miercuri, 16 decembrie 2015

Scrisoare deschisă adresată de FSLI premierului Daniel Ciolaş

IATĂ SCRISOAREA FEDERAŢIEI SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT (FSLI)

Domnule Prim-Ministru al României, Daniel Ciolaş,
In urma cu doar cateva zile afirmati ca “Educatia reprezinta o prioritate”, insa acest lucru nu se reflecta si in realitatea bugetara. Se pare ca sensul cuvantului “prioritar” este inteles diferit de guvernanti si de guvernati.
Mesajul dumneavoastra ascunde un subton ingrijorator in care Educatia este unul dintre ministerele pierzatoare la distributia bugetului, procentul de fonduri alocate fiind, asa cum se prefigureaza din executia bugetara pentru anul 2015, sub cel din anul bugetar precedent.
Nu am inteles acest dublu mesaj, pentru ca nu pot intelege cum intr-o perioada in care principalele organisme financiare apreciaza cresterea economica a Romaniei, Educatia ramane din nou printre codase.
Un guvern tehnocrat ar fi trebuit sa puna accent exact pe acest palier. Cum putem construi o Romanie asa cum ne-o dorim, daca nu avem bani de cercetare, de burse doctorale, de salarii pentru profesori si investitii in infrastructura precara din invatamant?
Cum putem avansa in ierarhiile internationale universitare, cand banii pentru tinerii cercetatori ”sunt prioritari”, dar lipsesc cu desavarsire?!
Cum putem atrage tinerii catre studiu, profesorii catre catedre, cand principala lor grija ramane subzistenta cotidiana?
N-am inteles logica dumneavoastra si a guvernului pe care il conduceti, asa cum nu am inteles niciodata masurile neoliberale care ascund prin cuvinte precum ”stabilitate”,”necesitati” si ”echilibru”, politici de austeritate.
Romania trebuie sa-si schimbe filozofia in ceea ce priveste finantarea Educatiei, acest domeniu are nevoie de o crestere constanta, sustenabila, e adevarat, dar de o sporire a veniturilor si asa modeste, nu de experimente neoliberale care presupun costuri pentru viitoarele generatii.
Ar fi fost un moment bun pentru ca Educatia sa primeasca o gura de oxigen, insa din nefericire, prioritatile dumneavoastra sunt, din cate se pare, intarirea institutiilor de forta ale statului, ceea ce starneste noi ingrijorari.
Sa-i dai Educatiei bani doar pentru subzistenta si sa intaresti institutiile coercitive poate fi un semnal bun pentru un stat care se teme de o eventuala esuare, nu pentru un stat care isi doreste sa faca pasi in eliminarea inegalitatilor fata de alte state europene.
In urma analizei proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2016 am constatat ca nici anul viitor articolul 8 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 nu va fi respectat, iar Educatia va primi doar 3,6% din Produsul Intern Brut, in conditiile in care anul 2015 se incheie, conform datelor estimative, cu un procent de 3,9% din Produsul Intern Brut.
Domnule prim-ministru, Dacian Ciolos, daca intr-adevar sustineti cu tarie ca Educatia constituie o prioritate nationala, atunci va rog sa va asumati categoric si in mod public, o alocare progresiva a banilor in acest domeniu, si pe cat posibil mai accelerata, astfel incat sa ajungem la tinta de 6% din PIB. Si nu uitati ca in momentul de fata media in U.E. a procentului din P.I.B. alocat educatiei este de 5,25%! Asa cum arata si cel mai recent raport al ONU, Romania “sovaie” atunci cand vine vorba de cresterea investitiilor in Educatie, in ciuda posibilitatilor economice pe care le are in momentul de fata. Bine ca vede O.N.U. acest lucru, iar cei care conduc aceasta tara sunt orbi.
Ce inseamna mai multi bani pentru educatie? Inseamna sa avem un sistem la standarde europene, dotari mai bune in unitatile de invatamant, salarii mai mari si formare profesionala continua pentru cadrele didactice. Elevii acestei tari cred ca merita sa invete in spatii scolare care sa aiba autorizatii sanitare si de la I.S.U., pentru a le fi protejata sanatatea fizica.
Motivarea personalului didactic este esentiala pentru un act educational de calitate, ceea ce va conduce la o mai buna pregatire a elevilor, a studentilor si totodata la reducerea abandonului scolar. Fara cadre didactice pregatite si motivate, nu vom avea niciodata un sistem educational performant!
Salariatii din invatamant au sperat ca, incepand cu anul 2016, se va aplica o noua lege de salarizare pentru sectorul bugetar, in vederea diminuarii actualei inechitati existente intre salarizarea din invatamant si alte sectoare bugetare. Dar, asa cum stau lucrurile, aceasta nu mai este pe lista de prioritati a Guvernului pe care-l conduceti. Bine ca s-au triplat salariile inaltilor demnitari, de ceilalti bugetari de ce sa va mai intereseze. In mod normal ar trebui sa tresariti cand se constata ca salariile din invatamant sunt cu 54% mai mici decat cele din administratie si ordine publica, caz unic in Europa, domeniu care inregistreaza oricum o inflatie de angajati, comparativ cu invatamantul care inregistreaza o diminuare anuala a numarului de posturi.
Guvernul pe care il reprezentati ar trebui sa fie constient ca invatamantul este un domeniu strategic care are nevoie de alocari bugetare suplimentare, pentru ca de acest domeniu depinde cum arata viitorul Romaniei.

                                                 PREŞEDINTE
                                            Simion HĂNCESCU
16 decembrie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu