joi, 21 februarie 2013

Editorial - Cine-i dus cu pluta ?


   Editorialul acesta a fost terminat de două zile dar nu l-am trimis spre publicare redactorului şef şi prietenului Ioan Romeo Roşiianu până azi, 22 februarie, deoarece astăzi împlinesc  46 de ani şi mi-am dorit să-mi „procur”singur un cadou prin publicarea articolului în cel mai citit ziar on-line din Maramureş – „NECENZURAT”!
     Probleme nu mi-am făcut cu perisabilitatea acestuia deoarece o să observaţi faptul că în România lucrurile stagnează de mult timp, de prin 1995, ba îndrăznesc să spun că e din ce în ce mai rău!  România a ajuns să fie ( şi văd că-i place postura! ) o ţară a politicienilor indiferent de culoarea politică, a şmecherilor indiferent că unii se păcălesc între ei dar din păcate păcălesc şi pe omul de rând, România este a celor care „se descurcă” în orice regim politic sau guvernare, a directorilor de tot felul, a românilor „speciali”. Păcat  că România este iubită ( încă! ) doar de românul de rând care-şi plăteşte dările ( unele de-a dreptul „fanariote”)  din salariul de mizerie care-l primeşte de la patron sau de la stat. Ce face între timp? Îşi drămuieşte cu grijă ultimul leuţ, se împrumută de la CAR pentru bani de cimitir şi înmormântare, mănâncă cartofi, fasole, mai sare peste câte o masă şi se uită la „tembelizor” la telenovele, filme coreene, indiene şi mai nou turceşti iar tot mai mulţi visează să câştige la loto. Dar gata cu vorbăria şi să-i dăm drumul articolului:
Vizita preşedintelui Traian Băsescu în capitala Ardealului a trecut oarecum neobservată şi consemnată în mass-media de către confraţi, dar pe mine în calitate de jurnalist şi mai ales contribuabil mă interesează ce Mesaj a transmis preşedintele României ardelenilor, adică a celor care de la începutul anului stau la coadă în faţa ghişeelor de la finanţe, CAS, registru auto, primărie, trezorerie, electrica, gaz, salubrizare,  telefon, la farmacii sau ajutoare U.E. iar toate astea au în comun un singur lucru – au tarife mai mari ca anul trecut spre disperarea multor disperaţi ai sorţii, ca să fac un joc de cuvinte şi ne umilesc prin statul acesta la coada ce aminteşte de vremile lui Ceaşcă! Eram curios ce spune T.B. despre regionalizarea ţării care va avea loc în iunie cât şi despre dorinţele de mărire şi expansiune a maghiarilor din ţară cât şi Ungaria. Dacă vizita Domniei Sale a fost doar ca să regleze lucrurile în PDL, atunci chiar nu mă mai interesează nici o mişcare sau declaraţie a preşedintelui. Cât despre Elena Udrea trebuie să recunosc că o simpatizez mult mai mult decât pe „buldogul” Blaga chiar dacă ţin cu... „câinii roşii”.
   În altă ordine de idei, marţi l-au îngropat creştineşte pe fostul primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu, cel care ne-a cumpărat locul echipei F.C. Baia Mare în Divizia „A”!, adică a contribuit puţin la „îngroparea” echipei „galben-albastre” a Băii Mari! Nu i-am purtat pică nici atunci, cu atât mai puţin acum! A făcut ce-i mai bine pentru moldovenii lui! Dacă am avut un gust amar a fost îmbulzeala celor o mie şi ceva de curioşi şi credincioşi participanţi la funeralii ( ori flămânzi ?! ) care s-au înghesuit mai ceva ca la promoţiile cu tigăi! Poate că este şi multă foamete în ţară! Aici suferim în mod „democratic” şi  dobrogenii, şi moldovenii, şi oltenii, şi ardelenii!
    M-a surprins plăcut articolul confratelui Cornel Sabou care spune patetic: „Munceşte fraiere, munceşte!” făcând referire la românul de rând care tace mâlc ( până când ?! ) şi  reuşeşte să supravieţuiască cu un pumn de leuţi, pe când, în contrapartidă, directorii din ministere şi agenţii nu se mulţumesc şi se simt ofensaţi dacă nu au salarii de la 1700 de euro pe lună. Dar ştiţi ce-am remarcat?! Cu cât au salarii mai mari cu atât atragerea de fonduri europene este mai mică, cu cât ofiţerii de poliţie au salarii mai mari cu atât mai mult siguranţa cetăţeanului de rând este mai insignefiantă,  ( e destul să amintesc de cazul adolescentului de la Târgovişte! ), cu cât judecătorii au salarii mai mari cu atât mai mult se înmulţesc sentinţele penale cu suspendarea executării pedepsei! Cu cât sunt mai mulţi inspectori sanitar-veterinari cu atât se înmulţesc cazurile de carne contrafăcută vândută amărăştenilor. Tot aşa se întâmplă şi în alte domenii cum ar fi educaţia, sănătatea şi veşnic ignorata... agricultură. Şefuleţii stau la căldură şi gestionează fonduri europene, fac dosare la tot felul de „măsuri 141, 121, etc”iar ţăranul munceşte deja pentru pregătirea campaniei de primăvară. Ce vor obţine în toamnă?! Ce va vrea bunul Dumnezeu într-o agricultură de subzistenţă! Dar din anul acesta vor avea „Card de pieţar”! Ce nouă ţeapă pentru ţărani! Dacă-i an secetos, ne-am dus pe plută deoarece avem cea mai mică suprafaţă irigabilă din ţările membre U.E. Şi atunci stau şi întreb, oare cine-i dus cu pluta?! Românul care nu mai pridideşte să plătească taxe şi impozite majorate sau cei din fruntea ţării după 1990, era să zic a bucatelor!?
P.S. Bulgarii au manifestat violent pentru majorarea energiei electrice şi le-au dat temă de casă celor din parlamentul ţării lor! La noi, tocmai se instalează scaune în balconul de unde s-a aruncat Adrian Sobaru pentru nişte principii mai anul trecut, da ce zic eu scaune, fotolii în toată regula şi microfoane ca să fie auziţi de colegii de jos din cauză că Parlamentul României cu o populaţie în scădere vertiginoasă ( oare de ce ?! ) „s-a umflat”...Seamănă tot mai mult cu un papagal: e pestriţ, se umflă în pene şi „turuie” una-ntruna ca o moară stricată!
                                                                                     Gelu DRAGOŞ

Un comentariu: