miercuri, 9 noiembrie 2022

Camelia Maria Nistor, un debut la 15 ani

 

                                                                                                        de Gheorghe Pârja

Sunt extrem de preocupat de tinerii care își caută răspunsuri la întrebările lumii, prin mijlocirea cuvântului. Mai ales în acest timp mai puțin prielnic pentru relevarea sentimentelor pe portative lirice. Și, totuși, excepțiile înving prejudecățile. Un asemenea dar pentru poezia tânără este Camelia Maria Nistor, eleva Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare. S-a încumetat să debuteze la vârsta de 15 ani, cu volumul CHEIA CĂTRE INFINIT (Valea Vinului, 2021). Prefața, cu volute încurajatoare, este semnată de profesorul Alin Pop, care socotește debutul Cameliei un „prim pas și primul reper, solid și incontestabil, pentru un drum lung și rodnic, într-ale scrisului.”

Camelia, ajunsă elevă la Colegiul băimărean, s-a întâlnit cu noi exigențe de cultură, cu o atmosferă prielnică pentru manifestarea sensibilității ei. Aici am întâlnit-o la Cenaclul de cultură „Voci eminesciene”, fiind invitat de Bogdan Vanca, acum student, care conducea Cenaclul, și de profesoara Monica D. Cândea. Am cunoscut câțiva elevi dedicați curiozității literare, creației proprii, dornici de a ieși din universul programei școlare. Cu ei am întâlniri periodice, mai ales la sediul Reprezentanței Maramureș a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj.

În acest climat stimulator am primit debutul elevei Camelia Maria Nistor. Ca emulație lirică, m-am privit în oglindă, și m-am văzut și eu, elev al Liceului Pedagogic din Sighetul Marmației, când deslușeam misterele poeziei alături de poetul și pictorul Gheorghe Chivu, și de colegii mei de generație, care astăzi au ajuns scriitori de faimă națională. De aceea privesc debutul Cameliei cu interes și încredere. Voi îndrăzni să fac câteva aprecieri asupra poeziei ei. Am detectat o sinceritate blajină, molcomă, străbătută de fireștile întrebări ale vârstei. De la o euforie bine temperată, poemele acestei cărți sunt pigmentate cu interogații despre drumul vieții, cu mai multe sensuri.

Sunt profunde pe alocuri cugetările lirice, dar și sentimentale, în sensul participării afective, al implicării în descrierea sentimentelor. Am descoperit și o coloratură imnică, un elogiu tineresc adus iubirii. Sunt evocați părinții, satul copilăriei, văile și vămile natale. De multe ori arde etapele vârstei, dovedind o matură viziune asupra realității. Prinsă în imagini, în metafore frumos meșteșugite. Camelia Maria Nistor își caută o cale proprie, uneori cu popasuri sigure, punând în versuri atâta emoție cât să facă poemul să vibreze pe notele portativului asumat. Autoarea este stăpânită de o căutare a frumuseții cuvântului, uneori scăpându-l de sub control, iar el, cuvântul, se așază în poem după voia lui. Ceea ce dă un flux original poeziei Cameliei.

Este și o încercare de privire în oglindă, dar nu într-o oglindă aranjată cosmetic, ci una a gândurilor puse într-o tensiune echilibrată. Este acumulat și un biografism, cât există, de care nu face mare tapaj, dar se folosește de el pentru a-și arăta sinceritatea până la capăt. Poetul tânăr din România de astăzi poate ajunge mai lesne, decât generația mea, la straturile religioase de sensibilitate, prin însăși trăirea și conștiința libertății de gândire. Camelia fructifică liric sentimentul credinței, prin Maica Preacurata. Acest volum este o oscilație între ludic și grav, cu aluzii livrești ale generației sale.

Am decupat din acest volum o bună doză de ingeniozitate și fervoare a adolescenței. Un ton eliberat de nostalgia livrescului. Spațiul natural, lumea înconjurătoare se ordonează în jurul eului poetic și freamătului lumii. Sunt multe versuri adorabile, care se impun prin sinceritatea rostirii. Este un început bun. Cum este lung drumul până departe, Camelia Maria Nistor are toate argumentele să îl parcurgă cu bine. Să exemplific cu o strofă, din multele bine gândite liric: „Ce să faci dacă poetul/ Luminează-n întuneric/ Fii lumină albă, setul/ De lumini și gând generic.”

Ne întâlnim la al doilea volum!

P.S. Astăzi, 9 noiembrie, ora 13,30, în Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, din Baia Mare, are loc lansarea volumului de versuri „Cheia către infinit”, de Camelia Maria Nistor. Cu participarea Cenaclului cultural „Voci eminesciene”. Coordonatori: prof. Alina Andreicuț, prof. Monica D. Cândea, prof. Ramona Fonai și prof. Cristina Rettegi. Invitați, scriitorii: Elena Cărăușan, Daniela Sitar-Tăut, Gheorghe Pârja și Nicolae Scheianu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu