Atenţie! În această perioadă există un risc mai mare de
îmbolnăvire cu trichineloză.
Specialiştii epidemiologi recomandă populaţiei
să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic şi să evite
achiziţionarea acesteia din alte locuri decât magazine specializate.
De
asemenea, este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc
insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele
de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.
Trichineloza este o boală determinată de Trichinella
spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne
infestată.
Majoritatea infecţiilor sunt
asimptomatice, însa există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care
pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de
cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestarii ei şi de rezistenţa
organismului.
Semnele clinice de boală sunt: tulburări digestive (dureri
abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de
carne infestata, febra, edeme ale pleoapelor
si fetei însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.
Factorii favorizanti ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:
1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic
2. Unele
obiceiuri culinare: prepararea termica “in sange”, sau consumul de
preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, carnat uscat sau
afumat, sunca.
3. Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale
specializate.
4. Tăierea
clandestină a animalelor
Boala nu se transmite interuman.
CONDUCEREA
D.S.P.MARAMUREŞ
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu