luni, 25 martie 2024

Vedete de scandal


La izvorul lui Eminescu, din Cișmigiu, de unde iau apă de obicei, am întâlnit un tânăr care își umplea și el rucsacul cu sticle cu apă. L-am întrebat dacă a auzit de Eminescu, fiindcă eu, de câte ori vin acolo, le spun celor însetați că nu au voie să ia apă dacă nu spun o poezie de Eminescu.

Tânărul mi-a spus că nu înțelege. Mi-a spus în engleză. Era din Suedia. M-am prezentat și eu și i-am spus că am scris o carte Shakespeare și Eminescu, care se află în multe biblioteci americane din New York, iar un critic vestit, atunci când am lansat-o la BEA (Book Expo America), a dedus că Eminescu este un Shakespeare al României! Așa este, spunea și el, știa asta. Și l-am văzut scoțându-și șapca în fața izvorului! Puțini români fac acest gest. Fiindcă educația nu se mai face în cultul valorilor, ci al non-valorilor, al valorilor de paie sau de scandal.

NU mai avem vedete autentice, avem vedete de scandal. De tipul Andreea Marin, Esca, Mihaela Rădulescu, Hartner, Inna, Monika, Andreea Bălan, Florin Călinescu, Mircea Badea, Andra, Delia, Oana, Măruță (zis Măgăruță), Bobonete, diletanți de la seriale ca „Las Fierbinți” și „La Bloc” etc. Pentru cine e important că Bălanca, această vedetă de paie, s-a conjugat cu un tenisman și merge după el, unde joacă, o face pe antrenoarea? Sau pe cine interesează, pe ce om serios, cum Esca și-a cucerit soțul, un om de afaceri armean, sau cum și-a petrecut vacanța în Ciorogârla sau la Honolulu? Tot ce fac aceste „vedete” este dat ca important, de parcă ar fi vital pentru țară. O vedetă trebuie să fie un model moral, nu o sursă de scandal. Am cunoscut vedete ca Robert De Niro, Meryl Streep, Uma Thurman, Woody Allen, Al Pacino, sunt de o modestie colosală. Nu mi-a venit să cred că aceste superstaruri sunt atât de discrete. La fel, celebrități artistice, precum Santiago Calatrava, John Baldessari sau Marina Abramovici (sunt sute, mii, de artiști celebri, de o rară modestie, cum i-am prins pe toți în cărțile mele de artă plastică).

Dar și staruri de tipul Beyoncé sau Taylor Swift sunt prezentate cu măsură. Swift e considerată number one în topul celor mai bogate vedete, dar reclama ei se face tot cu măsură. Relația ei cu un mare jucător de fotbal american este comentată tot cu discreție. Ba am aflat un lucru semnificativ, de ce americanii nu preferă fotbalul european, ei consider că dacă așa ceva poate să joace și un copil, acesta nu e sport!

Asta este regula, când ești vedetă autentică, star, comportamentul este modestia, un model de urmat. Dar când ești o Ghenea, adică nimeni, când nu te poți lăuda cu nici o faptă demnă de atenție, prevalează obrăznicia, bombasticismul. Iar la noi presa este congeneră, încurajează acest tip de reclamă. E dată ca un fel de parfum, parfumul „Gigi Fecali”. Vedetele care ni se bagă mereu pe gât nu sunt vedete, sunt niște accidente ale naturii. Nu au operă. Ce operă are Esca? Ea este prezentatoare de opere. După ce zboară de la TV, nu mai rămâne din ea nici un fulg!

Nu s-ar vorbi de Eminescu sau de un poet necunoscut, se vorbește la saturație de Halep. De doi ani nu mai ieșim din știrile zilnice despre o dopată, care s-a dovedit că nu e dopată, care croncăne și nu mai tace, ca o Ghionoaie. Sau ce important lucru este pentru populație știrea că una Ghenea, cică ar fi actriță româncă, dar trăiește la Milano, a avut o relație cu tenismenul Dimitrov? Ea face trotuarul prin lume și pune ochii pe o vedetă sau alta. Ea nu e vedetă, ci agățătoare de vedete! Suntem sufocați cu ce face această Ghenea. Dacă își șterge nasul, imediat apere o știre cu ea, se pare că marea noastră vedetă este răcită!

Toată presa cea vestită din țară ne sufocă cu știri de doi bani, le umflă, le înnoadă și deznoadă, când definiția unei adevărate vedete este discreția, nu scandalul.

După presa din România, românii sunt morți după scandal. Halep pierde primul ei meci la Miami, dar în loc să-și vadă de antrenamente, de viața de sportivă, e moartă după viața de scandal. La meci a venit tot neamul ei, auzi, la Miami, parcă s-ar fi dus la Techirghiol, de, dacă se joacă cu dolarii! Știrile sunt atât de bombastice încât Badosa a dispărut total din peisaj. Important e setul pe care l-a câștigat Halep, nu meciul pe care l-a pierdut! Au făcut din Halep, timp de 18 luni, o victimă. Dar nimănui nu-i pasă de cititori. Ei nu sunt o victimă că de atâta timp sunt sufocați cu știri ce face ea la TAS, ce i-a zis lui Cahillă și Murmuzoglu, cum și-a schimbat antrenorul etc. Adică ea nu mai are o viață a ei, discretă, trebuie să aflăm noi ce face și ce drege toată ziua?! Bun, a muncit, a suferit, a avut rezultate și eșecuri, dar să le țină pentru ea. Însă ea plătește cu bani grei reclama deșănțată care i se face. Și îi place! E în delir de fericire că poate acum să-i sfideze pe cei care i-au făcut rău. Revenirea ei în circuit a fost anunțată de presa idioată așa: „Fierbe vestiarele”, în loc de fierb! A greșit nu pentru că s-a dopat, ci pentru că e obraznică. De dopaj mai poți scăpa, dar de aroganță, ba! N-a învățat nimic din experiența internațională. Ce model este pentru tânăra generație? Ce reper a devenit Halep? Un reper al scandalului fără limite.

A avut dreptate Wozniacki când a spus că astfel de abateri de la conduita sportivă, de la reguli și morală, nu ar trebui încurajate, să li se dea wild card și alte avantaje. Iată că și la case mai mari se vânează scandalul. Cum este și cazul Sabalenka, căreia i s-a sinucis fostul iubit. Ce treabă are un turneu cu premii de aproape 9 milioane de dolari cu amantlâcul? Dovadă că belarusa Aryna l-a și uitat pe fostul iubit, ea nu s-a retras de durere, ci a jucat turul doi, chiar cu Paula Badosa, pe care a învins-o lejer. Nu se vorbește despre minunea de jucător care este Murray, care face un tenis-spectacol, cel mai frumos din lume, dimpotrivă, ni se aruncă cu tot felul de zoaie, fiindcă scandalul aduce succes!! Ce se așteptau organizatorii de la Miami, ca Halep să facă minuni, să le dea peste bot celor care au umilit-o?! Deziluzie absolută! Iată ce face Halep, murdărește și un sport curat, al fair-play-ului. Această nevoie după scandal, după afișaj, este o jignire a bunului simț.

E mai discretă Sorana Cîrstea, dar care și ea dă la gioale. Prin atitudinea ei de a nu comenta de fel isprava alb/neagra cu dopajului, acum e, acum nu e, o condamnă pe Halep. Ne întrebăm, mai sunt aceste românce vedete, mai reprezintă România, când ele trăiesc cu totul în Dubai et co. NU mai știm de țară, nu mai știm să fim români, dacă facem din niște emigrante, din niște scandalagioaice, moarte după bani și sex, vedete naționale!

Vorbeam cu suedezul dacă așa este înțeleasă libertatea în Suedia, care acum e membră NATO. Libertatea e bună, zicea, dacă se respectă legea, morala, dacă nu, totul degradează, duce la haos.

I-am spus că am vizitat și eu minunea numită Stockholm, Veneția Nordului, și am văzut strada prostituției, a frumoaselor suedeze, toate longiline, ca în filmul The Girl in Spider’s Web, o nebunie! Nici biserica nu consideră acolo prostituția ca fiind un viciu. Da, zicea, noi suntem vestiți cu femeile noastre, sunt la fel de atrăgătoare ca și norvegiencele. Nu-i de mirare, fiindcă cele mai bune jucătoare din lume, cum s-a dovedit și la ultimul campionat mondial de handbal, le are Suedia și Norvegia. Aceste țări au multe vedete, dar autentice, nu vedete de scandal.

 

Grid Modorcea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu