Nu ştiu pe cine pot relaxa ştirile negative, cele în care
diavolii stau în primul rînd şi aplaudă moartea. Scriu despre această parte a
lumii, care parcă nu se mai pune pe roate, cu tristeţe. Este sursa noastră de
lehamite. Cum, de cînd mă ştiu, am adorat lumina, mereu sînt în căutare de
întîmplări care ne dau bucuria de a trăi. Aşa am aflat că în anul acesta este
posibil să fim pe locul întîi în Europa la grîu. Sursa este un specialist în
economie agrară, profesorul Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii
Economice. Am petrecut ani mulţi de neîncredere în noua agricultură. Am jelit
sistemul de irigaţii din vremea cealaltă, care acum este făcut praf în mare
parte. Durerea cea mare sînt terenurile rămase pustii, fără stăpîn, fără plug
în brazdă şi coasă în iarbă. A fost o vreme cînd oamenii aşteptau sprijinul
statului. Dar el, statul, avea alte preocupări. Şi mai are. Aşa că în anul
aderării României la Uniunea Europeană balanţa comercială la grîu era negativă.
După zece ani de la aderare, soldul balanţei este pozitiv şi în continuă
creştere. Sîntem exportatori de grîu în Egipt, Iordania, Vietnam ori Libia.
Spune specialistul că în urmă cu patru ani eram pe locul trei, după Franţa şi
Germania, la cantitatea de grîu exportată. Ar trebui să ne fie mîngîiată
mîndria naţională. Aceea care nu se mai poartă acum. Ba eşti privit cu
suspiciune dacă spui pe faţă că te încearcă acest sentiment. Nu m-am bucurat
foarte mult. După ce am parcurs vreo cîteva file, m-au cuprins întrebările cînd
am aflat că importăm produse de panificaţie din Polonia, Germania, Italia şi
Ungaria, deşi la producţia de grîu se află în urma noastră. Aflu că importăm
pîine congelată. Cum o fi aia? Nu mai avem mori? Nici drojdie?…
S-au împuţinat prin dispariţie şi fabricile de pîine. Cine
este de vină? Că asta este o preocupare extrem de actuală: căutare de vinovaţi
care nu sînt aflaţi niciodată. Ni se spune că tot noi, cei mulţi, purtăm vina
că am acceptat să intre în oraşe produse congelate şi concurează pîinea noastră
românească cea de toate zilele. Ne pierdem în cuvinte siropoase, nostalgice şi
amăgitoare. Pîinea ca la mama acasă îşi pierde urma. Mamele s-au cam dus,
puţine femei mai ştiu taina frămîntatului. Cuptoarele de la sate s-au năruit.
Mergeţi din sat în sat prin Maramureş şi veţi cumpăra pîine adusă din altă
parte. Ici, colo mai poţi mînca pîine de casă. Adevărată, nu cu etichetă. Nu-mi
iese din cap afirmaţia specialistului în economie agrară care a spus în văzul
lumii: noi sîntem vinovaţi că am acceptat să importăm pîine congelată! Care
noi? Ne-am globalizat şi prin pîine. Consumatorul nu prea ştie ce cumpără. Ce
pune pe masă. Dacă a căzut un regim, am vrut libertate fără agricultură. Nu
trebuia să renunţăm la reţeta sănătoasă a pîinii. Pe la noi sîntem în căutarea
pîinii care ni se potriveşte. Aflu de la un confrate că Germania fabrică cea
mai bună pîine din lume. Îmi spune că nemţii au încurajat cercetarea,
agricultura ecologică în fapt. Statul este implicat în pîinea neamţului.
Germania este ţara care îşi reconsideră tradiţia chiar şi în reţetele de pîine.
Aşa că ştirea că anul acesta este posibil să fim pe locul întîi în Europa la
grîu nu este o mare victorie pentru noi. Că se potriveşte zicala mai veche:
grîul nostru cum s-a dus, cînd în jos şi cînd în sus… De la holda românească la
pîinea de pe masa noastră, drumul trece prin ţări străine. Ferice de cei care
mănîncă o pîine bună. Ceilalţi privim cum se duc vagoanele cu grîu şi aşteptăm
să vină maşina cu pîine. Pîinea cea de toate zilele.
Autor: Gheorghe Pârja
Sursa: Graiul
Maramureşului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu