sâmbătă, 27 martie 2021

SEMNAL

 Luarea unor măsuri de restricţie mai dure decât în timpul stării de urgenţă de la începutul pandemiei sunt, în fapt, un semnal că guvernul Cîţu coboară milităria din pod.

La români nu merge cu binişorul. Aşa cum de altfel nici ordinea şi disciplina nemţească nu este un efect al culturii şi civilizaţiei, ci o teamă de sancţini.

Devenită regulă generală de comportament, în public, la serviciu, disciplina germană a fost supusă unor noi încercări, rar întâlnite în ţara ordinei şi disciplinei. „Capetele rase” stau cuminte. A apărut un nou tip de protestatar, al individului care nu mai poate sta în casă. Studenţii din Elveţia apelează la psihologi. Izolarea le afectează sexualitatea, s-au săturat de întâlniri on-line.

Nu este cazul protestatarilor din România. Nu o vedem pe Diana Şoşoacă apelând la un psiholog.  Protestatarii români au mai degrabă revendicări de ordin politic şi social.

Poliţiştii şi jandarmii cer să nu fie îngheţate salariile la nivelul anului trecut. Prin natura muncii lor, poliţiştii nu se pot plânge că sunt închişi în camere de 12 metri pătraţi, ca studentele din Geneva.

Minerii care s-au blocat în subteran cer să nu se închidă minele, aşa cum recomandă Bruxelles-ul. Revendicările sindicaliştilor sunt de natură salarială. Nu au legătură cu noile restricţii luate pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Prin noile măsuri, mai mai dure decât înainte, guvernul provoacă populaţia. O parte dintre acestea, cum ar fi restricţionarea ieşirii din casă după ora 20, nu par să aibă o logică. Adică de ce să nu se poată omul lua o gură de aer curat înainte de culcare? Măsura este adresată amatorilor de chefuri în miez de noapte. Nu-mi aduc aminte să se fi dat o astfel de explicaţie.

Criticii noilor restricţii au dreptate când spun că măsurile nu sunt explicate logic. Ba chiar nu au nicio logică.

De la izbucnirea pandemiei toată lumea s-a săturat de ceva. Pierderile economice sunt mai uşor de apreciat decât pierderile individuale.

Nu există individ care să nu fie afectat, într-un fel sau altul. Liber-profesioniştii, de la artişti la micii intreprinzători,  ocupă primul loc. :i-au pierdut sensul vieţii. Cine le va da înapoi timpul pierdut? 

Măsurile luate, restricţiile la nivel individual sunt necesare, dar din punct de vedere economic cu ce conpensaţii vine statul?  Guvernul nu poate da decât răspunsuri evazive.

Planul de redresare economică are foarte lacune. Deficienţe majore sunt şi în modul de comunicare. Cele două lucruri se leagă între ele, razultatul conducând la o concluzie firească: guvernul nu-şi face treaba.

Revenind la noile măsuri este uşor de prevăzut că ele nu vor fi simplu de aplicat. Principalele instituţii de comunicare în masă sunt extrem de critice la adresa guvernului, a partidelor din arcul guvernamental.

Senzaţia că guvernul începe să piardă controlul  atât asupra pandemiei cât şi asupra economiei se accentuează într-un ritm din ce în ce mai alert. Există o singură soluţie: fermitate şi rigoare în aplicarea legii. Exact acest lucru lipseşte.

Îndrăznim să credem că noile măsuri pentru limitarea răspândirii Covidului, restricţiile fără precedent, mai dure decât cele de pânâ acum, sunt un test pe care guvernul îl încearcă pe propria spinare.

Cine garantează că de acum înainte nu va mai fi tolerată nicio abatere de la spiritul şi litera legii? Nimeni nu poate garanta pentru că responsabilităţile sunt disipate. Sigur, ministrul Sănătăţii, urmat de cel de Interne, umăr la umăr cu primul ministru, ar trebui să fie personajele cele mai importante în tot ce ţine de pandemie.


Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu