luni, 19 martie 2018

Profesorii vor sa boicoteze simularea examenelor de Bacalaureat

Profesorii se pregatesc sa boicoteze simularea examenelor de Bacalaureat, programata sa aiba loc incepand de luni, 19 martie. Membrii de sindicat din peste 1.100 de unitati de invatamant sunt nemultumiti de faptul ca nu au fost rezolvate problemele salariale discutate in ultima vreme cu reprezentantii Guvernului, dar si de comasarile unitatilor de invatamant sau concedierile ce ar urma sa apara in urmatoarea perioada.
"Suntem pregatiti sa boicotam simularea examenelor de Bacalaureat", spun profesorii, nemultumiti de nivelul salarii dar si de situatia generala a invatamantului romanesc.


 FSLI, Federatia Sindicatelor Libere din invatamant, a anuntat inca de acum ceva vreme ca "in urma consultarilor, membrii de sindicat au cerut si boicotarea simularii examenului national de bacalaureat, din perioada 19-22 martie 2018".

Principalele revendicari sunt:

- solutionarea problemei privind reincadrarea personalului didactic dupa intrarea in vigoare a Legii - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice;

- majorarea salariala de la data de 1 martie 2018 sa nu fie conditionata de comasari de unitati de invatamant, disponibilizari de personal si de taieri ale unor drepturi salariale legale;

- cresterea costului standard per elev/prescolar pentru cheltuielile materiale, astfel incat parintii sa nu mai fie nevoiti sa aduca bani de acasa pentru dotarea claselor; rezolvarea modului de calcul al sporurilor si indemnizatiilor care li se cuvin salariatilor din sistemul educational;

- rediscutarea grilei de salarizare pentru personalul didactic, avand in vedere ca aceasta categorie socio – profesionala are coeficienti de ierarhizare situati in patrimea inferioara;

- modificarea Regulamentului – cadru privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, marimea concreta a sporurilor pentru conditii de munca, precum si conditiile de acordare a acestora pentru personalul din familia ocupationala "INVATAMANT", aprobat prin H.G. nr. 34/2018, care, prin continutul sau, discrimineaza personalul nedidactic din invatamant, caruia nu i se aplica; acordarea dreptului personalului didactic de a fi pensionat, la cerere, cu 3 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, fara diminuarea cuantumului pensiei.

Simularea examenelor de Bacalaureat, pentru clasele a XI-a si a XII-a, debuteaza luni, 19 martie, cu proba de Limba si Literatura Romana. Pe 20 martie are loc simularea pentru Limba si Literatua Materna, iar pe 21 martie va fi proba obligatorie a profilului.

In 22 martie este programata proba la alegere a profilului si specializarii, exclusiv pentru elevii clasei a XII.

Rezultatele vor fi anuntate pe 30 martie. Acestea vor fi analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral in vederea adoptarii unor masuri adecvate fiecarei situatii in parte, scopul fiind imbunatatirea performantelor scolare.

Notele obtinute nu se contesta si nu se trec in catalog. Totusi, in situatiile exceptionale in care sunt elevi care doresc consemnarea notelor in catalog, acestia vor depune o cerere scrisa in acest sens.

Simulare examene Bacalaureat 2018

  • 19 martie: Limba si literatura romana - proba E) a) - clasele a XI-a si a XII-a

  • 20 martie: Limba si literatura materna - proba E) b) - clasele a XI-a si a XII-a

  • 21 martie: proba obligatorie a profilului - proba E) c) - clasele a XI-a si a XII-a

  • 22 martie: proba la alegere a profilului si specializarii - proba E) d) - exclusiv elevii clasei a XII - a

  • 30 martie: comunicarea rezultatelor


Autor: Ion Andreea

Sursa: PortalÎnvatamant

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu