duminică, 17 februarie 2013

La Cenaclul Scriitorilor a citit Elena Cărăuşan


 La prima întrunire din acest an a Cenaclului Scriitorilor a citit versuri Elena Cărăuşan care a spus de la început că ocupaţia  sa de bază este aceea de profesor de chimie şi se consideră o amatoare în poezie.Desigur că a fost contrazisă de cei care i-au ascultat şi i-au comentat textele lecturate.Autoarea a mai afirmat că ea a fost clasificată la cenaclul de la Ocoliş ca o romantică întîrziată.Acum a citit versuri moderne fără rimă dar cenacliştii au remarcat un ritm interior pe care trebuie să-l aibă orice poezie.
   Profesorii  de” română” Romulus Filip,Rodica Dragomir,Dragomir Ignat şi Vasile Leschian au punctat liniile de forţă ale poeziei Elenei Cărăuşan afirmînd că o operă de artă trebuie în primul rînd să emoţioneze cititorul.S-au arătat sceptici  faţă de poezia aşa zisă modernistă care nu se adresează nimănui sau este greu de înţeles de lector.
   Vasile Tivadar  a remarcat afirmaţiile poetei de a fi profesoară de chimie dar poezia este poezie şi dincolo de talent şi muncă nu ţine cont de canoanele administrative.La textele citite s-au mai pronunţat: Ştefan Herţeg,tînărul cenaclist Mihai Hotea care spune că simte poezia poetei Cărăuşan.
  Între timp Florica Bud a trebuit să plece cu treburi  presante  delegînd-o pe Ileana Ioana Şteţcu să coordoneze lucrările de cenaclu, poeta  dovedind  tact şi diplomaţie în temperarea spiritelor  scriitoriceşti.Au mai participat:Dumitru Iuga,Toma G.Rocneanu, Claudia Tomescu, Dumitru Fînăţean, afirmînd că poezia citită azi în cenaclu este o poezie de duminică şi nu una de sîmbătă.
  Elena Cărăuşan n-a mai citit la cenaclu de multă vreme,unii îşi amintesc despre o şedinţă în care a citit ea cînd cenaclul era găzduit   de  cofetăria  Dali din Centrul Nou,    fiind o prezenţă plăcută şi memorabilă,exigentă cu propria creaţie.
  Zicem şi noi,  la fel cu ceilalţi iubitori de literatură că a fost o întrunire  de bun gust şi o reuşită a Cenaclului Scriitorilor,Elena Cărăuşan dovedind că este o creatoare autentică.

                                                      Ştefan Jurcă
                                                  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu