Coaliția pentru Universități Curate va publica mâine ”Raportul integrității universitare din România” în care au fost evaluate 48 de universități publice, în ceea ce privește transparența și corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanței, managementul financiar și performanța academică.
Instituția de învățământ care a ieșit cel mai bine în ceea ce priveștecorectitudinea academică este Universitatea ”Petru Maior” din Târgu Mureș. La polul opus, ca rele practici, se află SNSPA, Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara.
Evaluarea universităților la acest capitol a ținut seama dacă:
- universitățile oferă cursuri sau tutoriale online de scriere academică pentru studenți și doctoranzi;
- există ghiduri de scriere pentru licențe și doctorate afișate vizibil;
- Codul de Etică este clar cu articole explicite vizând plagiatul, copiatul, frauda academică și mecanisme de sesizare și sancțiuni ale acestora și dacă documentul a fost prelucrat cu studenții care sunt la curent cu ce e permis și ce nu e permis;
- există un mecanism clar de raportare a plagiatului care a fost folosit măcar o singură dată cu succes;
- semnalările din presă, spre exemplu cele referitoare la coordonarea lucrărilor științifice ale deținuților sau plagiatele oamenilor politici girate de universitate, au fost urmate de măsuri și sancțiuni clare;
- lucrările de licență, masterat și doctorat sunt verificate împotriva plagiatului, iar accesul la aceste lucrări este public.
”Corectitudinea academică s-a dovedit o provocare pentru evaluatori, mai ales dincolo de nivelul formal al existenței unui cod de etică și conformității sale cu legislația în vigoare. Există extrem de puține sesizări la nivel universitar privind corectitudinea examenelor și de regulă plângerile ajung direct la DNA, arătând completa ineficiență a mecanismelor administrative. Majoritatea conducerilor universităților nu a luat măsuri în ceea ce privește activitatea profesorilor universitari care au cauționat lucrările unor condamnați pentru corupție și cinsprezece universități au plagiate semnalate – încă nejudecate de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) – chiar la nivelul conducerii”, se arată în ”Raportul integrității universitare din România, realizat de Coaliția pentru Universități Curate (Societatea Academică din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Federația Studenților din Elveția).
Evaluarea instituțiilor de învățământ s-a făcut în cadrul proiectului „Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenților și schimbul de bune practici”, implementat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Federația Studenților din Elveția, finanțat prin programul de cooperare elvețiano-român.
Raportul integral va fi făcut public joi, 17 noiembrie, începând cu ora 12, la sediul BNR. Agenda evenimentului poate fi vizionată aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu