Sărbătorile la români sunt însoțite de obicei de multă mâncare, dar și de multe băuturi alcoolice. Vinul, țuica, pălinca, horinca, rachiul vinul, vișinata, lichiorul și cât și mai câte delicii bahice autohtone pot dezlega limba și aduce voie bună la întâlnirile în familie sau cu prietenii, mai ales cu ocazia Paștelui. Așa că a doua zi dimineață petrecăreții se pot trezi cu o mahmureală pe cinste. În funcție de cât am băut, de cât am mâncat dar și de alți factori, precum fumatul, se poate suferi între 8 și 24 de ore!
Mahmureala
poate aduce dureri de cap, senzație de greață, vărsături, o stare de moleșeală
și slăbiciune dar și uscăciune în gură. Vestea bună, spun atât medicii cât și
oamenii din popor, este că mahmureala are leac. Evident, cel mai bun remediu
pentru a nu ajunge mahmuri este să nu consumăm în exces băuturi alcoolice. Adică
să învățăm cum să bem fără să ne fie rău a doua zi dimineață. Prima regulă este
simplă și binecunoscută în popor: nu
amestecăm băuturile. Apoi evităm să
ne apucăm de băut pe stomacul gol. Este indicat să mâncăm bine. Sunt
preferate mâncărurile grase care pot căptuși bine mucoasa stomacală. Laptele,
de exemplu, încetinește absorbția alcoolului din cavitatea gastrică, ceea ce va
duce la metabolizarea lui treptată și se evită beția și implicit mahmureala. O
altă regulă de aur este băutul încet,
fără grabă. Adică fără pahare unul după altul, date peste cap pentru a face
impresie. Scopul este același, absorbția lentă a alcoolului și evitarea
mahmurelii. Totodată, nu sunt
recomandate băuturile închise la culoare, cu adaosuri chimice sau zahăr.
Dacă sunt băuturi naturale pe masă, precum vinul sau palinca artizanale, ele sunt
alegerea perfectă. Nu se recomandă amestecul de băuturi alcoolice
cu sucuri acidulate dar nici cu băuturi energizante. Este ideal să bem apă
în timpul petrecerilor cu mult alcool. Sunt specialiști care sugerează regula
de unu la unu, adică un pahar de apă la un pahar de băutură alcoolică.
Dacă totuși am citit toate aceste reguli prea târziu
și deja ne luptăm cu starea de rău, există și o alinare. Primul remediu
esențial este apa. Consumul de alcool produce deshidratare puternică iar
consumul de apă poate reduce efectele. Totodată
trebuie evitată cafeaua. În cazul senzație de greață nu trebuie să consumăm
alimente grase care ne-ar putea potența senzația. În schimb este ideal să consumăm carbohidrați, precum
pâinea prăjită, biscuiți de tipul crackers dar putem opta și pentru sucuri
naturale. Consumul de alcool scade nivelul de zahăr din sânge ceea ce duce
la dureri de cap și senzație de oboseală. Poate fi luată în considerare și o
supă de pui, bananele sau un mic dejun cu alimente bogate în zinc, precum nucile,
semințele, cerealele integrale, lactatele cu conținut redus de grăsime. Dacă
avem la îndemână niște băuturi îmbogățite cu săruri, precum cele pentru
sportivi, și mai bine. Nu trebuie să ezităm să tragem un pui de somn. Consumul
de alcool deși ne face să adormim mai repede, dereglează ciclurile circadiene
și avem un somn de proastă calitate. Tocmai de aceea, somnul din timpul
mahmurelii ne poate pune pe picioare. Împotriva
greții se recomandă ceaiul de ghimbir dar și apa cu lămâie.
Primul impuls, atunci când ne trezim cu dureri de
cap, după o noapte de beție, este să luăm analgezice. Specialiștii spun că
aspirina sau cele care au ca substanță activă ibuprofenul pot rezolva problema
dar riscă să agraveze senzația de greață. În orice caz, dacă durerea este prea
intensă, nu avem de ales. În schimb, medicii recomandă evitarea totală a
acetaminofenului, o substanță activă întâlnită într-o serie de analgezice.
Acetaminofenul, pe fondul consumul de alcool poate produce leziuni hepatice.
Totodată, „cui pe cui se scoate” sau consumul unei cantități de alcool și a
doua zi pentru a îndulci mahmureala este o mare greșeală! Practic, nu lasă
organismul să se refacă.
Românii au câteva remedii tradiționale. Bătrânii
spun că funcționează de minune dacă sunt respectate cu sfințenie. Leacul cel
mai la îndemână, recomandat la țară, este un litru de borș de putină, băut
treptat și constant. Mai apoi murăturile și zeama de varză te-ar ajuta alături
de ceva mâncare ușoară, să nu stârnească greața și mai rău. În unele zone se
face un soi de amestec anti-mahmureală, din ceapă tocată, cu zeamă de varză,
piper, zahăr și sare. Uneori se poate bea și bulion. Din bătrâni se spune că și
ceaiul amestec de sunătoare, gălbenele, mentă și coada șoricelului poate ajuta.
Mai ales fiindcă rehidratează și calmează stomacul. Pentru curățirea ficatului
și a fierii se folosește anghinarea și limba mielului.
Sfatul nostru este totuși acela de-a consuma alcool
moderat, spre bucuria soțiilor și soacrelor! În fond și la urma urmei, de ce să ne facem singuri rău?!
dr.
Iulian COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu