sâmbătă, 24 aprilie 2021

De la Ziua Pământului la Ziua Cărţii

 

                                                                                    de Dumitru Păcuraru

Întâmplarea face ca Ziua Pământului şi Ziua Cărţii şi a drepturilor de autor să fie vecine. Nu sunt despărţite decât de  TIC-TAC-ul de la miezul nopţii, când se face trecerea insesizabilă de la ora 24  a zilei de 22 aprilie la ora zero a zilei de 23 aprilie.

Ziua Pământului a fost ceva mai norocoasă. Preşedintele ţării a ieşit în mijlocul naturii vorbind despre cât de important este să apărăm sănătatea pământului, adică a planetei care ne dă de toate, dar noi îi mulţumim tăindu-i pădurile, poluându-i aerul, în sfârşit rănind-o în multe feluri.

Au salutat Ziua Pământului multe partide politice şi chiar politicienii s-au simţit datori să amintească să ne aducem aminte de pământul care ne hrăneşte. Şi ne rabdă.

Preşedintele României nu a uitat nici de Ziua Cărţii, postând pe pagina de facebook un text prin care arată cât de importantă este  educaţia pentru copii, îndemnându-i să citească. A omis să spună că nu este numai ziua cărţii, ci şi a drepturilor de autor.

În cazul scriitorilor, drepturile de autor nu sunt bine definite. Aşa cum este cazul drepturilor de autor pentru muzicieni. Toate posturile de televiziune plătesc taxe pentru drepturile de autor pentru muzică, nu şi pentru drepturi de autor pentru asociaţiile de scriitori.

O fi importantă literatura pentru educaţie aşa cum spunea preşedintele Iohannis? Fără îndoială. Cu toate acestea statul, guvernul, consiliile judeţene, primăriile finanţează teatrele şi filarmonicile, diverse ansambluri folclorice, nu şi  asociaţiile de scriitori. Actorii şi muzicienii sunt aşadar bugetari, pe când scriitorii nu sunt nimic.

Dar judecând lucrurile din perspectivă culturală şi educaţională, literatura este baza care susţine cultura unui popor, a unei naţiuni.

Pe bună dreptate scriitorii se plâng că revistele literare, editurile, cartea în general este subfinaţată sau deloc finanţată. În aceeaşi situaţie este şi arta plastică. Artiştii plastici au aceaşi soartă ingrată ca scriitorii.

În ultimii ani s-au departajat judeţele în care se face cultură de judeţele în care nu se face cultură scrisă sau în care cultura scrisă este aproape total ignorată.

În ciuda acestui fapt, auzim că Primăria municipiului Constanţa s-a înscris în concursul de Capitală Mondială a Cărţii acordat de UNESCO pentru anul 2023.

Printre alte acţiuni culturale, Primăria Constanţa s-a remarcat prin susţinerea financiară a uneia dintre cele mai bune reviste literare, Revista Tomis. Nu avem decât să felicităm şi să susţinem demersul primăriei Constanţa tocmai din capătul celălalt al ţării. Candidatura municipiului Constanţa este susţinută de o serie de organizaţii, asociaţii profesionale din ţară şi străinătate, de alte municipii.

Fie şi pentru că distanţa pe calea ferată Satu Mare – Constanţa este cea mai lungă din ţară Revista Poesis, Centrul Multicultural Poesis, susţine curajoasa candidatură a municipiului Constanţa pentru titlul de Capitală Mondială a Cărţii UNESCO 2023.

Nici nu îndrăznim să spunem cât de frumos ar fi fost dacă Municipiul Satu Mare s-ar fi înscris în această cursă. Desigur, pare o glumă, dar tot la fel s-a întâmplat şi când s-a concurat pentru Capitala Europeană în care Municipiul Baia Mare a ajuns în finală. I-a fost dat Timişoarei să câştige titlul. Să nu uităm că preşedintele actual al României, domnul Klaus Iohannis s-a lansat datorită faptului că Municipiul Sibiu în anul 2007 a fost desemnat Capitală Culturală Europeană.

A fost momentul lansării primarului Iohanis ca om politic de nivel naţional. Sibiul a primit fonduri substanţiale de la guvern, premier fiind Călin Popescu Tăriceanu. Acest lucru nu i-a apropiat pe cei doi politicieni, ci dimpotrivă au devenit adversari.

Când am început aceste rânduri aveam de gând să scot în evidenţă distanţa ca de la cer la pământ a modului în care se marchează cele două zile, a Pământului şi a Cărţii. În realitate, Pământul fără Carte nu ar fi decât o junglă, o întindere frumoasă, dar sălbatică.

Cartea îl defineşte pe om, îl cizelează, în timp ce Pământul doar îl rabdă, îi umple burta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu