vineri, 13 noiembrie 2015

Poetul Ştefan Doru Dăncuş n-are timp de încă un Rai

Cea mai recentă carte a poetului Ştefan Doru Dăncuş se numeşte „Avans şi lichidare” şi a apărut la editura pe care o păstoreşte cu rezultate meritorii - „Singur” din Târgovişte.
Volumul de faţă are peste 80 de poeme de o muzicalitate ieşită din comun, în care poetul Dăncuş ne spune încă de la primele poezii că „Plouă peste tot poporul/Şi e frig pentru Românii/Rana mea de ştefan doru/Tare-aş vrea SĂ NU MAI VII”. Plecând din Ieudul natal, mergând din Ardealul drag, în poemul „În Ardeal e noapte şi e ud” face o mărturisire cititorului: „În Ardeal e noapte şi e ud/Plouă doamnă – lacrimi la mormânt/Înainte de-a pleca din sud/Ia-te şi pe tine ca veşmânt”.
Aproape în toate poemele acestui volum vom întâlni un Ştefan Doru Dăncuş trist, nostalgic, poate puţin resemnat  şi gânditor la cum arată România de azi şi cum va fi viitorul copiilor noştri: „Ştiu să cânt la os de lup iubito/Trăiesc viaţa ca pe-un alfabet/Uite ţara cum au împărţit-o/În perfecte slove de poet” dar în poemul „Ţara mea” ce-mi aminteşte de poeziile patriotice ale lui Adrian Păunescu pe alocuri, întâlnim un Dăncuş vehement în apărarea valorilor neamului, în stârpirea celor care au adus România pe marginea prăpăstiei: „Ţara mea nu-i tocmai o tocmeală/Corn cu lapte aruncat parşiv/Nu ai haine să te duci la şcoală/Ai un os – să taci definitiv./ De-aş rămâne numai eu în ţară/De mi-ar arde lumea poeziei/Aş striga cu glas de fiară iar:/Nu voi stinge becu-n România/Ilieştii la culcare pleacă/Ebele au stat peste program/Mi-e ruşine – inima mi-o seacă/Somnul aruncat viclean pe neam”.
Maramureşul este prezent prin poeme cum ar fi „Cimitirul Vesel” unde am întâlnit aceste versuri memorabile:”Un cimitir voi duce în spinare/Până când ca o cruce o să cresc”, „La gura Ieudului”, sau „Iubind la Baia Mare”.
Autorul afirma odată că „Ni s-a oferit Apocalipsa biblică preventiv, ca o avertizare că acolo vom ajunge dacă ne vom ignora originea divină”. Iată că această idee este continuată în nişte poeme superbe, cum ar fi: „Domnii sunt plecaţi”, „Sentinţa”, „Singur în Rai”, „Sensul plecării”, „Avertisment”, „E mai simplu” sau „Întâlnirea”.
 Vom găsi un poet temător în faţa puterii divine, un poet care-şi pune întrebări existenţiale, un om care-şi recunoaşte limitele şi are rugăminţi: „Deschide-un ochi Tu, Dumnezeu ce dormi/Că omul e din nou care pe care/S-au aruncat pe noi atâţia corbi/De parcă-am fi cadavre planetare/ Mi-e sete, Doamne, de Cuvântul Tău/Dar uite cum agonizez sub soare./cu ce-aş putea să sparg atâta rău/Când nimeni nu acordă îndurare?”.
Poeziile de dragoste sunt şi ele prezente şi cred că toate îi sunt adresate soţiei. Mă rezum la aceste versuri: „De 2000 de ani eu strig întruna/Că pe pământ îmi place numai una/Iar de mă cred ale ei mâini frumoase/jur c-o să-i crească muguri noi din oase” din poemul „Scrisoare nemodernistă”.
Ar fi multe de spus despre acest minunat volum al poetului „ singur şi singuratic” Ştefan Doru Dăncuş dar am să mă rezum din nou la versurile Domniei lui din poezia „Fatalitate”: „Fie-mi mâinile de lemn să-mi fie/Fă-mă, Doamne, scrum, atât mai vreau/Nu mai sta în mine, poezie/Pleacă-n alţii care nu te au/. Lasă-mă odată fără tine!/Te aşteaptă toţi care de care…”


                                                                            Gelu Dragoş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu