luni, 27 noiembrie 2023

Cronica Cenaclului Scriitorilor Maramureș din 25 noiembrie 2023


 La ora și data stabilită, 17 membri ai Cenaclului Scriitorilor s-au reunit în sala ”Ion Burnar” unde au citit poezie trei poete din generații diferite: consacrata poetă Rodica Brad Păuna și poetele Flavia Oltea Foltoș și mai tânăra liceeană Alexandra Tincu (16 ani).

Doamna președintă Florica Bud a prezentat pentru început antologia ” Cuvânt în lume” editată de către Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Baia Mare, director prof. Marius Crăciun, unde sunt traduși în alte limbi de circulație europeană majoritatea scriitorilor cenacliști.



A citit apoi Rodica Brad Păuna din recenta carte bilingvă româno-italiană „Nu m-ai scos din coasta ta”/ „Non mi hai tirato dalla tua costola”, editura ”Grinta” Cluj Napoca. Pe marginea poeziilor citite de către autoare, au vorbit laudativ Flavia Oltea Foltoș, Liviu Coroiu, Gelu Dragoș, Mihaela Poduț Ienuțaș, Maria Berciu, Șarolta Lotica Vaida și Nicolae Scheianu, care a spus: ”A recitat din cartea ei cea mai bună, lucrează cu poezia de-o viață și a reușit să-și creeze o lume a ei, totodată se ferește și reușește să nu cadă în influențe. Consider că Rodica face poezie în modul profund și o felicit pentru asta!”.

A urmat Alexandra Tincu care ne-a delectat cu poeziile: ”Dans pe cioburi”, ””Fum”, ”Ochiul trist al libertății”, ”Geamuri Sparte”. Au îndrumat-o cu sfaturi pertinente: Florica Bud, Nicolae Scheianu, Mihaela Poduț  Ienuțaș, Șarolta Lotica Vaida, Rodica Brad Păuna și Mihai Epli care o invită pe poetă să ”citească poeții grei ai literaturii universale”.



Cea de-a treia poetă care a citit a fost Flavia Oltea Foltoș, un calup de 17 poezii, printre care și poemele: ”Beată”, ”Dualitate”, ”Scrisoare către Dumnezeu”, ”Iertare generației mele”, ”Patul 2”, ”Sacrificii”, ”Sunt lumină”, ”Scrisoare către România”, ”Castele de nisip”, ”Balada inimii”. Liviu Coroiu a afirmat despre poetă și poezia citită: ”Ești directă de parcă ai fi un ferăstrău, dar în poezie trebuie să creezi și un pic de mister, ceea ce dă o valoare în plus poeziei”.



Poetul Gelu Dragoș a venit cu daruri înainte de Moș Nicolae, cu desene ale copiilor din Clasa Pregătitoare de la Școala Gimnazială Mireșu Mare.

A fost o întâlnire fructuoasă, plăcută, densă iar cele două ore au trecut pe nesimțite! Data următoarei ședințe va fi 09.12.2023. Până atunci, toate cele bune și inspirație tuturor!

                                                                                                     Gelu Dragoș, UZPR

































Foto: Nicu Scheianu&Gelu Dragoș


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu