joi, 18 ianuarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Artistul, Ardealul și ... Cauza Primară



1. „A DEMONSTRA EXISTENŢA UNEI CAUZE PRIMARE  A VIEŢII, UNICĂ, IMATERIALĂ ŞI ÎNŢELEAPTĂ, IATĂ TERMENUL SUBLIM CĂTRE CARE MERGE FIZIOLOGIA. ACEASTĂ CAUZĂ PRIMARĂ ESTE DUMNEZEU. NU "CREDE IN DEUM" - "CRED ÎN DUMNEZEU" - TREBUIE SĂ SPUNĂ OMUL DE ŞTIINŢĂ, CI: "SCIO DEUM ESSE" - ŞTIU CĂ DUMNEZEU EXISTĂ".
Dr. Nicolae Paulescu (1869-1931),
profesor la Facultatea de Medicină Bucureşti, cel care a descoperit insulina, dar a fost înşelat, luând alţii premiul Nobel. A făcut studii în Franţa unde a profesat 12 ani la catedra de anatomie şi fiziologie cu marele Lanceraux în Paris, după care vine în ţară la Bucureşti. A dus o viaţă curat creştinească, nefiind căsătorit şi răspândind cuvântul lui Dumnezeu, atât studenţilor în medicină prin prelegerile sale la cursul de fiziologie, cât şi celorlalţi credincioşi prin bogatele şi frumoasele sale predici ţinute în Biserica Ene din Bucureşti, unde era ascultat de foarte mulţi intelectuali în fiecare duminică şi sărbătoare creştină. A combătut cu mult succes, cu dovezi ştiinţifice imbatabile pe profesorii medici necredincioşi din timpul său. La moarte a fost îmbrăcat în hainele albe pe care le purta în tot timpul vieţii, ca simbol al curăţeniei şi sfinţeniei creştine.

***

2. „DE CE NE BUCURĂM AZI CĂ ARDEALUL FACE PARTE DIN ROMÂNIA? NU doar pentru jertfele din primul război mondial, NU pentru că am avut o regină curajoasă, REGINA MARIA și o mare familie a Brătienilor. CI PENTRU CĂ ÎN SEC. XVI-XIX, ROMÂNCELE AU NĂSCUT COPII. Și când a venit momentul potrivit, au început să se numere locuitorii Transilvaniei și și-au dat seama stăpânii lumii că sunt mai mulți români decât unguri acolo. Și s-a împlinit cuvântul Domnului: „CREȘTEȚI ȘI VĂ ÎNMULȚIȚI ȘI STĂPÂNIȚI PĂMÂNTUL!”. (Cuvânt rostit de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS TEOFAN la Mănăstirea Vorona, cu ocazia praznicului Nașterii Maicii Domnului).
Teofan (1959 - ),
este din anul 2008 arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Anterior, între 2000-2008, a fost arhiepiscop ortodox al Craiovei și mitropolit al Olteniei. În perioada 1991-2000 a fost episcop patriarhal cu titulatura Sinaitul. Are șapte frați dintre care patru  sunt intrați în monahism. După școala generală din loc. natală Corbi, jud. Vâlcea, urmează Seminarul Teologic din Craiova (1974-1979), Institutul Teologic din București (1980-1984), Institutul Teologic „Saint Serge” din Paris (1986-1990), obținând titlul de DOCTOR ÎN TEOLOGIE, obținând calificativul „Summa Cum Laudae”. Timp de nouă ani (1991-2000) este episcop vicar patriarhal cu mai multe sarcini: responsabil cu relațiile externe, responsabil de legătura BOR cu românii din diaspora, Secretar al Sfântului Sinod, responsabil cu problemele de învățământ teologic, responsabil cu editura și tipografia Institutului Biblic. Este autor de articole, studii în reviste și ziare din țară și străinătate, în domenii ca: teologie patristică, spiritualitate ortodoxă, ecumenism, analize ale fenomenului religios  actual etc. A primit multe ordine, decorații, diplome iar în anul 2000, a primit Ordinul pentru Merit „Mare Cruce” din partea Președinției României.

***

3. „Este o ruşine a te numi artist (om) dacă nu ştii să iubeşti un om şi să-i oferi un cartof fiert”.
Panait Istrati (1884-1935),
scriitor român de limbă română și franceză. O vreme a fost ucenicul unui cârciumar, brutar, vânzător ambulant sau cărbunar la bordul navelor Serviciului Maritim Român. Hoinărelile l-au purtat prin diferite orașe: București, Constantinopol, Alexandria din Egipt, Cairo, Napoli, Paris și Lausanne. Datorită sărăciei a fost în situația de a se sinucide pe când era la Nisa, fiind salvat de Romain Rolland. A publicat numeroase romane, cel mai cunoscut fiind „Ciulinii Bărăganului”. Moare în țară. izolat, singur și bolnav de tuberculoză.

P.S. „Adevărat grăiesc vouă că nu va trece neamul acesta până ce nu vor fi toate acestea. Cerul și Pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece” (Matei 24, 34-35).
„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș
Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu