Zadarnic a încercat fostul preşedinte să dezmintă ştirea falsă. În continuare se vorbeşte despre retragerea lui ca despre un fapt împlinit.
O retragere efectivă a unui candidat nu este posibilă. Numele lui răm]ne pe buletinul de vot chiar dacă moare în timpul campaniei.
În cazul lui Traian Băsescu este vorba despre o manevră care vizează votul util şi votul inutil.
Odată cu alegerile primarilor dintr-un singur tur de scrutin a apărut şi o amplă dezbatere despre votul util. În sensul că un vot este util at]ta vreme c]t este dat unui candidat cu şanse. Cum pentru funcţia de primar într-o localitate sunt înscrişi un mare număr de candidaţi şi este declarat învingător cel care obţine cel mami mare număr de voturi, rezultă că singurul contracandidat cu şanse este doar cel situat pe locul doi. Restul voturilor sunt irosite. Voturile pe care le-ar fi putut obţine luîndu-le de la alţi candidaţi sunt considerate utile. Despre un astfel de vot este vorba şi în cazul lui Traian Băsescu. Prin ştirea că se retrage din competiţie se redirecţionează votul util spre candidatul de dreapta, spre Nicuşor Dan.
Cum se decide contracandidatul cu şansă reală? Nu trebuie să se supere nimeni. Principalii candidaţi sunt întotdeauna cei care reprezintă partidele mari. Acestea sunt PNL, PSD şi USR-PLUS. Dacă într-o localitate primarul în funcţie este de la PSD înseamnă că votul util trebuie dat unui candidat de la PSD sau USR-PLUS. Dacă primarul este de la PNL votul util se dă unui candidat de la PSD. Toate voturile date candidaţilor altor partide de st]nga sunt irosite. Ele ajută primarul partidului de dreapta. În acelaşi timp, voturile obţinute de alte partide de dreapta micşorează şansele candidatului de dreapta cel mai bine plasat.
În cazul special din Satu Mare votul util este cel dat celui mai bine plasat candidat din cele trei partide mari, PNL, PSD şi USR-PLUS. Doar dacă voturile sunt direcţionate spre unul dintre aceşti candidaţi este posibilă înfr]ngerea candidaţilor UDMR, aflaţi în aceste funcţii.
Cine este acel candidat în cazul alegerii primarului din municipiul Satu Mare? Cine este candidatul care poate aduna voturile utile pentru alegerea preşedintelui de consiliu judeţean?
O prezumtivă înţelegere poate fi aranjată numai de partidele respective. Dacă s-ar ajunge la o înţelegere, aşa cum pare să fie cazul lui Traian Băsescu la Bucureşti, o primă departajare s-ar face după criteriul ideologic. PSD şi Pro Rom]nia, posibil şi ALDE, îşi fură reciproc voturile, transform]ndu-le în voturi inutile. La fel procedează PNL, USR-PLUS şi PMP.
Deşi fiecare partid are propriul candidat, dacă Pro Rom]nia şi-ar anunţa votanţii că la Primăria Satu Mare să voteze candidatul PSD, iar la consiliul judeţean PSD ar anunţa că dă voturile candidatului Pro Rom]nia, voturile nu ar mai fi irosite, voturile inutile ar deveni voturi utile.
La fel, în cazul partidelor de dreapta, dacă ar aplica strategia votului util, PMP şi PNL ar trebui să le ceară alegătorilor proprii să voteze la primăria Satu Mare candidatul USR-PLUS, iar la consiliul judeţean USR-PLUS şi PMP le-ar cere propriilor votanţi să voteze candidatul PNL. Sau invers, să fie votat pentru primăria Satu Mare candidatul PNL şi pentru consiliul judeţean candidatul USR-PLUS.
Eroul acestei teorii năzdrăvane este Traian Băsescu. Este doar o simplă teorie care vine să compenseze lipsa alianţelor electorale. Ea nu poate fi pusă în practică, dar este explicată în mod clandestin de echipele de campanie ale partidelor aflate pe teren. Cuv]ntul de ordine care se aude cel mai des este „Nu irosi votul. Votează candidatul meu pentru că restul candidaţilor nu au nicio şansă”.
Votul util, votul irosit, este o aberaţie născută din altă aberaţie, alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene dintr-un singur tur.
Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu