marți, 22 decembrie 2015

Comunicat de presă - senator Sorin BOTA



 Proiect de lege privind neimpozitarea activității de cercetare

Senatorul PSD Marius Sorin Bota a inițiat și depus la Senat un proiect legislativ, susținut de colegi parlamentari de la toate partidele politice, pentru completarea art. 60  din  Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Potrivit acestui proiect legislativ, la art. 60 după alin. (2), se adaugă două alineate noi, având următorul cuprins:
-         (3) Prevederile alin. (2) se aplică şi în cazul angajaţilor care activează în domeniul inovării şi cercetării aplicate. Cercetarea aplicată reprezintă activitatea orientată spre lărgirea cunoştinţelor şi spre utilizarea de cunoştinţe noi în crearea de noi procese, produse şi servicii şi în îmbunătăţirea lor.
-         (4) Persoanele care vor beneficia de prevederile prezentei legi trebuie să îndeplinească condiţiile legale de cercetător. Aceştia pot fi angajaţi în institute de cercetare, universităţi, centre de cercetare şi dezvoltare sau societăţi comerciale.
Iniţiatorul doreşte ca prin această propunere legislativă să încurajeze cercetarea şi inovarea în România, să o stimuleze din punct de vedere financiar şi să deschidă noi oportunităţi în dezvoltarea de noi centre.
„România are un mare potenţial de afirmare în domeniul inovării şi cercetării aplicate, însă are nevoie de un cadru legislativ adecvat. În țara noastră se cheltuie pentru cercetare şi dezvoltare, pe cap de locuitor, de aproape 20 de ori mai puţin decât media europeană, fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa ponderii cheltuielilor din PIB. Judecând după standardele internaţionale, dar şi după nevoile interne, România nu are destui cercetători. Numărul acestora este în scădere în ultimii ani, iar marile companii cu filiale în România se arată reticente în privinţa dezvoltării unor centre de cercetare locale şi a încadrării activităţilor specifice ca activităţi de cercetare-dezvoltare”, a motivat senatorul.


                                                Cabinetul senatorului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu