vineri, 15 februarie 2013

Încrederea românilor în Biserica Ortodoxă a scăzut dramatic


În luna februarie a acestui an, încrederea în Biserica Ortodoxă Română a atins cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.
    Conform celui mai recent sondaj realizat de Comapnia de Cercetare Sociologica şi Branding (CCSB), 66% dintre respondenţi au “foarte multă” şi “destul de multă” încredere în biserică, aceasta fiind prima dată când indicatorul scade sub 70%. "Când ne referim la biserică noi punem întrebarea în general, „biserică”, şi evident că unele persoane se pot gândi la instituţia de care aparţin. Dar dat fiind faptul ca 89% din populaţie este ortodoxă, atunci când se gândeşte la biserică nu se gândeşte la Biserica Penticostală sau la musulmani sau la alte instituţii, ci la Biserica Ortodoxă Română. În consecinţă, putem să aproximăm destul de bine acest grafic cu soarta încrederii în Biserica Ortodoxă Română, principala instituţie religioasă din România", a explicat Mirel Palada, directorul companiei CCSB, informeaza HotNews.ro.
Numarul ATEILOR s-a triplat! Câţi români au renunţat la religie?!
    Potrivit lui Mirel Palada o posibilă explicaţie ţine şi de "o schimbare generaţională", "de un efect de laicizare care, din experienţa altor state, ştim că s-a întâmplat odată cu modernizarea şi care este destul de probabil să se întâmple şi în România", scrie romanialibera.ro.
"Experienţa unor ţări profund religioase până acum două generaţii (cum ar fi Franţa sau Spania, mai ales Spania care până acum două-trei generaţii era foarte religioasă şi au avut şi ei un asemenea curent critic) arată că practicile religioase, cât şi atitudinea faţă de instituţii a religiei au cunoscut o erodare", a continuat directorul CCSB.
Datele fac parte din sondajul SocioPol al CCSB care a avut loc în perioada 7-12 februarie 2013, pe un eşantion de 1.004 persoane.
Încrederea în biserică (% foarte multă + destul de multă)
Februarie 2009- 84%
Martie 2010 – 83%
Septembrie 2010 - 80%
Decembrie 2010 - 79%
Februarie 2011 - 77%
Iunie 2012 – 75%
Februarie 2013 – 68% - 65%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu