vineri, 27 septembrie 2024

COPILUL BOBDEGRÂU de Al FlorinŢene



Apărută la editura Napoca Star  în  anul 2024,  cartea de povestiri COPILUL BOBDEGRÂUce poartă semnătura ilustrului scriitor Al Florin Țene  vine să întregească o bogată comoară literară ce depășește 100 de titluri de carte publicate.

Despre scriitorul, poetul, jurnalistul, filozoful, istoricul și criticul literar Al Florin Țene, gorunul literaturii române contemporane, s-a scris mult și se va mai scrie încă foarte mult, fiind o personalitate literară de excepție, ce lasă o amprentă puternică, cu valoare de unicat în  literatura  română contemporană. Numele domniei sale se leagănu doar de operele sale literare, scriind file importante în istoria recentăromâneascăprin înființarea Ligii Scriitorilor Românial cărui Președintele național este din anul 2006. Prin activitățile sale de promotor cultural, istoric literar, fondator și ctitor de nenumărate reviste și cenacluri, l-am numit, pe bună dreptate, într-o  cronică mai veche’’Străjer al Literaturii Române’’.

Se cuvine să amintesc aici că distinsul domn Al Florin Țene este și părintele Zilei Limbii Române fiind singurul în viață din cei trei scriitori care au semnat petiția înaintată de Liga Scriitorilor Români, Parlamentului României, prin  care se propunea ca ziua  de 31 august să devină Ziua Limbii Române, fiind apoi votată și aprobată.

’’Singurul sens vieții este acela de a servi umanitatea’’.(Lev Tolstoi)

Găsesc o mare concordanță între zicerea lui Tolstoi și țelul vieții scriitorului Al Florin Țene, care s-a născut cu simțul dreptății, al adevărului și al datoriei față de neam și  generațiile viitoare, motiv pentru care domnia sa nu acceptă  nedreptățile, militând pentru  șansa democratică de afirmare a talentului, demascarea nedreptăților și ororilor produse în perioada comunistă dar și pentru transmiterea valorilor, a tradițiilor, a dragostei de țară, popor și limbă.

În cartea COPILUL BOBDEGRÂU vom descoperi povestitorul AL FLORIN ŢENE care te cucerește prin limpezimea și profunzimea limbajului, creând scene clare, personaje bine conturate, ajutând cititorul să  vizualizeze fiecare povestire ca pe un film istoric sau contemporan. Folosind personaje diverse, autorul ne atrage în poveste prin  acest magnet invizibil al talentului literar fără echivoc, cu care a fost înzestrat.

Euripides spunea: ’’Să iubim nebunește tot ce strălucește pe acest pământ, fiindcă altă viața nu ne este cunoscută’’(Euripides) iar Al Florin Țene știe acest lucru, iubind deopotrivă inteligența umană, filozofia, literatura, istoria, natura și oamenii.

Unele din tematicile povestirilor cuprinse în acest volum, surprind imagini din viața satului românesc pe care  autorul îl iubește atât de mult, fie că este vorba de Ardeal, Oltenia, Transilvania, sau alte zone ale țârii,  autorul redând limbajul neaoș al locului și caracteristicile zonei cu o senzațională acuratețe.

În povestirile din această carte, fie că sunt ficțiuni, rod al creativității extraordinare a scriitorului sau scrieri care întruchipează realități istorice folosind uneori nume reale alteori nume fictive, observăm o aplecare atentă asupra condiției scriitorului, uneori chiar asupra destinului, a credinței și a simțului datoriei confirmând  convingerile lui Eminescu care spunea:‘’Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovați, se împiedică dezvoltarea unei țări întregi și se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei.’’ (Mihai Eminescu)

Experiența vastă de viață a autorului își spune cuvântul, în povestirile  scriitorului Al Florin Țene  întâlnind povești cu tâlc care te pun pe gânduri sau amintiri prețioase ale scriitorului ce doresc să sublinieze valorile morale de odinioară, cinstea, omenia și  respectul pe care le reamintește ori de câte ori are ocazia.

Romantismul își găsește și el locîn povestirile scriitorului Al Florin Țene, înfățișând povestea de dragoste dintre Tania și Alexandru, care în fapt este  superba poveste de dragoste a autorului pecetluită cu un sărut sub bolta înstelată.

Înzestrat cu o demnitate și o verticalitate de patriot adevărat, scriitorul Al Florin Țene, îndeplinește prin scrierile sale din  cartea COPILUL BOBDEGRÂU o datorie de onoare față de colegii săi scriitori, redactori sau editori, plecați la ceruri, împărtășind cititorilor secvențe dramatice ale realității scriitorilor din perioada comunistă și detalii biografice  ale acestora.

Scriitorul a ales titlul cărții sale COPILUL BOBDEGRÂU după povestirea cu același nume, care nu întâmplător este poziționată la finalul volumului precum un cadou de preț pe care îl face cititorilor. Prin această povestire, scriitorul ne prezintă o emoționantă lecție de viață, de bunătate, de înțelepciune și de  împăcare. Căci în final dacă ne rezumăm la esența vieții în sine, orice viață se va sfârși la un moment dat, dar diferența este dată de modul cum iți trăiești viața și ce anume vei lăsa în urma ta.

Einstein spunea că: ’Există două tipuri de oameni: cu unii iți pierzi timpul, iar cu ceilalți pierzi noțiunea timpului’’. (Albert Einstein) iar voi cititorii, care veți citi această frumoasă carte veți înțelege că scriitorul Al Florin Țene face parte din a doua categorie iar povestirile sale vă vor purta cu siguranță în adâncimea lecturii, pierzând noțiunea timpului.

 

Johnny Ciatloş Deak

Membru al Uniunii Jurnaliștilor Independenți din România

Senior Editor Globart Universum Publishing House, Montreal

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu