joi, 2 mai 2024

Semnal editorial – „Timp rătăcit prin vise. 54” (Acrostih și poezie) – autor Vasile Bele

Tocmai scrisesem despre un autor prolific din Sighetu Marmației când îmi apare la mine acasă  în Lucăcești poetul Adrian Donca din Hideaga. Cu daruri de Paște. I-am oferit, la rândul meu cărți și reviste. Selectându-le dintr-un maldăr, îmi sare în ochi volumul de acrostihuri și poezie „Timp rătăcit prin vise. 54”, editura „Ecou Transilvan” Cluj Napoca, director Nadia Fărcaș al poetului Vasile Bele din Chiuzbaia. Este cel de-al 13-lea volum de autor. Și a fost cu noroc pentru că a ajuns în Spania, la Getafe și a fost apreciat atât de oficialități cât și de simpli cititori, care au reușit să intre în posesia volumului.

A urmat apoi lansarea la Baia Mare în cadrul Cenaclului Scriitorilor condus de reputata președinte Florica Bud. După aceea a participat cu volumul la Târgul de carte de la Cluj Napoca. Peste tot comentarii pozitive, unele de-a dreptul elogioase. Mă bucur că ilustrațiile care însoțesc poeziile și acrostihurile  poartă semnătura fostei mele eleve, actualmente la Colegiul de Arte Baia Mare, super-talentata Laura Alexandra Mogoș.

Cel mai recent volum, marca Vasile Bele, este împărțit pe patru secțiuni: Poezie; Portrete literare – Acrostihuri; Triolet și Tautogramă. După cum se observă cu ochiul liber, Vasile Bele îndrăznește să abordeze și alte forme și specii ale poeziei. Felicitări!

Așa cum ne-a obișnuit, poetul Vasile Bele este un visător, rătăcește prin vise, căutările lui sunt de catifea, este atent și la plânsul unei lacrime, își cere iertare atunci când trebuie, regretă trecerea timpului tăcut dar are timp pentru a se face „pod peste clipe mângâiate de rouă”.

Interesantă mi se pare și semnalarea, în versuri, a Antologiei de texte „Recenzii de cărți – Personalități ale literaturii contemporane. Sincerus verba, volumul VI”, coordonatori Vasile Bele, Nelu Danci și Gelu Dragoș, în care ce apare scris cu majusculă sunt titlurile unor volume cărora le-a semnalat apariția editorială. Este vorba despre: Costel Avrămescu, Radu Botiș, Mioara Baciu, Ionica Bandrabur, Doina Bârcă, George Rîurel Bălan, Violeta Bobocea, Marieta Coman, Maria Tomiță Corini, Grigoraș Ciocan, Paulina Georgescu, Vasile Hatos, Eudochia Lauruc, Romulus Moldovan, Olimpia Mureșan, Vasile Morar, Nastasica Popa, Luminița Postolache, Toma Gross Rocneanu, Leliana Mihaela Rădulescu și Mircea Spiridon.

Secțiunea „Portrete literare – Acrostihuri” sunt poezii dedicate unor poeți sau unor volume de versuri semnate de către aceștia. În ordinea în care sunt trecuți în volum, vi-i semnalez și eu: Carmena Felicia Băințan, Maria Berciu, Maria Bilțiu, Pamfil Bilțiu, Valeria Bilț, Radu Botiș, Camelia Corina Boț, Florica Bud, Nelu Danci, subsemnatul, Ștefan Herțeg, Olimpia Mureșan, Iacob Oniga, Dragoș Spiridon, Claudia Tomescu.

Secțiunea Triolet se referă la poezia de opt versuri, în care primul vers este identic cu al patrulea și cu al șaptelea, iar al doilea cu al optulea. Acestei secțiuni (grele) îi rezervă poeziile „Te căutam și-n șoapte...”, „Mă las purtat de vis și gând...”, „Pornesc să-mi caut în noroc...”, „Azi strâng, în raze de soare...”, ultima v-o reproduc în totalitate: „Azi strâng, în raze de soare,/ Și mac, și busuioc, și dor,/ Să ți le dărui din pridvor,/ Azi strâng, în raze de soare...// Le voi culege și din nor,/ Chiar dacă azi va fi să mor!/ Azi strâng, în raze de soare,/ Și mac, și busuioc, și dor...”.

Secțiunea Tautogramă, ultima a cărții, se referă la aceea poezie în care poetul trebuie să utilizeze numai cuvinte care încep cu aceeași literă. Vă dați seama că Vasile Bele „explodează”, debordează, se revarsă din marea masă al vocabularului Limbii Române spre cititor, el fiind la bază etnolog: „Nelu, neamul nostru nu neagă nepoții necopți,/ nici nucii necrescuți./ Nu ne negăm neamul nostru,/ nici nu notăm norii neninși./ nu ne numim nucii,/ nici nu ne notăm norii nemulțumiți” („Tautogramă – Litera N”).

La final, aș dori să remarc calitatea remarcabilă a volumului, hârtie de superclasă, design interior și exterior de nota 10, ceea ce dă cărții „Timp rătăcit prin vise. 45”  un parfum aparte și te face să zăbovești lecturând poeziile și observând cu minuțiozitate picturile tinerei mirișence. Încă o dată felicitări celor care au pus umărul la această „bijuterie„ de carte!

                                                         Gelu Dragoș, UZPR 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu