joi, 18 aprilie 2024

Lansare de carte - dr. Ligia Monica Cristea, 25 aprilie 2024

 

Motto:
,,Eu ți-oi fi frate
Până la moarte
M-oi lăsa de pâne și de sare mai bine
Decât să mă las de tine!".
La ce mă gândesc? Eeee, dacă ai ști?! Sunt extrem de fericit! Și... am motiv de ce să fiu. Nu mă întreba de ce?! Motivele sunt clare... sau, motivul este clar. Auzit-ați de fârtați și de surate? Clar! Poate nu toată lumea... dar, pe câțiva dintre prietenii mei, mi i-am făcut fârtați. Se știe! Octavian Badea - din frumoasa Cetate a Târgoviștei. Constantin Bandrabur, din Cetatea Slănicului sau Petre T. Grădinaru... iar doamnele Liliana și Ionica, au devenit suratele lui Cristina. De atunci suntem fârtați și surate, pentru că ,,legarea de frați" sau ,,fârtăția", este pe viață, nu doar pentru un ceas, o zi, un spectacol... Să aveți sănătate fârtați buni și bune surate!

Acum, vreau să vă demonstrez că am fundament în ce vorbesc. Materialele legate de relația de fârtăție (legarea de frați de cruce!), culese de către mine, dar și de poeta populară Marița Grigor, au fost incluse într-o TEZĂ DE DOCTORAT. Da! Nu credeți? Am argumentul în fața ochilor. Este vorba despre volumul tipărit ,,OBICEIUL PRINDERII SURATELOR ÎN IPOSTAZE REPREZENTATIVE DIN TRANSILVANIA", autor prof. dr. Ligia Monica Cristea.

Volumul a apărut la Editura Muzeului Țării Crișurilor, Oradea, 2024, ISBN 978-606-8925-64-6, 330 p., este girat printr-o ,,Prefață", de către prof. univ. dr. habil. Florin Cioban, care se argumentează: ,,Lucrarea doamnei Ligia Monica Cristea, 《Obiceiul prinderii suratelor în ipostaze reprezentative din Transilvania》- teză de doctorat la a cărui coordonare și-a adus din plin aportul reputatul profesor univ. dr. Ion Cuceu, de la Universitatea 《Babeș- Bolyai》, din Cluj-Napoca, se înscrie într-o tematică de mare actualitate întrucât propune perspectiva explorării unui ritual în regiuni reprezentative din Transilvania, ritual care nu a fost supus unui studiu detaliat până acum, după cum mărturisește însăși autoarea în incipitul tezei", (p. 7).

Volumul este conceput pe trei capitole și anexe. Materialele noastre sunt cuprinse între paginile 190-226.

Mulțumesc, dr. Ligia Monica Cristea, pentru aprecierea materialelor noastre și includerea lor ca material bibliografic în minunata teză de doctorat, fapt ce ne onorează și ne obligă.

VASILE BELE, președinte ASCIOR BAIA MARE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu