Anul acesta, lăsatul de sec s-a făcut joi seara, 13
noiembrie. Postul Crăciunului ţine de vineri, 14 noiembrie, şi se încheie în 25
decembrie, ziua din Ajunul Crăciunului fiind o zi de post aspru. Dezlegarea la
alimentele de dulce se face însă numai după Sfânta Liturghie de Crăciun, din
data de 25 decembrie.
"Ziua de Ajun a Craciunului este o zi de post mai aspru
decat celelalte zile. Se ajuneaza pana la ceasul al IX-lea (ora 15.00), cand se
obisnuieste sa se manance, in unele parti, grau fiert amestecat cu fructe si
miere, in amintirea postului Sfantului Prooroc Daniel si al celor trei tineri
din Babilon. In unele zone se ajuneaza pana la rasaritul luceafarului de seara,
care ne aminteste de steaua ce a vestit magilor nasterea Mantuitorului. Aceasta
ajunare aminteste, de asemenea, de postul tinut odinioara de catehumeni care,
in seara acestei zile, primeau botezul crestin si apoi prima impartasire la
liturghia savarsita atunci in acest scop", a explicat parintele Constantin
Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Române.
Postul Craciunului aminteste de postul indelungat al
patriarhilor si dreptilor din Vechiul Testament, in asteptarea venirii lui
Mesia, Izbavitorul. Dupa unii talcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de
40 de zile, acest post aduce aminte si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai,
cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu, in Decalogul scris pe
lespezi de piatra.
La inceput, nu toti crestinii posteau in acelasi mod si
acelasi numar de zile. De exemplu, unii posteau numai sapte zile, altii sase
saptamani, unii tineau un post mai aspru, altii, unul mai usor. Insa, Sinodul
local din Constantinopol, tinut la anul 1166, sub patriarhul Luca Chrysoverghi,
a uniformizat durata Postului Nasterii Domnului in bisericile ortodoxe,
hotarand ca toti credinciosii sa posteasca timp de 40 de zile, incepand cu data
de 15 noiembrie.
Postul Craciunului este mai usor fata de cel al Pastelui,
avand multe dezlegari la peste, ulei si vin. Se da dezlegare la peste si
preparate din peste, precum si la vin si untdelemn in toate zilele de sambata
si duminica, cuprinse in perioada 22 noiembrie - 14 decembrie, inclusiv.
Conform Calendarului crestin ortodox pe anul 2014, zilele
din Postul Craciunului cu dezlegare la peste sunt: 21 noiembrie, de sarbatoarea
Intrarii in biserica a Maicii Domnului; 23, 24 si 25 noiembrie, in aceasta din
urma zi fiind sarbatoriti Sfanta Mare Mucenita Ecaterina si Sfantul Mare
Mucenic Mercurie; 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei;
4 decembrie- ziua Sfantului Mare Mucenic Varvara si Sfantului Cuvios Ioan
Damaschin; 6 decembrie - Sfantul Nicolae; 7 decembrie; 9 decembrie -Zamislirea
Sfintei Fecioare Maria, 13 si 14 decembrie si, ultima zi, 18 decembrie - ziua
Sfantului Daniil Sihastru.
In timpul acestui post, in manastiri se ajuneaza luni,
miercuri si vineri, pana in ceasul al IX-lea, cand se mananca hrana uscata sau
legume fierte, fara untdelemn; marti si joi se mananca plante fierte, drese cu
untdelemn, si se bea vin, iar sambata si duminica se ingaduie si peste (cu
exceptia perioadei dintre 20 si 25 decembrie, cand postul devine mai aspru).
Daca luni, marti sau joi cade praznuirea unui sfant
important, se da dezlegare la peste, iar miercuri si vineri, la vin si
untdelemn, dar acestea se consuma numai o data pe zi. Tot asa, daca miercuri
sau vineri se intampla sa cada sarbatorirea unui sfant cu priveghere sau hramul
bisericii, atunci se dezleaga la untdelemn, peste si vin. In ultima zi a
Postului Craciunului (24 decembrie), numita Ajunul Craciunului, credinciosii il
asteapta pe preot ca sa le aduca vestea Nasterii Mantuitorului, cinstind astfel
marea sarbatoare care are sa vina.
C.L.L.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu