joi, 17 august 2017

Drama de la Barcelona: semnificații!


Atacul terorist de la Barcelona a înfiorat și îngrijorat opinia publică mondială. Vizionând imaginile video postate de supraviețuitori mi-au dat lacrimile. Pe celebrul bulevard La Rambla se plimbă zeci de mii de turiști zilnic. Sute de mii de români au vizitat în ultimii ani Barcelona. Printre victime puteau fi și români, oricare dintre noi dornici să vedem frumosul oraș spaniol într-o vacanță. Firul atentatului se aseamănă într-un fel cu cel de la Nisa sau Berlin de anii trecuți. Un vehicul a lovit, joi după-amiază, un grup de pietoni pe Bulevardul La Rambla din oraşul spaniol Barcelona. Ulterior, autorii atacului, înarmaţi, s-ar fi baricadat într-un restaurant din apropiere, potrivit El Pais. Atacul este un act terorist, a confirmat Poliţia catalană. La mai bine de trei ore de la atentat, al doilea atacator a fost ucis într-un schimb de focuri. Cel puţin 13 persoane au fost ucise în atentatul cu o dubă la Barcelona, iar alte peste 80 au fost rănite, a anunţat joi un oficial catalan, relatează The Associated Press. Poliţia regională evacua, joi seara, magazinele şi barurile din cartierul istoric Las Ramblas. Forţele de ordine au trecut la această operaţiune după ce au anunţat că au arestat un suspect în atac, pe care-l ”tratează drept un terorist”. Presa spaniolă relatează că unul dintre autorii atacului și care ar fi închiriat furgoneta este Driss Oukabir Soprano. Potrivit presei spaniole, Driss Oukabir este un tânăr de origine marocană, de aproximativ 28 de ani, care locuia în orașul Ripoll, situat la 80 de kilometri de Barcelona. Pagina de Facebook a bărbatului a fost închisă la scurt timp după ce poliția i-a făcut publică identitatea, întrucât fusese inundată de comentarii injurioase și raportări. Pe Facebook, Oukabir scrisese că s-a născut în Marsilia, Franța, scrie El Pais.RTVE susține că Driss Oukabir avea deja antecedente penle și că ar fi petrecut mai mult timp în închisoare, în Figueres, de unde a ieșit în 2012. El a fost rezident cu acte în regulă în Spania. Poliția spaniolă a declarat că bărbatul închiriase duba special pentru a comite atacul din Barcelona, însă nu este deocamdată clară implicarea acestuia în atac. Intre timp cineva cu acest nume a venit la politie si a spus ca i s au furat actele in ziua atentatului. Un al doilea vehicul a fost găsită într-o mică localitate, Vic, în Catalonia, au anunţat autorităţile locale pe Twitter, relatează Reuters.Polițiștii i-au căutat timp de trei ore pe teroriștii din Barcelona. Unul dintre aceștia a fost capturat, iar la două ore distanță oamenii legii i-au depistat pe ceilalți doi. Primele informații arată că a avut loc un schimb de focuri între polițiști și teroriști, iar unul dintre aceștia a fost ucis.Tot din presa spaniolă aflăm și faptul că teroriștii ar fi lovit cu mașina trei dintre polițiști.
În urma acestui oribil atentat se pot extrage la cald două semnificații. În Europa siguranța cetățenilor europeni pare că nu poate fi asigurată de guverne, poliție și comisia europeană de la Bruxelles. Fiecare european se simte că este în nesiguranță să meargă în vacanță într-o destinație turistică de pe bătrânul continent. Aici are dreptate CTP în reacția sa la atentat de la un post de televiziune: atacul terorist de la Barcelona este de fapt un „asasinat în masă” și că aceasta este reacția teroriștilor din ISIS la pierderea de teren în Siria și Irak. Astfel de atacuri vor continua și oamenii trebuie să-și asume că ar putea cădea oricând victime în acest „război al asasinilor împotriva întregii lumi”, mai spune jurnalistul. „Acesta nu e un atentat, e un asasinat în masă. Un atentat, așa cum s-a definit acest cuvânt de-a lungul vremii, presupune o componentă politică, ideologică, religioasă, revendicări. Acesta e un asasinat în masă. Rambla e probabil cel mai cosmopolit loc din lume, acolo se poate găsi orice cetățean al planetei, din America, până în România, Indonezia sau Japonia. Printre morți pot foarte bine să fie niște musulmani practicanți cât se poate de liniștiți și onești”, a spus Cristian Tudor Popescu. „Acest asasinat arată că în Europa nu mai exista niciun colțișor sigur. Până acum atentatele se produceau în cercul statelor tari ale Europei – Franța, Germania, Anglia, Belgia. Acum, iată că Spania, care se considera sigură, un paradis al turismului fără griji, e și ea atinsă”, a spus jurnalistul.
A doua semnificație este falimentul politicii de integrare a celor veniți pe continent, mai ales după anul 2015 când la cererea cancelarului german Angela Merkel s-a adoptat ”politica porților deschise” fără să se facă o verificare și triere serioasă a imigranților față de refugiați. Pe lângă refugiați necăjiți s-au înfiltrat după cum se observă din atentatele ultimilor doi ani și numeroși luptători ISIS, care lovesc în fundamentele iudeo-creștine și democratice ale Europei. Comisia Europeană și Bruxellul nu au fost capabile să aplice consecvent o politică de integrare democratică și socială și să promoveze valori interculturale pentru atenuarea asperităților și diferențelor din enclavele ”islamizante” ale marilor orașe europene. Riscul unei politici prea permisive privind acceptarea fără verificare/triere a milioane de imigranți și fără politici de integrare poate aduce înfiltrări de teroriști ISIS în Europa cu consecințele grave ca cele de la Barcelona și nu numai. Cine răspunde pentru aceste politici care nu respectă interculturalitatea și drepturile omului privind afluxul necontrolat și fără programe de inter-conectare socială și culturală? Siguranta cetatenilor europeni trebuie sa devina prioritatea unu pentru Bruxelles si guverne.
Ionuț Țene

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu