joi, 12 septembrie 2024

Silviu Predoiu: „Șoșoacă și Simion nu au cum să fie agenții Rusiei!”

„Toate serviciile de informații externe au ca misiune recrutarea de persoane cu acces la documente. Este foarte dificil să gestionezi persoane de la vîrf. Poți să ai persoane la vîrf, lideri de partide, persoane marcante, miniștri… este foarte greu să le gestionezi din punct de vedere al securității, al legăturii cu ele, al dirijării în teren. Aduce mult mai multe riscuri să te întîlnești cu ei, să le dai sarcini. Persoanele din această categorie sunt vizibile.

Ați dat niște nume mai devreme, Simion, Șoșoacă…trebuie să fii plecat cu sorcova. Să pui (racolezi n.n.) pe cineva care e tot timpul în atenția tuturor televiziunilor, care e urmărit de servicii în mod explicit, care e protejat de structurile de informații ale statului. Tu cauți sursa informațiilor.
Dacă vrei informațiile președintelui Senatului, nu trebuie să recrutezi președintele Senatului, poți să recrutezi șoferul președintelui Senatului, secretara, femeia de servici de acolo, care să schimbe mouse-ul de pe birou cu un alt mouse care transmite pînă la 800 de metri. Și după aceea trimiți tot felul de persoane din cînd în cînd să ia datele acumulate, ca vizitator în Palatul Parlamentului.
E o vorbă la noi (în servicii n.n.): nu recrutăm roșcați, generic spun roșcați. V-ați întrebat de ce în servicii nu sunt persoane roșcate, persoane care au sentimentul individualității și unicității lor?
Pentru că sunt atât de puțini încît au tot timpul sentimentul că sunt absolut speciali.
Ca și demnitarii care ajung în funcții mari și încep să creadă că sunt speciali și își scriu memoriile și fac alte minuni de astea. Crezînd că sunt speciali, sunt foarte greu de dirijat” a spus Silviu Predoiu, fost șef al SIE, la podcastul lui Robert Turcescu.

C.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu