marți, 28 noiembrie 2023

10 reguli ale profesorului Mircea Miclea privind utilizarea ecranelor digitale

 

1. Cât timp este recomandat să lăsăm copiii în fața ecranelor? Până la 3 ani deloc, între 3-6 ani o oră/ zi, între 6-13 ani – două ore/ zi.

2. Utilizarea trebuie ghidată de către părinți. Ce conținuturi vede copilul (să fie benefice nu agresive), ce aplicații folosește copilul (să fie utile, să îi folosească pentru un scop- ex. google maps – utilizare activă). Utilizarea recreativă este considerată una pasivă și predispune la depresie.

3. Nu înaintea somnului! Ecranele perturbă calitatea somnului.

4. Nu în concediu – pentru că sabotăm trăirile complexe ale experiențelor din concedii. Expunerea la medii diferite, în Realitate oferă o cunoaștere mult mai complexă (nu o cunoaștere limitată de către aplicație) care ne deschide spre acceptare, flexibilitate și empatie.

5. Mircea Miclea recomandă utilizarea tehnologiei digitale după Reguli nu impulsiv. Explicăm regula, explicăm de ce o setăm și ce beneficii sunt dacă este respectată. Utilizarea Impulsivă este ca răspuns la notificări. Este important că eu să stabilesc când mă uit la telefon, nu invers!

6. De-asemenea, că părinți este nevoie să fim atenți la ce comportamente modelăm copiilor, cât și cum stăm noi pe tehnologiile digitale.

7. Un obiectiv important este ca părinți că încercăm să îmbunătățim realitatea de zi cu zi din familie, încât nevoia copilului de a fugi în digital să scadă.

8. Copilul fuge și pentru că îl atrage plăcerea din online dar și pentru a fugi de emoțiile negative de incompetență sau neconformitate. Este un mecanism de coping emoțional, iar asta predispune la instalarea dependenței.

9. Este important să ajutăm copiii să stea cât mai mult în realitate. Prin a le da sarcini. Acțiuni legate de realitatea imediată. Procesul de învățare este mult mai complex astfel.

10. Ultimul sfat al domnului Miclea a fost să încercăm să stimulăm achiziția de deprinderi, nu acumularea de rezultate.

Sursa: psihoterapeut Loredana Pod

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu