Ingrediente:
2 legături pătrunjel
8 căței usturoi
140 ml ulei măsline
jumătate de lămâie
Mod
de preparare:
Se folosesc numai frunzele de patrunjel, fara tija, se
toaca marunt sau se foloseste robotul de bucatarie. Usturoiul se piseaza sau se
toaca marunt si se amesteca cu patrunjelul. Se adauga ulei si si sare, se
amesteca.
Amestecul de patrunjel si usturoi se pune intr-un
borcan, deasupra se pune uleiul, se inchide ermetic si se poate pastra la
frigider 2-3 saptamani.
Pătrunjelul este o plantă erbacee medicinală, aliment
şi condiment, cultivat în majoritatea zonelor de relief în ţara noastră, care
provine din pătrunjelul sălbatic de pe ţărmul Mării Mediterane.
Planta are rădăcina pivotantă, conică sau alungită, de
culoare alb-cenuşie, cu gust dulce şi miros plăcut aromat.
Tulpina floriferă a pătrunjelului este înaltă până la
130 cm, are forma cilindrică, este uşor striată şi ramificată chiar de la bază.
Frunzele sunt lucioase pe partea superioară şi au un miros caracteristic extrem
de plăcut.
Deseori, pătrunjelul este subapreciat, deşi are
importante calităţi nutritive şi paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc
beneficiile sale şi îl folosesc deseori pentru a decora diverse tipuri de
mâncăruri.
Pătrunjelul conţine mai multă vitamina C decât lămâia,
portocala sau varza, la care se adaugă vitaminele A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K
şi E.
De asemenea, este o sursă importantă de glucide,
proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), ulei
volatil, lipide şi flavonoizi.
Conţinutul bogat de vitamina A şi C are un puternic
efect antioxidant, detoxifiant, antialergic, antitumoral, tonifică ficatul,
stimulează activitatea vezicii biliare, fluidifica secreţiile,
antispastic,relaxează fibrele musculare netede intestinale, gastrice, bronşice,
întăreşte sistemul imunitar,are efect vasodilatator, regenerează peretele
vascular, menţine elasticitatea vaselor, are efecte afrodisiace şi asigură o
bună funcţionare a aparatului genital.
De asemenea, pătrunjelul limitează procesele
inflamatorii, are efect antirahitic, antiscorbutic, vermifug, diuretic,
neutralizează efectele intoxicaţiei cu tutun, alcool, alimentaţie excesivă cu
carne sau prelucrată industria şi conţine uleiuri volatile cu efect
antitumoral.
Consumat crud sau sub formă de infuzie, decoct,
pătrunjelul este eficient în tratarea edemelor, infecţiilor, asteniei,
tulburărilor de circulaţie sanguină, hipertensiunii, bolilor reumatice,
anorexiei,meteorismului şi colicilor abdominale, astmului bronşic, amenoreei şi
elimină halena (respiraţia urât mirositoare).
Sub formă de gargară, băi sau spălături locale,
pătrunjelul ajută la vindecarea plăgilor, înţepăturilor de insecte, a
conjunctivite, ameliorează contuziile şi pigmentaţiile pielii şi înlătură durerile
dentare.
Pătrunjelul conţine mai mult fier decât spanacul şi
mai mult fluor decât orice alt aliment, contribuind astfel la menţinerea unei
danturi şi a unei osaturi puternice. De asemenea, o legatură de pătrunjel
furnizează mai multe proteine decât 2 ouă, devenind un aliat de nădejde în
curele de slăbire, deoarece conferă senzaţia de saţietate.
Frunzele şi tulpinile de pătrunjel neutralizează şi
ajută la eliminarea toxinelor din organism şi sunt eficiente în toate
afecţiunile ficatului, inclusiv la ciroze sau hepatite, distrugând germenii
patogeni şi chiar diferite virusuri.
În plus, datorită calităţii sale de excelent
antioxidant, pătrunjelul consumat zilnic de 3 ori pe zi, câte 20 ml de suc
împreună cu alte sucuri naturale ajută foarte mult la vindecarea cancerului.
Sucul proaspăt se poate consuma în timpul tratamentului cu citostatice, ajutând
la diminuarea efectelor negative ale medicamentelor şi la distrugerea celulelor
canceroase.
Pătrunjelul este un ingredient natural care nu trebuie
să lipsească din trusa de îngrijire a pielii. Din sucul de pătrunjel se poate
face o mască care se aplică pe faţă şi care are rolul de a regenera, de a
împrospăta şi de a conferi strălucire tenului.
De asemenea, masca poate ajuta la eliminarea
pistruilor şi a petelor cauzate de înaintarea în vârstă.
Sursa:
Colectionarul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu