vineri, 12 aprilie 2024

Dan Tomozei: China și Rusia discută despre o nouă arhitectură de securitate în Eurasia

China și Rusia au discutat, la Beijing, perspectiva creării unei noi arhitecturi de securitate în Eurasia, în condițiile în care SUA încearcă permanent să genereze provocări de securitate la adresa Chine și Rusiei, iar mecanismele euro-atlantice continuă să se degradeze. Discuțiile au fost derulate de miniștrii de Externe Wang Yi și Serghei Lavrov, acesta din urmă având discuții și cu președintele Xi Jinping.

Lavrov a declarat că Rusia este recunoscătoare Chinei pentru poziția imparțială și echilibrată în problema Ucrainei, precum și pentru disponibilitatea de a juca un rol pozitiv în soluționarea crizei prin mijloace politice și diplomatice. În cadrul întâlnirilor avute, Lavrov a subliniat că orice întâlnire privind Ucraina care ignoră interesele Moscovei este inutilă.

În cadrul conferinței comune de presă ținută pe 9 aprilie 2024, la Beijing, alături de ministrul Wang Yi, ministrul Lavrov a declarat că s-a discutat despre situația din jurul crizei din Ucraina. „Noi și colegii chinezi am susținut concluzia că orice întâlniri internaționale care ignoră poziția Rusiei, în timp ce promovează așa-numita formulă de pace a lui Zelensky, și care sunt deconectate de realitate, sunt inutile”, a afirmat Lavrov.

Vorbind despre inițiativa de pace în 12 puncte privind Ucraina propusă de China în 2023, Lavrov a susținut că inițiativa abordează cauzele profunde din spatele conflictului din Ucraina, „în primul rând în contextul asigurării securității indivizibile, inclusiv în Europa și în întreaga lume”.

Pe de altă parte, Lavrov a susținut că în cadrul discuțiilor de ieri și de azi de la Beijing, Rusia și China au reafirmat opoziția în fața încercărilor SUA de a distruge arhitectura de securitate din Asia Pacific. „Toate acestea nu se potrivesc SUA și aliaților săi, așa că SUA își promovează abordările bazate pe bloc aici (în Asia – n.m.), subliniind în special necesitatea ca Alianța Nord-Atlantică să intre în regiune”.

Mai mult, Rusia și China au reafirmat că resping crearea de alianțe politice și militare exclusive în regiunea Asia-Pacific, odată cu orice încercare de subminare a securității regionale.

„Am vorbit mult despre necesitatea de a asigura securitatea și stabilitatea în regiunea Asia-Pacific, unde SUA continuă să urmeze o politică de alianțe militare și politice directe cu un număr de țări, alianțe care sunt clar îndreptate împotriva Chinei și Rusiei și care, printre altele, încearcă să distrugă arhitectura de securitate care s-a dezvoltat în jurul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) în ultimele decenii, arhitectură care a oferit partenerilor respectul reciproc și evitarea acțiunilor unilaterale”.

De asemenea, Lavrov a vorbit despre crearea unei noi arhitecturi de securitate în Eurasia, subiect abordat în cadrul discuțiilor de la Beijing.

„Într-un context mai larg, am făcut un schimb de opinii cu privire la perspectivele creării unei noi arhitecturi de securitate în Eurasia, pe măsură ce mecanismele euro-atlantice continuă să se degradeze și să se distrugă”.

În aceste condiții, Lavrov a propus „dubla opoziție” în fața „dublei descurajări” a Occidentului. „Ministrul Wang Yi a inventat această formulă de dublă opoziție față de dubla descurajare. Liderii noștri, președintele Vladimir Putin și președintele Xi Jinping, au subliniat în repetate rânduri hotărârea Rusiei și Chinei de a contracara încercările de a frâna eforturile de construire a unei ordini mondiale multipolare sau procesele îndelungate de instaurare a democrației și justiției”, a afirmat Lavrov.

În ceea ce privește Taiwanul, Lavrov a subliniat că Rusia împărtășește poziția Chinei de respingere a oricărei interferențe externe, Insula Taiwan fiind parte integrantă a Chinei și o problemă internă a țării.

De partea cealaltă, ministrul Wang Yi a declarat că China este pregătită să sprijine cursul stabil al dezvoltării relațiilor bilaterale cu Rusia. Mai mult, Wang a subliniat că autoritățile de la Beijing resping ferm măsurile unilaterale de presiune, sancțiunile unilaterale și protecționismul. Potrivit acestuia, sancțiunile unilaterale „încalcă dreptul internațional, subminează ordinea globală și contrazic tendința dezvoltării globale”.

Mai mult, Wang a arătat este necesară o nouă paradigmă a relațiilor internaționale, una care să favorizeze cooperarea în locul confruntării. Iată de ce, China și Rusia vor contracara împreună hegemonia, despotismul și politica de hărțuire promovată de anumite țări, „se vor opune mentalității Războiului Rece și încercărilor de a stârni confruntarea, promovând formarea unei comunități cu un destin comun”, a declarant ministrul Wang Yi.

Cu privire la situația din Ucraina, Wang a afirmat că China susține organizarea unei conferințe internaționale privind soluționarea crizei cu participarea Moscovei și Kievului. „Sperăm la o cât mai rapidă încetare a focului. China sprijină convocarea a unei conferințe internaționale la care, atât Rusia, cât și Ucraina, să fie de acord cu participarea egală a tuturor părților și cu o discuție corectă a tuturor planurilor de pace”, a afirmat Wang Yi.

Potrivit acestuia, în problema ucraineană, China urmează cu fermitate cele patru principii stabilite de președintele Xi Jinping: respectarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor țărilor, alături de obiectivele și principiile Cartei ONU, tratarea cu seriozitate a intereselir legitime de securitate ale tuturor țărilor, sprijinirea tuturor eforturile pentru o soluționare pașnică a crizei.

Aflat în vizită în China, în zilele de 8-9 Aprilie, Lavrov a discutat și pe marginea întâlnirilor bilaterale la nivel înalt.

Astfel, a fost discutată agenda președinților Vladimir Putin și Xi Jinping pentru întâlniri în acest an, în marja Summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai programat în luna Iunie și a Summitui BRICS programat în Octombrie 2024.

Potrivit înțelegerilor, Wang Yi va participa la întâlnirea miniștrilor de Externe BRICS, programată în luna Iunie 2024 la Nijni Novgorod (Rusia), Beijingul și Moscova considerând că există perspective foarte bune pentru armonizarea agendelor Organizației de Cooperare din Shanghai (OCS) și a proiectelor BRICS.

 Autor: Dan Tomozei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu