marți, 21 februarie 2023

Onoare cuvântului, prin cinstirea lecturii

 

                                                                                                        de Gheorghe Pârja

Am intrat într-o vreme în care multe rânduieli consacrate, folositoare omului, au început să-și piardă din vitalitate, prin înlocuirea lor cu invenții moderne, și ele cu rost în viața noastră. Pe bună dreptate, se caută a ne aminti că nu tot ce este mai vechi este și inutil. Așa a apărut pe ecranul preocupărilor Ziua lecturii. Adică citirea cărților, prețuirea bibliotecilor. Evident, este vorba de o convenție a memoriei, deoarece lectura o facem și ziua și noaptea. Am intrat și eu în acest joc primenitor și am fost la Ziua lecturii organizată de Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din M.A.I., Filiala „Pintea Viteazu” Maramureș. Într-un spațiu primitor, adecvat pentru asemenea întâlniri culturale, s-au adunat o parte dintre cei care au aderat la această Asociație.

Sunt cadre militare care au lucrat sub cupola acestui minister, cu atribuții diferite în viața activă. Dar acum a fost vorba despre cărți, lectură și idei. Președintele Filialei, col. Ioan Ceterchi, îmi spunea despre activitățile desfășurate aici. Săptămânale și diversificate ca tematici. Spre convingere, îmi arată biblioteca din sala alăturată. Da, o ambianță confortabilă. Rând pe rând, participanții aduc în discuții aspecte ale culturii din acest timp. Col. Florin Gogotă ne-a reamintit rostul bibliotecii în viața fiecăruia dintre noi, subliniind rolul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, mai ales pentru tânăra generație de cititori. De asta mă conving și eu de fiecare dată când intru în Cetatea Cărții băimărene, care are deschidere spre țară și străinătate.

Apoi, col. Gheorghe Neag, aducându-i mulțumiri pentru aprecierea ziarului nostru, așa m-am atașat de preocupările dumisale pentru lectură. Am fost plăcut surprins când a desfășurat pe masă câteva numere din faimoasa publicație de la Chișinău „Literatura și Arta”, condusă magistral spre grafia latină și spre viața aprinsă în Țara românească de dincolo de Prut, de poetul, academicianul Nicolae Dabija, cu un mare impact în destinul recent al Basarabiei. Acum, la cârma revistei este fiica regretatului prieten, Doina Dabija. Domnul Neag chiar ne-a semnalat câteva articole despre starea Basarabiei actuale. Și așa ținem legătura cu spiritul românesc de dincolo de Prut. Mulțumesc, domnule Neag!

Col. Gavril Babiciu, cunoscut pentru preocupările sale pentru istoria locală, mai ales pentru viața și activitatea tribunului Vasile Lucaciu, ne-a prezentat un număr vechi din revista „Transilvania”. A făcut și câteva considerații despre laboratorul de creație, în care își prepară cărțile. Evident, totul se bazează pe lectură. Un moment așteptat a fost recitalul de poezie al col. Iacob Oniga, autor a mai multor volume de proză și poezie. Substanța lirică a domnului Oniga vine din universul lumii rurale, cuvintele având parte de luminarea firii autorului. Este vorba despre experiența personală, ca om viețuind în istorie. De aici familiaritatea poetului cu suferințele și bucuriile altora, cu ideile și viziunile lui despre lume și viață.

Mi-au reținut atenția evocările col. Vasile Sturz, despre modelul dascălului care făurește destine, despre lecțiile de română, în care elevii învățau poezii din valoroasa poezie românească. De la Eminescu, la Coșbuc. Căpitanul Mihai Marian a evocat personalitatea poetului Adrian Păunescu. Fiind născut în aceeași zi cu Bardul de la Bârca (20 iulie) s-a gândit la o manifestare evocatoare în acest an. Invitate de onoare au fost scriitoarele Carmina Băințan și Maria Berciu. Mi-a reținut atenția povestirea Carminei Băințan, în care parabola jocului de noroc este subtil rafinată în înțelesurile acestei lumi.

Acești oameni, cu o practică riguroasă a vieții profesionale, au avut în ei rezerva de sensibilitate neliniștită, care le-a împlinit personalitatea. Cu mulți dintre ei, m-am cunoscut pe traseul vieții. Recunosc, nu am știut că au această disponibilitate spre scris și spre discurs. Aici l-am întâlnit și pe col. Ioan Teleptean, cu care împart și spații maramureșene, prin filtrul istoriei. Luați cu graba lumii în care trăim, parcă uităm să ne amintim că și spiritul are nevoie de noi. Așa că mulțumesc coloneilor: Ioan Ceterchi, Gheorghe Neag, Gavril Babiciu și celor care au fost de față, fiindcă m-au lămurit că în ordinea vieții, pe care au slujit-o, stă foarte aproape și ordinea cuvintelor, cum ne-a spus Nichita Stănescu.

Da, o zi în care onoarea Cuvântului a fost cinstită prin sentimente frumoase, care izvorăsc din lectură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu