joi, 5 septembrie 2024

Reconectarea cu rădăcinile -Tabăra culturală “Oprește-mă la tine Maramureș, 2024


Tabăra culturală “Oprește-mă la tine Maramureș, oprește-mă în tine anotimp”, și în acest an, a fost un eveniment de mare amploare, reunind personalități și publicaţii culturale locale și din țară, având ca scop principal promovarea valorilor tradiționale și literare românești.

Partenerii și contribuția lor la eveniment

Un rol esențial în organizarea și buna desfășurare a taberei a fost jucat de partenerii de prestigiu, fiecare contribuind prin intermediul specificului la îmbogățirea programului cultural:

-Revista ,,Luceafarul de vest”, Timișoara;

-Revista ,,VIP Seniori”, Timișoara;

-Revista ,,Mărturii Maramureșene”, Ulmeni;

-UZPR,Filiala Maramureș;

-Cenaclul Scriitorilor din Maramureș;

-L.S.R., filiala Maramureș.

-A.N.C.M.R.R., Filiala ,,Pintea Viteazu”, Maramureș;

-Asociația Culturală ,,Ion al Anei”, Băsești;

-Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca;

-Editura Armonii Culturale, Slobozia-Urechești;

-Editura Casa Cărților, Baia Mare;

-Blogul ,,Moara lui Gelu”, Lucăcești;


Concursurile literare și premiile

Tabăra a inclus două concursuri literare de mare interes, coordonate de Vasile Bele și revista „Din vatra satului”, care au stimulat creativitatea și originalitatea participanților:

1.     Concursul de Tautograme – O provocare literară complexă, care i-a invitat pe participanți să creeze texte pline de sens, folosind doar cuvinte ce încep cu aceeași literă. Acest concurs a evidențiat abilitățile lingvistice și jocul de cuvinte, aducând în prim-plan frumusețea limbii române.

2.     Concursul – Personalitatea lui Vasile Lucaciu – Dedicat unei figuri istorice marcante din Maramureș, Vasile Lucaciu, concursul a explorat impactul acestuia asupra istoriei și culturii naționale. Participanții au scris eseuri sau lucrări literare despre viața și realizările acestui mare patriot.

Premiile și diplomele acordate au fost oferite ca o recunoaștere a talentului și efortului creativ, iar acestea au fost înmânate participanților de către Vasile Bele și echipa sa.


Dintre cei prezenți în tabără amintim pe:

Olimpia Mureșan, Radu Botiș, Gavril Babiciu, Mihai Marian, Gelu Dragoș, Lotica și Simion Vaida, Cornel Cosmuța (MM), Maria Tomița Corini (Republica Moldova), Dumitru Buțoi (Timișoara), Mioara Baciu (Galați), Natașa Peteu (Medgidia),Georgeta Tudor și Sofia Marin (Buzău), Marieta Coman (Turda), Mirela Cocheci și Carmen Pinte (Petroșani), Mihaela Leliana Rădulescu,Cristian Mărgineanu (Craiova), Marinela Belu Capșa, Luci Trușcă, Zenovia Zamfir și Andrada Diaconescu (Vâlcea), Dumitru Tâlvescu (Hunedoara), Florentina Danu (Brașov), profesori și copii de la Școala Gimnazială Satulung, Maramureș, Vasile Bele (Maramureș)-organizator.


Importanța evenimentului

“Oprește-mă la tine Maramureș, oprește-mă în tine anotimp” nu a fost doar o tabără literară, ci un adevărat festin cultural. Într-o lume tot mai grăbită și modernizată, astfel de inițiative contribuie la reconectarea oamenilor cu rădăcinile lor, la conservarea tradițiilor și la promovarea culturii autentice. Implicarea numeroșilor parteneri culturali și editoriali a asigurat succesul evenimentului și a pus bazele unor viitoare colaborări literare și culturale în Maramureș și nu numai.

De asemenea, merită menționată munca neobosită a coordonatorilor, în special a lui Vasile Bele și echipei sale, care, prin viziunea lor, au reușit să creeze un cadru în care creativitatea, istoria și tradiția s-au întâlnit într-o armonie perfectă. Concursurile de Tautograme și cel dedicat personalității lui Vasile Lucaciu au fost inițiative minunate, care au provocat participanții să își exprime abilitățile literare, aducând un omagiu valorilor culturale ale Maramureșului.

Tabăra a demonstrat că Maramureșul rămâne un loc viu din punct de vedere cultural, un spațiu în care tradițiile, literatura și valorile autentice găsesc mereu ecou în inimile oamenilor.

Felicitări organizatorilor și tuturor celor care au contribuit la succesul acestui eveniment deosebit! Tabăra “Oprește-mă la tine Maramureș, oprește-mă în tine anotimp” a fost un exemplu remarcabil de colaborare și dedicare în slujba culturii românești. Prin implicarea activă a partenerilor și participanților, s-a reușit nu doar organizarea unui eveniment literar de succes, ci și consolidarea unei comunități culturale unite de respectul pentru tradiție și iubirea pentru cuvântul scris.

Acest eveniment a dovedit că, prin efort colectiv și pasiune, tradițiile și cultura pot fi păstrate vii și transmise mai departe, inspirând generații viitoare. Fiecare participant a adus o contribuție valoroasă la succesul taberei, iar acest lucru se reflectă în impactul profund pe care astfel de manifestări culturale îl au asupra comunității.

Un sincer mulțumesc și felicitări tuturor pentru devotamentul arătat față de promovarea culturii și a valorilor naționale. Maramureșul rămâne, prin asemenea evenimente, un reper al autenticității și al frumuseții tradițiilor românești.

 

Radu BOTIȘ



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu