sâmbătă, 30 martie 2024

Ion Petrovai și memoria locului

 


                                                     de Gheorghe Pârja


Oamenii de seamă, mai ales poeții, vin în lume în numele unor locuri și așezări, pe care le sfințesc cu roua minții lor. Vin să le descifreze misterul, pentru a le ocroti. Un loc intrat în casa cuvintelor ne este familiar și virtutea lui devine putere creatoare. Poeții mută locurile în cuvânt și le întorc cu ferestrele spre răsăritul soarelui. Confratele, profesorul, cărturarul, neobositul iscoditor al obârșiilor Maramureșului, ION PETROVAI de Petrova, a scris cu cerneala sufletului pe Cer tocmai numele locului. Este supremul omagiu adus pământului natal. El a crezut la timp că sanctuarul este semnul cel mai sigur al vechimii unui loc.

La originea zidirii stă eroul devotat rădăcinilor, știind că viața este un semn de departe, o arătare din vremi vechi. Cărturarul, poetul ivit și dintr-un cub liric, și-a dăruit măreția sufletească pentru a cinsti memoria locului. Nu oricum, ci prin sunetele mirabile venite din bucuria unică de a cunoaște lumea pe numele ei. Profesorul Ion Petrovai este printre puținii cărturari maramureșeni care a rămas de veghe la miracolul locului, deschizându-i largi ferestre spre lume. A știut că viața devine viața logosului. Cărțile lui de poezie sunt esența unui crez de luat în seamă.

Că un poet se adeverește ca valoare într-un grai și un popor. Ion Petrovai știe că spiritul unui popor este leagănul în care au lucrat înaintașii. El, omul locului, instruit și cu o desăvârșită încredere în esențele culturii, este un far îndreptat din Petrova spre lume. Opera lui stă mărturie. A scris cu pricepere și bună documentare despre cei care au dat măreție și durată istoriei Maramureșului. El, un om de seamă, a făcut portretele unor oameni de seamă din Maramureș. Și din Petrova. Cum este Gheorghe Bilașcu, părintele stomatologiei românești. Din 1977 face manifestări bianuale dedicate lui Eminescu. El l-a recuperat și pe Adrian Dohotaru. Toată admirația pentru tot ce face pentru cultură și istorie.

Se cuvin câteva date despre devenirea acestui intelectual care a marcat istoria recentă a Maramureșului. S-a născut în 29 martie 1949, în localitatea Petrova, județul Maramureș, într-o familie de țărani de origine nobilă. Școala generală o face în localitatea natală, studiile liceale la Satu Mare, iar cele universitare la Facultatea de Filologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, specializarea limbă și literatură română. Este doctor în filologie al universității pe care a absolvit-o. A fost profesor titular la Liceul Tehnologic Alexandru Filipașcu din Petrova și cadru didactic asociat al Universității „Babeș-Bolyai”, Extensia Sighetul Marmației.

În prezent, este coordonatorul Cenaclului de Cultură și Artă „Mihai Eminescu” din Petrova, constituit în anul 1967, președintele ctitor al Fundației „Profesor universitar doctor Gheorghe Bilașcu Petrova”, fondator și redactor al Editurii „Țara Maramureșului”. Ca poet și publicist, a fost prezent în publicații din județ și din țară. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Numele lui Ion Petrovai este menționat, iar creația lui este comentată în lucrări de istorie și critică literară de talie națională. Este cercetător asociat la Institutul de Filosofie și Psihologie Constantin Rădulescu-Motru al Academiei Române. Pentru poetul și editorul Mircea Petean, prietenul nostru Ion Petrovai este „pitoresc în exterioritatea manifestărilor sale, personajul are toate datele unui haiduc care a părăsit codrul pentru zidirea școlii. Ceva din tumultul și frenezia unei vieți livrate riscului răzbate și în poemele sale”.

Distinsul critic literar Gheor­ghe Grigurcu apreciază: „Versurile lui Ion Petrovai etalează un fel de haiducie temperamentală. Autorul dă glas unei energii ce se străduiește a se struni, a se rosti economicos în ascuțișul unor însemnări succinte. Imaginile converg însă împotriva abrevierii lor. Într-un dinamism ce dă pe dinafară, precum o fiertură în clocot. Modelul Aron Cotruș e pe aproape.”

Astăzi, 29 martie, cărturarul Ion Petrovai împlinește 75 de ani. La mulți ani! Urări de bine familiei tale luminătoare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu