israel).

Ca o concluzie se poate desprinde din lecturarea acestor poezii că dacă vreți sănătate/pace-n lume/ bunăstare/ iubire față de voi și față de aproapele e bine să vă abandonați în voia Domnului, să vă rugați cu credință mare din tot sufletul vostru prin recunoașterea în toate a prezenței lui Dumnezeu și veți primi tot ceea ce crede Domnul Dumnezeu că vă este de folos.

Prof. OLIMPIA MUREȘAN, L.S.R, Baia Mare, filiala Maramureș, Ulmeni, februarie, 2022.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu