sâmbătă, 30 mai 2015

Şedinţa Cenaclui Scriitorilor Maramureş din 30 mai 2015

 Cu mare bucurie am așteptat această zi, poate să fi fost și apropierea "Zilei copilului" care a produs această răbufnire a unei emulații care a dominat lucrările cenaclului pe întreaga lor desfășurare dar și faptul că azi era ziua în care al doilea volum al "Anotimpul iubirii" era lansat. Și cum să nu fie așa, dacă pentru prima oară cenaclierii își văd munca respectată, în sensul că se publică lucrările aprobate de colegii de cenaclu, lucrări care văd, pentru unii, prima dată că sunt incluse în volume de antologie. Aceste volume care au început să fie tipărite din anul trecut, astăzi Cenaclul Scriitorilor are patru volume antologice, ultimele două fiind bilingve, celelalte, "Pași împreună", cuprind în cele două volume, pe toți membrii cenacliști.
      Acest proiect, minunat de altfel, este rodul inspirației și muncii Președintei de cenaclu, doamna ing. Florica Bud, membră a Uniunii Scriitorilor din România și a unui colectiv inimos care este compus din criticul literar Augustin Cosmuța, și prof. Dan Achim, directorul Editurii "Gutinul". Dacă facem o retrospectivă la cenaclurile prin care unii avem vechime, de 30 - 40 de ani, domnul Ioan P. Pop, într-o cronică ce ne-a făcut-o la o aniversare a cenacliștilor, menționa: "Am văzut o ședință fără ridicări de tonuri, fără "demolări de scriitori" era doar o caldă prietenie, un respect reciproc între membrii cenaclului, o prietenie adevărată". Ce rost au avut aceste cuvinte?! Domnia sa a mai participat și la alte cenacluri "mai înainte" când responsabilul cultural era un “suflător” și dacă opera nu ridica în slăvi pe cine trebuia, neapărat trebuia desființat. S-a ajuns ca oamenii considerați consacrați în literatură să includă în istorie tot felul de "maculatură", ba chiar a ieşit o piesă de teatru în care "eroul" era chiar… Ceaușescu. Bine că s-a agravat boala lui și a murit, că altfel nu știm ce mai pretindea în final. “El” și “Ea” au construit tot ce este în țară. Desigur că mulți or spune că nu a avut nici-o boală, dar trufia și orgoliul sunt boli grave, zic preoții că sunt păcate de moarte și nu le vindecă numai ceea ce l-a vindecat.
      Acum înțelegem rostul cuvintelor admirative despre Cenaclu, ale celui mai în vârstă ziarist al Maramureșului. Din acest an o bună parte din operele cenacliștilor se odihnesc în cele patru volume antologice, două cu prozatorii și două cu poeții, dar fiecare tip de lucrare sunt în dezvoltare și unele încă în cursul publicării în viitoarele volume ce sunt în curs de tipărire.
    Ne-a delectat cu lecturarea de poezii, Marian Hotca citind poezia : "Stewardesa" poezie inclusă în volumul bilingv  româno-albanez "Anotimpul iubirii- volumul doi"
S-au purtat discuții organizatorice de includere în "Zilele culturale ale municipiului Baia Mare" care se derulează în Baia Mare a activităţii Cenaclului Scriitorilor.
    Domnul Vasile E. Lupșe și domnul Ioan Potop au cerut să fie primiți în cenaclul nostru. După câte se vede această antologie - a şi ne-a produs - acest val de bună dispoziție în ședința de astăzi a cenaclului prin lansarea acestei cărți. Volumul II are 98 de pagini și cuprinde 15 membrii ai cenaclului nostru, cu poeziile, rondelurile, sau epigramele lor. Aceştia sunt tinerii poeţi Diana Teodora Cozma, Marian Hotca, Gelu Dragoş junior, Ionuţ Caragea dar şi pe cei peste 40 de ani de viaţă: Vasile Dan Marchiş, Ioan Romeo Roşiianu,  Ioan Vasile Bota, Vasile Tivadar, Ioan Hada sau mai “copţii”:  Maria Abrudan, Dragomir Ignat, Ion Georgescu Muscel, Augusta Stan Buteanu, Ioan Şiman şi subsemnatul.

                                                                      Toma G. Rocneanu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu