marți, 17 septembrie 2024

Oamenii de lângă noi - Sculptorul și pictorul Ioan LEȘ din Tulghieș

Despre Ioan Leș din Tulgheș ar fi multe de spus și scris, dar, deocamdată, vă invit să citiți rândurile de mai jos.

 Ioan Leș îmi este vecin, la Tulghieș. Este un mare păstrător  al tradițiilor satului, pe care le-a promovat în picturile și lucrările sale de ceramică. Îl cunosc din copilărie, pe când lumea îl știa ca Ionu’ cojocarului, iar eu băteam mingea cu băiatul său, Daniel Leș, cel care i-a moștenit talentul.

Are o familie fericită, iar cei cinci copii ai săi i-au umplut viața și curtea cu nepoți și strănepoți. Ioan Leș continuă să lucreze, iar șura sa s-a transformat într-un adevărat muzeu, despre care acesta spune că devine din zi în zi mai importantă, dar nu pentru că adăpostește tablourile și figurinele sale, ci pentru că este vizitată tot mai des de persoane importante.

Dacă nu ne concentrăm doar pe nevoile personale, putem avea ochi și pentru oamenii valoroși din jurul nostru. Întotdeauna mi-a plăcut să îi observ și să îi pun în lumină pe oamenii cu talent, dar și cu mult bun simț. Aceștia reprezintă esența autenticității și a valorilor reale, fiind modele ai comunităților noastre. Este datoria noastră să promovăm aceste valori autentice și să le oferim recunoașterea meritată, astfel încât să îi inspirăm pe cei mai tineri.

Autor: Florian Sălăjeanu





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu