vineri, 24 martie 2017

ANAF: CONTROALE ÎN DOMENIUL ON LINE


9 masuri noi ANAF. Controale in comertul online, liste cu firmele-fantoma si noua procedura de poprire conturi
Presedintele ANAF, Bogdan Stan, a facut recent mai multe precizari referitoare la masurile pe care ANAF doreste sa le ia in perioada urmatoare, avand ca obiectiv cresterea gradului de colectare a taxelor la bugetul de stat.
Totodata, multe dintre aceste masuri au ca scop si reducerea evaziunii fiscale, alaturi de cresterea conformarii voluntare. In plus, se vor derula noi actiuniu de control in domeniul comertului online, urmand sa fie identificati si acei contribuabili care tin evidente contabile fictive sau care inregistreaza in contabilitate facturi fictive.
Presedintele ANAF, Bogdan Stan, a declarat astfel, intr-un interviu pentru Mediafax, ca in ce priveste popririle pe contul celor care au datorii la Fisc, suma blocata nu va mai depasi restanta catre ANAF.
A fost adusa in discutie si Legea Preventiei despre care am scris pe larg AICI, amintind si care sunt neregulile iertate la prima abatere in cazul celor care folosesc case de marcat fiscale.
Iata care sunt masurile pe care le va lua ANAF pentru cresterea taxelor colectate, reducerea evaziunii si cresterea gradului de conformare voluntara:
1. Se vor inmulti controalele care vizeaza comertul online (site-uri, pagini web de vanzare etc.)
“Avem in vedere cateva masuri urgente pentru cresterea gradului de colectare si imbunatatirea relatiei dintre administratie si contribuabil, fie ca vorbim despre persoane fizice sau juridice. Asa cum bine stiti, l-am informat si pe prim-ministrul Sorin Grindeanu, ca pana pe 15 aprilie 2017, trebuie sa ne concentram asupra actiunilor de control in domeniul comertului online, un domeniu sensibil in care evaziunea a ajuns la un nivel ingrijorator.”, a declarat acesta, citat de Mediafax.
2. Se intensifica inspectiile pentru a identifica acei contribuabili care inregistreaza in contabilitate facturi fictive:
“Intentionam sa intensificam inspectiile pentru a-i identifica pe contribuabilii care inregistreaza in contabilitate facturi aferente unor operatiuni fictive.”
3. Sumele blocate de ANAF in conturile cu restante nu vor mai depasi datoria catre ANAF:
“Trebuie sa flexibilizam modalitatile de poprire a conturilor in cazul contribuabililor care sunt executati silit. Este foarte important, in aceste cazuri, ca suma blocata sa nu depaseasca datoria catre ANAF.”
4. Contribuabilii vor fi informati mai mult pentru a completa la timp si corect declaratiile:
“Cred ca este necesara o mai mare deschidere catre contribuabili. Am solicitat o consiliere mai eficienta a acestora pentru plata la timp a taxelor si completarea corecta a declaratiilor fiscale.”
5. Vor fi esalonate datoriile, sub indrumarea functionarilor publici ANAF, anuland astfel penalitatile de intarziere:
“In cazul in care nu-si pot plati la timp taxele, vor fi indrumati catre o esalonare a platii si a obligatiilor fiscale. Este o facilitate acordata de Fisc, care permite anularea penalitatilor de intarziere.”
6. Arie extinsa pentru persoanele juridice si se va aplica un plan de conformare prin Legea Preventiei:
“De asemenea, Spatiul Privat Virtual va fi extins si pentru persoanele juridice.
Aceasta este si ideea Legii Preventiei. Dupa cum stiti, scopul acestei legi va fi prevenirea aplicarii automate a sanctiunilor pentru faptele care constituie contraventii, prin intocmirea unui plan de conformare, astfel incat sa fie acordat contribuabilului un termen in care va avea posibilitatea sa corecteze neregulile constatate si sa se conformeze dispozitiilor legale”.
7. Vor fi facute periodic publice liste oficiale cu firme fantoma.
“Vor fi publicate periodic ilste cu firmele-fantoma. De altfel, aceasta este una dintre cerintele Comisiei Europene. Pe de alta parte, cred ca e important sa publicam periodic liste cu firmele de tip fantoma, in urma unei investigari minutioase a comportamentului lor”, a precizat presedintele ANAF, pentru Mediafax.
8. Se vor imbunatati masurile privind analizele de risc aferente rambursarii TVA:
“De asemenea, este nevoie urgent sa imbunatatim procedura actuala de analiza de risc utilizata in rambursarea TVA astfel incat sa fie utilizata mai eficient capacitatea de inspectie fiscala a ANAF.”
9. Masuri mai aspre la vama pentru reducerea traficului ilicit de tigarete:
“O alta prioritate este aceea a reducerii traficului ilicit de tigarete. in acest scop, am dispus reoperationalizarea echipelor mobile si a scanner-elor de frontiera.”

                                                                                           de Ionut Udriste

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu