luni, 25 martie 2024

MIND Monday - despre CRITICĂ

 


Bună Dragos Gelu,

Cum reacționezi la critică?

Frica de critică este pentru mulți paralizantă și îi face să reacționeze într-un mod care nu le este mereu favorabil lor.

Evident, nimănui nu-i place să fie criticat. Iar când critica este făcută și într-o manieră total greșită, lucrurile devin și mai neplăcute și emoțiile mai greu de gestionat.

Nu mă opresc azi asupra felul în care se face critica, deși contează, ci vreau să vedem cum putem răspunde mai bine la critică în loc să reacționăm neadecvat la ea.

Pasul 1. Păstrează-ți calmul

Mai ales când simți că ești criticat pe nedrept și în fața altora resimți o furiei puternică și e important să-ți păstrezi calmul. Furia nu face decât să te tragă într-un vârtej emoțional negativ  și să te pună într-o situație de inferioritate în fața criticului tău.. ceea ce evident, nu ți-ai dori.

Ca să te calmezi, ia-ți câteva secunde și respiră de câteva ori adânc. Lasă tăcerea “să vorbească” în locul tău câteva momente. Asta este o tehnică simplă de gestionare a emoțiilor puternice.

Pasul 2. Fii deschis la perspective diferite

Vedem lucrurile diferit și perspectiva din care abordează criticul tău situația poate fi foarte diferită de a ta. Fii tu cel care este dispus să vadă lucrurile și din punctul de vedere al celuilalt.

De exemplu, ai putea spune: “Deci, ceea ce spui este că… și repeți critica. Pot să înțeleg ce te face să vezi lucrurile așa și poate nu am acordat suficientă atenție la ce contează pentru tine... sau nu m-am făcut bine înțeles.  

Dacă cel care te critică nu e foarte specific și folosește generalități, caută să înțelegi mai clar la ce anume se referă.

De exemplu, criticul tău spune: ‘’Nu-mi place cum faci lucrul ăsta!” Răspunsul tău ar putea suna așa: Ajută-mă să înțeleg, mai exact ce anume nu îți place? Ce ar trebui să fac diferit?

Acești 2 pași implică folosirea inteligenței emoționale. Cu cât ne dezvoltăm mai mult abilitățile ce țin de inteligența emoțională, cu atât mai capabili devenim să gestionăm critica.

O întrebare: Ce abilități ce țin de inteligența emoțională ai nevoie să îți dezvolți mai mult?


Am creat acest newsletter ca o sursă permanentă de idei și întrebări. Folosind constant această sursă, mintea ta se va îmbogăți cu gânduri noi, care vor conduce spre acțiuni și comportamente noi, care vor genera schimbări pozitive ce îți vor îmbogății viața.

Dacă îți place acest newsletter, fă-l cunoscut și prietenilor tăi! Dacă faci asta, eu îți mulțumesc!


Cu prietenie,

Bianca


LET ME BE YOUR GPS!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu