joi, 28 februarie 2013

Când spui România, spui şi Maramureş!


Mai nou, de fapt ce zic eu mai nou, încă din decembrie 1989 când pastorul de origine magiară Laszlo Tokes primea bani de la serviciile maghiare de la Budapesta pentru destabilizarea României, stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil (art. 1 Constituţia României) se observă că noi românii şi aici mă refer la regimurile de după 1990 ne tot uităm la ce vor zice cei din occident şi îi „discriminăm” pozitiv pe conlocuitorii noştri care ştiu să-şi facă loby mai ceva ca Botezatu Cătălin!
De ce am atins acest subiect?! Pentru că se vorbeşte mult despre regionalizarea României care ar trebui să se întâmple undeva în vară, prin iunie, când lumea trece pe ştevie şi merge în concedii la distracţie. Potrivit proiectului de reorganizare, România se va împărţi în 8 regiuni cu o capitală centru de regiune: N-V cu judeţele Bihor, Cluj, MARAMUREŞ, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa Năsăud; N-E cu judeţele Suceava, Botoşani, Bacău, Vaslui, Neamţ şi Iaşi; Centru cu judeţele Braşov, Covasna, Sibiu, Harghita, Mureş şi Alba; S-E cu judeţele Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea şi Constanţa; Sud cu judeţele Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Călăraşi, Prahova, Giurgiu şi Ialomiţa; S-V cu judeţele Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt şi Mehedinţi; Vest cu judeţele Arad, Timiş, Hunedoara şi Caraş-Severin. Potrivit liderilor USL, centrul ar urma să fie stabilit printr-o consultare regională sau printr-un referendum. Acum de când este şi problema cu steagul secuilor, cu limba maghiară obligatorie pentru a ocupa funcţia de arhitect şef în Mureş (!) îmi dau seama că trebuie să le acordăm cetăţenilor cu dublă cetăţenie din România mai multă atenţie şi să nu ne canalizăm (Guvernul Ponta) pe crearea de locuri de muncă, pe salvarea Oltchimului sau mai bine zis pe ce a mai rămas din el şi din industria românească, pe îmbunătăţirea sistemului sanitar şi educaţional, pe măsuri de sprijin al fermierilor şi celor care investesc în agricultură,etc.
Ce mă doare pe mine mai mult este faptul că Maramureşul, de altfel un brand al României, nu numai că va aparţine de Cluj Napoca dar a şi făcut un pas anul trecut când Universitatea de Nord a fuzionat cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca. Dar văzând lucrurile pozitiv poate ne va fi mai uşor să mergem la spitalele din Cluj Napoca unde activează medici de o probitate profesională şi morală impecabilă, la meciurile de fotbal din Liga I unde activează CFR 1907 şi Universitatea Cluj Napoca, ce să mai spun de liceeni eminenţi maramureşeni care-şi fac studiile, aţi ghicit! tot în Cluj Napoca.
Şi apoi, ca să închei frumos, când spui Maramureş te gândeşti la Porţile maramureşene, la portul de pe Valea Cosăului şi Mara, la Cimitirul Vesel din Săpânţa, la pălinca din zona Şomcutei Mari, la Fraţii Petreuş, Angela Buciu şi Nicolae Sabău, la oamenii de cultură cum ar fi Ion Pop, Augustin Buzura, Alexandru Ivasiuc, Ioan Es. Pop, Ion Burnar, Laurenţiu Ulici, Vasile Morar, Florica Bud, Gheorghe Pârja, ş.a.. În fapt, când spui România, spui automat şi Maramureş! Nu aici au trăit dacii liberi?! Un gând frumos tuturor femeilor din România, în oricare regiune s-ar afla, cu ocazia Zilei de 1 Martie un sincer  LA MULŢI ANI!

                                                                                             Gelu DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu