miercuri, 23 noiembrie 2016

O nouă ședință a Colegiului Prefectural


 Prefectul Sebastian Mihai Lupuț și subprefectul Gavriș Ardelean au condus, miercuri, 23 noiembrie, ședința Colegiului Prefectural Maramureș, care a avut loc la Palatul Administrativ din Baia Mare.
Ședința a fost deschisă cu o activitate de informare a Direcției Generale Anticorupție, unitate de poliție judiciară care funcționează în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Comisar șef de poliție Liviu Grozavu și comisar de poliție Doru Lungu au prezentat aspecte ale Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020, precum și principalele infracțiuni de corupție și au răspuns la întrebările celor prezenți în sală.
Lucica Pop, director executiv al Casei Județene de Pensii Maramureș, a prezentat activitatea instituției în intervalul 1 ianuarie – 30 septembrie 2016. Astfel, Casa Județeană de Pensii a gestionat 131.392 prestații de pensii de asigurări sociale și alte prestații cu caracter obligatoriu. Activitatea principală a instituției o reprezintă stabilirea şi plata prestaţiilor privind drepturile de asigurări sociale. De asemenea, în această perioadă instituția a soluționat 4.275 cereri noi de pensie, 5.018 cereri de  recalculări și 7.136 alte cereri. Numărul de pensionari este în scădere atât la nivel național, cât și la nivel județean. În Maramureș, cea mai semnificativă scădere se înregistrează la numărul pensionarilor din agricultură (13,39%). De menționat faptul că instituția maramureșeană se califică în mod constant printre cele mai bune case de pensii din țară.
În cadrul ședinței, la cererea prefectului Sebastian Mihai Lupuț, Lucica Pop a detaliat situația cabinetelor de expertiză medicală și recuperarea capacității de muncă. În acest moment, nu mai există medic specialist la Vișeu de Sus, în urma unei reorganizări, iar pentru pacienții din zona Sighet un medic din Baia Mare face naveta. În cursul anului viitor va fi scos din nou la concurs postul din Sighetu Marmației, dar întreaga țară se confruntă cu o lipsă acută de medici cu această specializare.
Virgil Țânțaș, directorul executiv al Direcției Agricole Județene Maramureș, a precizat că suprafața agricolă a județului este de 305.528 ha. Din suprafața totală de teren arabil, de 81.030 ha, pe cea mai mare suprafață (26.000 ha) se cultivă plante de nutreț. În județ există peste 81.000 capete de bovine.
Viorel Ploscariu, coordonatorul Oficiului Județean de Zootehnie Maramureș, a prezentat de asemenea raportul de activitate al instituției pe primele 10 luni ale anului. Acesta a arătat că în anul 2016 au fost acreditate două organizații, Asociația Crescătorilor de Taurine Bruna-Schwyz Maramureș și Asociația Crescătorilor de  Bivoli din Transilvania. În perioada menționată au fost efectuate 164 de controale și s-au verificat 4.084 capete de bovine.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu